Niğde’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından olan Niğde Türk Ocağı’nın Mehmet Yılmaz Uzun Salonu’nun açılışı kalabalık bir katılımla gerçekleşti.
1912 yılında İstanbul’da kurulan Türk Ocağı’nın Niğde Şubesi 1924 yılında açılmıştı. Bu yıl kuruluşunun 100’ncü yılında olan Türk Ocakları Niğde Şubesi eğitim, kültür, bilim ve sanat alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra özellikle Türk Dünyasından Niğde’ye gelen öğrenciler için bir buluşma noktası oldu. Hem kültürel ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere hem de öğrenciler için bir çalışma salonu olarak kullanılacak olan M. Yılmaz Uzun Salonu’nun açılış kurdelesini Niğde Türk Ocağı’nın önceki dönem Başkanlarından olan Gazi Karabulut, Prof. Dr. Metin Hakan Severcan, Türk Ocağı Denetleme Kurulu Üyesi Ziya Öztürk ile M. Yılmaz Uzun’un eşi Gülseren Uzun birlikte kesti.
DÜGEN : DÜNYA TARİHİNİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’TÜR
Açılış programında konuşan Niğde Türk Ocağı Başkanı Turgay Düğen, “Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde önce edebi ve fikri sahada güçlenen Türkçülük akımı, İmparatorluğun son dönemlerinde Türkçü fikirlerden ve hislerden beslenen, milli şuuru yüksek bir aydınlanmış neslin yetişmesini sağlamıştı. Bildiğiniz üzere vatana dört bir yandan hücum edildiği 20. Asrın başında Türk Ocağı da bu hayasız akına karşı dirilişin ve diklenişin membaı olmuş, Türk aydınlanmasının ve münevverlerinin kalesi olarak mücadele etmiştir. Tüm dünyayı hayrete düşüren Türk zaferi, Büyük Britanya’yı gözünde herşeye muktedir ve yenilmez olarak görenleri hayrete düşürmüştür. Türklerin Milli Mücadelesi neticesinde kazanılan zafer ve Türkçülük fikrinin temellerinde yükselen Türkiye Cumhuriyeti baş döndürücü bir modernleşme süreciyle dünyanın medeni devletleri arasında saygın bir yer kazanmıştır. Şüphesiz ki tüm bunların baş mimarı ve Türk’ün talihini, dünya tarihinin akışını değiştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türkçülük Cumhuriyet’in fikri ve felsefi temelleri olmakla birlikte Atatürk’ün vefatı sonrasında hem Türkiye’de hem de dünyadaki siyasi, sosyal ve ekonomik koşulların değişimiyle birlikte Türkçüler dönemin iktidarına karşı haklarını müdafaa etmek için sokağa çıkmak zorunda kalmıştır. 3 Mayıs 1944 tarihindeki bu kırılma ile birlikte Türkçülük resmi bir ideolojiden ziyade sadece edebi ve fikri sahada kalmayarak harekete dönüşmüştür. 3 Mayıs 1944 tarihinde Türkçülük adına, Türkiye’yi ve tüm Türk yurtlarını dert edinerek ömürlerini bu yola koyan tüm fedakar Türkçülerin ruhları şad olsun’’ dedi.
Düğen konuşmasının devamında geçen yıl kaybettiğimiz Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Niğde Türk Ocağı Başkanlığı yapmış olan Mehmet Yılmaz Uzun’un da Türk Dünyası adına çok önemli hizmetler yaptığını Niğde Türk Ocağı’nın tüm Türk Dünyasından kocaman bir aile haline getirmekte öncü bir rol oynadığını belirtti.
Program Kazakistan’dan gelen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğrencilerinden Aizeri Kenjal ve Kırgız Cumhuriyeti’nden gelen Candarbek Bakytbekulu’nun dombra dinletisinin ardından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim üyesi Doç. Dr. Resul Bağı’nın seslendirdiği türkülerle devam etti.
Niğde Türk Ocağı Başkanı Turgay Düğen, M. Yılmaz Uzun Salonu’nun yapımına katkı sağlayanlara teşekkür plaketi takdiminin ardından, açılışa katılanlara Türkistan pilavı ikram edildi.
Süleyman Fethi Caddesi Pembe Köşk Apartmanı altında bulunan Türk Ocakları Niğde Şubesi M. Yılmaz Uzun Salonu; kitap okuma ve çalışma alanları, tiyatro oyunlarına da uygun olarak tasarlanan gösteri sahnesiyle her gün saat 10.00 ile 23.00 arasında ücretsiz içecek ikramlarıyla birlikte Niğde’deki yeni eğitim, kültür ve sanat alanlarından biri olarak hizmet vermeye başladı.
(Dahi GEDİK)
 

Afet Farkındalık Eğitimi ve Destek programı düzenlendi Afet Farkındalık Eğitimi ve Destek programı düzenlendi

Whatsapp Image 2024 05 04 At 09.30.39

I M G 20240503 205628

I M G 20240503 194059