Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe alınan vatandaş sayısının her geçen gün arttığını belirtti.
Eylül ayında 118 bin 857 kişinin bireysel kredi borcunu, 90 bin 13 kişi de kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alınan vatandaş sayısı son 13 ayın en yüksek noktasına çıktığını hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu nedeniyle aynı ay içerisinde takibe alınanlar tek kişi sayıldığında eylülde toplam 179 bin 986 kişi takibe alındığını aktardı.
YILBAŞINDAN BU YANA 616 BİN KİŞİ TAKİBE ALINDI
Bu yılın ilk 10 ayında farkı farklı aylarda hakkında takip işlemi başlatılanlar tek kişi sayıldığında toplam 635 bin kişi 837 kişinin bireysel kredi borcunu ödeyemediğini belirten Ömer Fethi Gürer, 616 bin 908 kişinin ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alındığına işaret etti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplamda 979 bin 287 kişinin bu dönemde kredi kartı ve bireysel kredi borcunu veya her ikisini birden ödeyemediği için icra takibine alındığını anlattı.
3 MİLYON 818 BİN KİŞİ TAKİPTE
Bu yıl ve önceki yıllarda bankalar tarafından icra takibine alınan ancak borcu hala devam eden ve bankaların takibinde bulunan vatandaş sayısı Eylül 2023 itibariyle 2 milyon 327 bin 680 olarak açıklandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem bankaların hem de varlık yönetim şirketlerinin takibinde bulunanlar tek kişi sayıldığında Eylül 2023 itibariyle toplam 3 milyon 818 bin 605 vatandaş kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemediği için takipte bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
FAİZ ARTIŞINA RAĞMEN VATANDAŞ YİNE DE KREDİLERE KOŞUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireysel kredi faizlerinin yüzde 60’lara kadar ulaşmasına rağmen vatandaşların bankalardan hızla borçlanmaya devam ettiğine de vurgu yaparak, vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 27 Ekim -3 Kasım haftasında 14,5 milyar lira artarak 2 trilyon 518 milyar liraya kadar yükseldiğini belirtti.
ENFLASYON HESABI DİKİŞ TUTMUYOR
Aynı hafta içerisinde tüketici kredilerinde 1,6 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 12,8 milyar liralık yükseliş yaşandığını anlatan Gürer, “Bilindiği gibi TÜİK, yılık ilk 10 aylık döneminde enflasyonu yüzde 55 olarak hesapladı. Ancak kredi karta borçları tüketim harcamalarıyla doğrudan ilişkili olduğu için, bu borçlardaki yüzde 124,2 oranındaki artış, bu dönemdeki gerçek enflasyon rakamıyla ilgili ipucu veriyor. Yani TÜİK’in yüzde 55 dediği enflasyonun aslında bu rakamların katbekat üstünde olduğu da bu rakamlardan ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.
GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomiyi iyi analiz edebilmek adına ortaya konulan rakamların iç açıcı olmadığına da dikkat çekerek, “Vatandaş yüksek enflasyonu, hayat pahalılığını, iliklerine kadar yaşamaya başladı. Son çıkış yolu olarak bankalara koşan, kredi kartlarını bir liman olarak gören vatandaş, borçlarını zamanında ödeyemediği için icra takibi ile karşı karşıya kalıyor. Rakamların dilini iyi analiz etmek gerekiyor. Böyle giderse önümüzdeki süreç daha sancılı olacak gibi görüyor. Gerçek rakamlar üzerinde oynayarak pembe tablo çizmek yerine, kalıcı çözüm üretmenin yoluna bakılmalı” diye konuştu.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer; ‘’Faiz oranlarında yaşanan yükseliş, borçlu vatandaşların borçlarını çevirmelerini giderek güçleştiriyor. Buna karşın krediye mecbur kesimler artan faize rağmen kredi kullanmak zorunda kalıyor ve de kredi döndürmede zorlanmalar yaşanıyor. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise söz konusu haftada 548 milyon lira, yılbaşından bu yana da 12,3 milyar liralık artışla 42,6 milyar liraya çıktı.’’ dedi. Güre; ‘’Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 80 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor.
Risk Merkezinin verilerine göre bankalara borçlu vatandaş sayısı da hızla artıyor. Takiptekiler hariç, bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı (farklı bankalara borcu olanlar da tek kişi sayılıyor) son bir yılda 1 milyon 817 bin kişi artarak 39 milyon 104 bine çıktı.
Borçlu başına ortalama kredi borcu tutarı ise 62 bin 801 lira olarak hesaplandı. Kişi başına ortalama bireysel kredi borcu son bir yılda yüzde 75,7 oranında arttı.
Kredi kartı borcu bulunan vatandaş sayısı ise 2 milyon 835 bin kişilik artışla Eylül’de 35 milyon 787 bin kişiye yükseldi. Kişi başına ortalama kredi kartı borcu 27 bin 455 lira düzeyinde bulunuyor.
Kişi başına ortalama kredi kartı borcunda da son bir yılda yüzde 160,8 oranında artış kaydedildi. Kredili mevduat hesabı bulunanların sayısı da 1 milyon 502 bin kişilik artışla 27 milyon 988 bin kişiye çıktı. Eylül ayı itibariyle kişi başına ortalama kredili mevduat hesabı borcu ise 5 bin 196 lira olarak hesaplanıyor. Kişi başına kredili mevduat hesabı borcu da son bir yılda yüzde 141,8 oranında artış gösterdi. Eylülde 227 bin kişi ilk defa kredi kartı, 89 bin kişide tüketici kredisi kullandı’’ dedi.
Bir ayda 179 bin 986 kişi takibe alındı
Editör: Niğde Haber
Yorumlar