GÜNCEL

Büyükelçi Katsumata, Niğde’de Türk-Japon ilişkisi paneline katıldı

Abone Ol

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde (NÖHÜ) , Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliğinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümüne ithafen “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; panel için şehrimize ve Üniversitemize teşrif buyuran Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Takahiko Katsumata, NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nafiz Tok, Prof. Dr. Ersin Aydın ve Prof. Dr. Recep Çiçek, Genel Sekreter Abdulgani Özkan, il protokolü, akademik ve idari birim yöneticileri ile öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Her iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan program, akabinde Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ve Büyükelçi Takahiko Katsumata’nın açış konuşmaları ve “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneliyle devam etti.
“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞIN GELECEĞE TAŞINMASI İÇİN KARŞILIKLI ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”
Büyükelçi Takahiko Katsumata programda yaptığı açış konuşmasında Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 1890’da Ertuğrul Fırkateyni kazasıyla başladığını, 1924’te ise Lozan Antlaşması ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmiyet kazandığını belirtti. 2024 yılında her iki ülke arasında ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlandığını hatırlatan Büyükelçi Katsumata, Türkiye ile Japonya’nın tarihsel süreç içerisinde kültürel değerlerine bağlı kalarak modernleşme yolunda ilerlediğini ifade etti. İki ülke arasında köklü ve güçlü bir bağın olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Katsumata, ayrıca konuşmasında “Bu bağın geleceğe taşınması için karşılıklı etkinlikler düzenliyoruz. Bugün burada, bu dostluk ilişkisi hakkında daha fazla bilgi edinecek olmanız beni sevindiriyor.” dedi.
“HER İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER HER ALANDA DOSTANE BİR BİÇİMDE VUKU BULMUŞTUR”
Panelde açış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, 2024 yılının iki dost ve kardeş ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak bu münasebetle Üniversitemiz ev sahipliğinde Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliğinde böylesine önemli bir panelin tertip edildiğini belirtti. Bir asırdır iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda dostane bir şekilde vuku bulduğuna vurgu yapan Rektörümüz, bu ilişkilerin kurulmasında her iki ülkede emeği geçen devlet büyüklerine ise minnettar olunması gerektiğini ifade etti.
“KARDEŞ ÜLKE JAPONYA’DAKİ ÜNİVERSİTELERLE HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Konuşmasında Üniversitemizin ulusal marka değerini son yıllarda uluslararası düzeyde de kanıtladığını ifade eden Rektörümüz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin dünya sıralamalarında elde ettiği başarılar hakkında bilgi verdi. Üniversitemizin Orta Doğu’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Türk Dünyası ve Uzak Asya’ya kadar ikili iş birliği ve ilişkilerini genişletme çabası içerisinde olduğunu aktaran Rektör Uslu, bu anlamda kardeş ülke Japonya’daki üniversitelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimi başta olmak üzere her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu da dile getirdi. Rektörümüz konuşmasında Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılabileceği sinyallerini de verdi.
Rektör Uslu son olarak başta Büyükelçi Katsumata nezdinde Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile programda emeği geçen tüm Üniversitemiz personeline teşekkür etti.
BİR ASIRLIK DOSTLUK: TÜRK-JAPON İLİŞKİSİ PANELİ
Program açış konuşmalarının ardından “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneliyle devam etti. Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yalap’ın moderatörü olduğu panelde Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Avrupa Barış ve Kalkınma Merkezi Barış Üniversitesinden (ECPD) çevrim içi olarak katılan Prof. Dr. Ljiljana Markovic, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, Erciyes Üniversitesinden ise Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir ile Dr. Öğr. Üyesi Nihan KARA SENCER, Türkiye Cumhuriyet ile Japonya Devleti arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihi, günümüzdeki durumu ve geleceği hakkında bilgiler verdiler.Program hediye ve belge takdimi ile günün anısına hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
İKİ ÖDÜLLÜ “RUHLARIN KAÇIŞI” ANİME FİLMİ GÖSTERİMİ
Panelin ardından ünlü Japon yönetmen ve senarist Hayao Miyazaki’nin “Ruhların Kaçışı” adlı anime filmi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gösterildi. Ücretsiz olarak yapılan gösterime Üniversitemiz öğrencileri tarafından yoğun bir katılım gerçekleşti.
TÜRK-JAPON DOSTLUK VE HATIRA ORMANI
Program kapsamında ayrıca Üniversitemiz Merkez Yerleşkesine Türk-Japon Dostluk ve Hatıra Ormanı kuruldu.
(NÖHÜ)











{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }