Daha Yeşil Bir Niğde İçin…

Abone Ol

Niğde orman yönünden maalesef zengin bir il değildir. Niğde gün geçtikçe de sahip olduğu yeşil alanları kaybetmektedir ve bu durum Niğde açısından büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.
Niğde ilinin uzaydan çekilmiş veya uçaktan, helikopterden ya da İHA dediğimiz insansız hava araçlarıyla çekilmiş fotoğrafları gördüğümüzde, bitki örtümüzü bozkır görünümünden kurtarmak hepimizin vatandaşlık görevi olmalıdır. İlimizin sahip olduğu toprakların sadece yüzde 2 ila yüzde 3’ü ormanlıktır. Bu çok az bir orandır. Bu konuyla ilgili acil eylem planları hazırlanmalı, toplumda sorumluluk bilinci uyandırılmalı ve dikili ağaç sayımızı ve toprağımıza düşen orman oranımızı arttırmalıyız. Ormanların giderek azalması ve yok olmayla karşı karşıya kalması, birçok canlıyı tehdit etmektedir. Birçok canlı türünün yok olmasına neden olmaktadır. Toplumsal duyarlılıkla ve sosyal bir bilinç ortaya koyarak vatandaşlarımızın algısını bu yöne yönlendirmemiz gerekmektedir. Öncelikli olarak mevcutta bulunan orman arazilerini koruma altına almalıyız. Mevcut orman arazilerimizi güvenle muhafaza ettikten sonra toprağımıza düşen orman oranını arttırmak için çalışmalar yapmalıyız.
Ormanlarımızın arttırılmasıyla ilgili birçok proje hayata geçirilebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mevcutta bulunan meyve fidancılığına verilen teşvik ve desteklemeler arttırılabilir. Ziraat Bankası ve özel bankalar tarafından meyve fidancılığına sübvansiyonlu faizsiz veya düşük faizli krediler verilebilir ve çiftçiler fidan dikmeye yönlendirilebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerleşim yerlerindeki iklim, bitki örtüsü, arazi yapısı, toprağın kurak ya da sulu olması gibi özellikler değerlendirilerek, verimi yüksek olacak fidan dikimi teşvik edilebilir.
İlimizde ormanlık alanın arttırılması Niğde iline birçok fayda sağlayacaktır. Her şeyden önce yeşil alan artacaktır. Teneffüs ettiğimiz hava temiz olacaktır. Vücudumuz bol oksijen alacaktır. İlimizde yaşayan canlı organizmasında da artış olacaktır. Erozyon ve toprak kaymasının önüne geçilecektir. İlimiz daha çok yağış alacaktır. Daha çok yağış ile birlikte akarsularımızın debisi güçlü akacaktır. Barajlarımız ve göletlerimiz dolacaktır. Yeraltı sularımız beslenebilecektir. Yeraltı sularını kullanma miktarımız azalacaktır. Sulu tarım yaparak daha verimli ürünler üretilebilecektir. Topraklarımızın çölleşmesinin önüne geçilecektir. Yaz sıcaklığı ilimizde kuru sıcak olarak geçmektedir. Orman arazilerinin artması, yaz mevsiminin daha nemli geçmesine neden olacaktır.
Ormanlar bizlere dünyayı yaşanabilir bir yer haline getiren toprak parçalarıdır. Ormanlar dünyanın akciğerleridir. Orman varlığı arttıkça, dünya daha çok yaşanır bir yer haline gelecektir. Mevsimleri olması gerektiği gibi yaşayabileceğiz, yeteri kadar yağış alabileceğiz ve kuraklığın önüne geçebileceğiz. Bu sayede erozyonlar, toprak kaymaları olmayacak ve yeni nesiller bizlere her zaman hayır dua edeceklerdir.

 

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }