Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu” kapsamında düzenlenen bölgesel toplantılar çerçevesinde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde akademisyenler ve üniversite yöneticileriyle bir araya geldi. Programa, Türkiye genelinden 37 üniversite rektörü katılım sağladı.
Ev sahipliğini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu üstlendi.

Geleceğin öğretmen adayları Niğde ÇYDD’de bir araya geldi Geleceğin öğretmen adayları Niğde ÇYDD’de bir araya geldi

37 Üniversite Rektörü Niğde’de Bir Araya Geldi (26)
Prof. Dr. Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada yükseköğretimin küresel vizyonuna vurgu yaparak, dünyada yükseköğretime olan talebin hızla arttığını ve Türkiye'nin bu süreçte daha rekabetçi bir konuma ulaşması gerektiğini ifade etti. Özvar, “2030 yılında yükseköğretimdeki öğrenci sayısının dünya genelinde 380 milyona, 2040 yılında ise 600 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Türk yükseköğretim sistemi olarak bu büyüme sürecine en iyi şekilde hazırlanmak zorundayız” dedi.
Başkan Özvar, Yükseköğretimde Karşılaşılan Temel Sorunlar Ve Fırsatlara Şu Başlıklar Altında Dikkat Çekti:

37 Üniversite Rektörü Niğde’de Bir Araya Geldi (21)
EKONOMİK ZORLUKLAR VE EŞİTSİZLİKLER
Yükseköğretimin maliyetlerinin hızla arttığını ve ekonomik eşitsizliklerin derinleştiğini belirten Özvar, Türkiye'de devlet üniversitelerinde ücretsiz eğitim politikasının önemini vurguladı.

37 Üniversite Rektörü Niğde’de Bir Araya Geldi (18)

DİJİTAL EĞİTİM VE TEKNOLOJİ
COVID-19 sonrası dijital eğitimin kalıcı hale geldiğini ifade eden Özvar, teknolojinin eğitim süreçlerine entegrasyonunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
KALİTE GÜVENCESİ VE KÜRESEL REKABET
Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında daha üst sıralara çıkmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtti.
AKADEMİK MOTİVASYON VE BİLİMSEL ÜRETKENLİK
Öğretim üyelerinin bilimsel üretkenliklerini artırmaları gerektiğini ifade etti.

37 Üniversite Rektörü Niğde’de Bir Araya Geldi (1)
DEMOGRAFİK DEĞİŞİM VE ÜNİVERSİTEYE ERİŞİM
Türkiye’de nüfusun yaşlanmasının yükseköğretim taleplerini değiştirebileceğini belirtti. Prof. Dr. Özvar, ayrıca uluslararası öğrenci sayısının artmasının yanı sıra, bu öğrencilerin kalitesinin de artırılması gerektiğini ifade etti. "Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar, uluslararası öğrencilerin kalitesinin artması da birinci önceliğimiz olmalıdır" dedi. Bu alanda, üniversitelerin dünya standartlarında işlemler tesis etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Demografik değişimle birlikte sağlık sektöründe de ciddi dönüşümler yaşanacağına dikkat çeken Özvar, özellikle yaşlı bakımı gibi alanların üniversitelerin gündeminde yer alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, dijital becerilerin arttırılması için 17 yeni ön lisans ve lisans programı açıldığını ve bu programların sayısının gelecekte daha da artırılacağını belirtti.
TOPLANTIYA 37 ÜNİVERSİTE REKTÖRÜ KATILDI
Toplantıya katılan 37 üniversite rektörü, Prof. Dr. Özvar’ın önerileri doğrultusunda iş birliği ve ortak projelerle yükseköğretimin geleceğine katkı sunma kararlılıklarını dile getirdi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise toplantının Niğde’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Üniversitemiz, Türk yükseköğretim vizyonuna katkı sunma adına tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışmaya devam edecektir” dedi.
Program, yükseköğretimin geleceğine yönelik çözüm önerilerinin tartışılması ve fikir alışverişiyle sona erdi.
(Çağlar TUNCER)

Editör: Niğde Haber