Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi, Kasım ara tatilinde düzenlediği etkinliklerle çocukların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağladı. Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi arasında imzalanan üç yıllık Sosyal, Kültürel ve Sanatsal Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, kütüphanelerin yalnızca kitaplardan ibaret olmadığını bir kez daha gösterdi. Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk’ün desteklediği ve kütüphane çalışanlarının özverisiyle hazırlanan etkinlikler, çocukların kütüphane ve kitaplara olan ilgisini artırdı.
BİRİNCİ ETKİNLİK: OSMANLI SAVAŞ OYUNU MATRAK
Ara tatilin ilk gününde, çocuklara Osmanlı dönemine ait bir savaş oyunu olan Matrak tanıtıldı. Matrakçı Nasuh tarafından icat edilen bu oyun, odaklanma, denge, hız ve teknik beceri geliştirme konularında çocuklara katkı sağladı. Etkinlik sırasında çocuklar, matrak sopaları ve yumuşak kalkanlarla doyasıya eğlenerek tatilin tadını çıkardı.
İKİNCİ ETKİNLİK: FEN DENEY ATÖLYESİ VE DOMBRA MÜZİK DİNLETİSİ
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğretim Üyesi Ela Ayşe Köksal rehberliğinde, Kazakistan’dan gelen üniversite öğrencileriyle birlikte Fen Deney Atölyesi düzenlendi. Parmak izi, gölge oyunu ve köpüren sıvılar deneyleriyle çocuklar hem eğlendi hem öğrendi. Ardından, Kazak öğrenci Arailym Abdikarim, dombra ile Orta Asya’ya özgü müzik dinletisi sunarak kültürel bir şölen yaşattı.
ÜÇÜNCÜ ETKİNLİK: KUKLA İLE MASAL ANLATIMI VE MÜZİK DİNLETİSİ
Kazak öğrenciler, Kazakistan’a özgü “Makta Kız ve Kedi” masalını kukla kullanarak çocuklara anlattı. Kuklalarla zenginleştirilen masal, büyük bir beğeni topladı. Masalın ardından tekrar dombra dinletisi gerçekleştirildi. Çocukların ve Kazak öğrencilerin kaynaşması, etkinliğe ayrı bir renk kattı.
DÖRDÜNCÜ ETKİNLİK: ETKİLEŞİMLİ MASAL OKUMA VE PANDOMİM GÖSTERİSİ
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Okul Öncesi Bölümü öğrencileri, çocuklarla etkileşimli bir masal okuma etkinliği gerçekleştirdi. Çocukların hayal güçlerini geliştirmek amacıyla masalın devamını kendilerinin tasarlaması istendi. Drama öğrencileri, palyaço kostümüyle şarkılar söyleyip doğaçlama pandomim gösterisi sundu. Gün sonunda yüz boyama etkinliği yapılarak çocuklara balonlar hediye edildi.
BEŞİNCİ ETKİNLİK: MÜZİK DİNLETİSİ VE YÖRESEL OYUNLAR
Ara tatilin son gününde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencileri Furkan Gültekin ve İlker Acer, gitar ve bağlama eşliğinde müzik dinletisi sundu. Yöresel türkülerle çocuklar ve veliler doyasıya eğlenerek etkinliklere veda etti.
KÜTÜPHANELERİN YENİ NESİL ROLÜ
Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi, düzenlediği etkinliklerle kütüphanelerin yalnızca kitaplardan ibaret olmadığını, çocuklar, gençler ve yetişkinler için “üçüncü mekan” olarak hizmet verdiğini kanıtladı. Ara tatilde şehir dışına çıkamayan öğrenci ve veliler, kütüphane sayesinde hem eğlenceli hem de eğitici bir tatil geçirme fırsatı buldu.
(Bor Halk Kütüphanesi)