Bu yıl ilk kez gerçekleşen ve oldukça önemli sayılan Çamardı Dondurma Fuarı açılışı, Niğde’nin Çamardı ilçesinde Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yasin Kürkçü, Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi akademisyen Şinasi Özmen, Ayazlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ayaz, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, fuara katılım gösteren yerel, ulusal, uluslararası markalı firma yetkilileri ve çok sayıda vatandaşın katılım ile Çamardı Kapalı Spor Kompleksinde gerçekleşti.
ORTAK HEDEF; MARKALAŞMAK
Fuarın açılışı Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kürkçü konuşmasıyla başladı Kürkçü “Bugün burada bir hayalimizi gerçekleştiriyoruz” diyerek fuarın, Niğde markalı dondurmacılık sektörünün gelişmesi için hem ulusal hem de uluslararası bir adım olduğunun altını çizdi.
Konuşmalar, Kürkçü’nün ardından Çamardı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Gıda Mühendisi Şefikat Karlı’nın konuşmasıyla devam etti. Karlı konuşmasında gıda güvenliği gibi konulara değindi.
Son olarak kürsüye çıkan Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar ise; “Çamardı dondurmanın merkezi olacak” şeklindeki sözleri ile dondurma sektöründe belirlenen hedefi işaret etti.
Çamardı Belediyesi, Çamardılı Dondurmacılar Derneği ve Ayazlar Gıda iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Çamardı Dondurma Fuarı, ilçenin dondurmacılık sektöründeki potansiyelini tüm Türkiye’ye duyurmayı hedefledi.
Çamardı Dondurma Fuar, dondurma makinelerinden katkı maddelerine, külahlardan soslara kadar geniş bir ürün yelpazesiyle dondurma sektörünün nabzını tutarak, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
KÜRKÇÜ: “BUGÜN BURADA BİR HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Etkinlik, Çamardı Dondurmacılar Derneği Başkanı Yasin Kürkçü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Yasin Kürkçü, derneğin kuruluşundan bu yana Çamardı dondurmasını bir marka haline getirme misyonuyla hareket ettiklerini belirterek, “Bugün burada bir hayalimizi gerçekleştiriyoruz. Bu fuar, hedeflerimize ulaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ancak ne yazık ki katılım beklentimizin altında kaldı. Çamardı’da 9 bin dondurmacımız var ama etkinliğimize sadece 19 kişi katıldı. Daha fazla birlik ve destek bekliyoruz” dedi.
Kürkçü, ayrıca Belediye Başkanı Ali Pınar’a desteklerinden dolayı teşekkürlerini sunarken, yetkililere sonraki yıllar için ise fuar alanının kalıcı hale gelmesi için destek çağrısında bulundu.
SEKTÖRÜN GELECEĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI!
Çamardı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Mühendisi Şefikat Karlı, fuar alanında yaptığı konuşmada, gıda güvenliği ve yönetmeliklere uyumun önemine değinerek üreticilere tavsiyelerde bulundu. Karlı, “Ürünleriniz evinizde çocuklarınıza gönül rahatlığıyla yedirebileceğiniz kalitede olmalı. 2022 Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği’ne uygun üretim yapmanız, sektörün geleceği ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.
BAŞKAN ALİ PINAR: "ÇAMARDI, DONDURMANIN MERKEZİ OLACAK"
Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, fuarın ilk kez düzenlenmesine rağmen geniş bir katılım gördüğünü belirterek Çamardı’nın dondurmacılık sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Başkan Pınar, “Bu tür organizasyonlar, ilçemizi bir marka haline getirme yolunda atılan adımlardır. Çamardı’nın dondurma sektörüyle tüm Türkiye’de tanınması için el birliğiyle çalışacağız.
KATILIMI YÜKSEK ORGANİZASYONLAR DÜZENLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Fuarımızın başarısı, bizlere bu alanda umut veriyor. Gelecek yıllarda daha kapsamlı ve katılımı yüksek organizasyonlar düzenlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
GÖKHAN AYAZ’A TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Ayrıca Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kürkçü Kürkçü, fuarın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayan Ayazlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ayaz’a göstermiş oldukları özverili çalışmaları için plaket takdim etti.
KATILIMCI FİRMALARA TEŞEKKÜR PLAKETİ
Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kürkçü, Çamardılı Dondurmacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Akademisyen Şinasi Özmen ve Ayazlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ayaz fuar alanında yer alan ve katılım gösteren tüm stantları tek tek ziyaret ederek katılımcılara teşekkür etti. Ziyaret sırasında plaket takdim edilerek hatıra fotoğrafları çekildi. Katılımcılar, fuarın sektöre büyük bir ivme kazandıracağını dile getirerek etkinlikten duydukları memnuniyeti ifade ettiler.
VATANDAŞIN YOĞUN KATILIMI DİKKAT ÇEKTİ
Çamardı halkı ve çevre illerden gelen ziyaretçiler, fuara yoğun ilgi gösterdi. Fuarda sergilenen dondurma ürünleri, makineler ve katkı maddeleri büyük beğeni toplarken, etkinlik kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantıları da üreticiler ve katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. Çocuklar için düzenlenen özel etkinlikler ve dondurma ikramları, fuara ayrı bir coşku kattı.
BÖLGE EKONOMİSİNE VE KÜLTÜRÜNE KATKI
Çamardı Dondurma Fuarı, hem ekonomik hem de kültürel anlamda bölgeye katkı sağlamayı hedefledi. İlçedeki dondurmacılık sektörünün ulusal düzeyde tanınması için bir başlangıç noktası olan fuar, katılımcıların da desteğiyle geleneksel hale getirilerek her yıl daha büyük bir organizasyonla devam etmesi planlanıyor.
"ÇAMARDI DONDURMASINI ULUSAL MARKAYA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
Fuarın sonunda değerlendirmelerde bulunan Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, “Çamardı’nın dondurma merkezi olarak anılması, sadece ilçemiz için değil, Türkiye’nin gıda sektöründe de önemli bir değer olacaktır. Bu fuarla ilk adımı attık, gelecek yıllarda daha büyük hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum” diyerek fuarın önemini bir kez daha vurguladı.
Bölge halkının ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen bu fuar, Çamardı’nın dondurmacılık alanında yeni bir döneme girdiğinin işareti oldu. Çamardı dondurmasının ulusal düzeyde bir marka haline gelmesi yolunda atılan bu adım, katılımcılar tarafından büyük bir umutla karşılandı.
(Çağlar TUNCER)