Son dönemde derdi olanları avlamak için spiritüelciler, kuantumcular her köşe başında belirmeye başladı. Zaman zaman bir takım uygulamalarını masaya yatırıyor ve itikadımıza ters olan kısımları anlatıyoruz. Bu yazıda biraz daha genel yaklaşımla neden uzak durmamız gerektiğine değinmek istedik.
Dünya imtihan yurdudur. Başımıza can sıkıcı hadiselerin geliyor olması çok anormal değildir. Her daim kusursuz bir hayatımızın olmasını beklememizdir asıl anormal olan.
Bununla beraber hep aynı yerden imtihan olmamız ile sürekli bela ve musibet çıkmazında olmamız da 'acaba nerde sorun var?' diye sorgulamamızı gerektirebilir.
Böyle durumlarda ‘’ah mı aldık nedir'’ diye düşünürüz değil mi zaten? ‘’Anayı babayı mı kırdık istemeden? Akraba ziyaretini mi kestik ki? Yoksa bir yetimin hakkına mı girdik? Bir gönül mü yıktık? Bir günahta ısrar mı ettik? Ölmüşlerimize bir Fatiha okumayı mı bıraktık? Bir şeyleri gözden kaçırdık da nedir?’’ Diye şöyle bir kendimizi yoklarız değil mi? Ve buluruz da. Mutlaka bir yerlerde ipin ucunu kaçırmışlığımızla yüzleşiriz. Böylece dua ederiz, namaza, abdeste dikkat ederiz, Kur’an okumayı arttırırız, teheccüdü hayatımıza yerleştirmeye çalışırız. En önemlisi de istiğfarı, şükrü ve sadakayı çoğaltarak maneviyatımızı güçlendiririz.
Bizim usullerimiz işte böyle yeryüzüne gönderilmiş olan tüm peygamberlerin tebliğ ettikleri hukukun içerisinde var olan usullerdir.
Oysa insan eliyle oluşturulmuş dinlerin ve bozuk inanç sistemlerinin öğretilerinden alınarak bizim usullerle harmanlanmaya çalışılmış yöntemler, inancımıza ters düşen, dolayısıyla da faydasız yöntemlerdir.
Şöyle ki; bir spiritüel yaşam koçuna ulaştınız, derdinizi anlattınız. O da size ' şu çakranız tıkanmış' dedi. 'Her gün şunu dinle, bunu söyle, şu hareketi yap' diye birtakım uzak doğu batıl inançlarından ritüeller öğretti.
Öncelikle burada kişi sıkıntısını neyle çözmeye çalışıyor, ona bakmalı. İkinci olarak her isteğine ulaşabileceğinin garantisi mi veriliyor kendisine? Çözüm yolunda ilerlerken uyguladıkları şeyler onu dinine, Rabbine daha çok yaklaştırabiliyor mu? Mesela bir hoca hanıma/ hoca efendiye derdini anlatsa dua önerecek ona, ‘namazlarına özen göster, sabret, tevekkül et’ diyecek. Dinimizin bize aile içi ve sosyal ilişkilerdeki tavsiyelerini aktaracak. Kendini ifade edebilmeyi adım adım öğretecek belki, psikolog gibi...
Ya diğerleri?
Enerjisel yollarla evrene mesajlar yollayarak(!) kişinin içinde bulunduğu durumdan geçici olarak ferahladığını zannettirecek şekilde dinimizde olmayan ya da bizim dinimizden alarak bozdukları birtakım uygulamalar öğretiliyor. ‘’Siz bunları nerden aldınız, kaynak nedir?’’ diye sorsak altından uzak doğu çıkacak. Bizden alıp bozdukları metodlar müstesna... Hangisi doğru, hangisi yanlış onu da ancak ehli ayıklayabilir.
Değişik bir yemek önümüze geldiğinde önce kimin ikram ettiğine bakarız. Tanımadığımız, tavırları tavırlarımıza zıt olan kişiler, yabancısı olduğumuz bir yemeği pişirip ikram etse yiyemeyiz. Çok aç isek 'içinde ne var?' diye sorarız. Helal olan malzemelerden yapılmışsa ve tertemiz hazırlanmışsa, ancak o zaman yiyebiliriz değil mi? Bundan ne kadar emin olabiliriz peki? Veya malzemelerin helal olup olmadığı konusunda bilgimiz var mı? İkram edeni gözümüz de hiç tutmamış. Dinimizin helaline, haramına dil uzatmıyor ama kendisi de pek hassas davranmıyor; güvenebilir miyiz? Üstelik hassasiyet sahibi hocalarımızın tamamı ‘’Bu pişiriciler güvenilir değil, bu yemeklerin birçoğu haram, bir kısmı şüpheli, bu yemeklerin içinde kullanılan malzemelerin geldiği yerler Müslüman beldeler değil. İcatları eşya ilmi olduğunda kullanmamızda dinen mahzur yoktur fakat yemeğin helali, haramı vardır. Manevi uygulamalarını teknolojileriyle bir tutamayız. Bunlar ruhumuzu ilgilendiren meselelerdir. Uzak durun.’’ Diyorlarsa biz de uzak durmalıyız ki imanımıza zarar gelmesin.
Çokları bu yollara girip sonrasında ruhsal bunalımlar yaşar hale geldiler. Temiz olmayan borudan temiz su da akmıyor tabi. Allah'ın dininde hayattaki her rolümüz ve ihtiyacımız olan her davranış biçimi için yol gösterici bir deva mevcut. Eksik yok. Eksik bizde dostlar. Kur'an ilmi tüm gerekli ilimlerin çıkış noktasıdır velhasılı kelam.
Hatice Doğan