GÜNCEL

DAYANIKLI BİR GELECEK İÇİN GÜÇLÜ YENİ NESİL

Abone Ol

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ)Afet Eğitim ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç 13 Ekim günü “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” ve Afet risklerini azaltma ve afet risklerini yönetme hakkında bilgi verdi.
BU YILIN ANA TEMASI; DAYANIKLI BİR GELECEK İÇİN YENİ NESLİ GÜÇLENDİRMEK
Prof. Dr. Mustafa Korkanç , “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 44/236 ve 56/195 sayılı kararıyla 1989’dan itibaren yılın her 13 Ekim günü “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak belirlenmiştir. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler, bir taraftan var olan afet yönetim sistemlerini değerlendirilirken, diğer taraftan geleceğe yönelik olarak afet zararları ve kayıpları yönünden daha dirençli bir toplum yaratmanın yollarını aramakta, toplumların afet risklerine karşı nasıl hazırlandıklarını ve neler yapmayı planladıkları konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadırlar. Bu kapsamda her yıl farklı bir tema belirlenmekte olup, bu yılın ana teması; “Dayanıklı Bir Gelecek İçin Yeni Nesli Güçlendirmek olarak belirlenmiştir. Çağrı kapsamında, çocukların ve gençlerin güçlendirilmesi amacıyla politika yapıcılar ve eğitimciler için yol gösterici bir araç seti sunulurken, tüm dünyadaki şehirler bu araç setinden ilham alarak etkinlikler düzenlemeye davet edilmektedir.” Dedi.
“ÜLKELERİN HAZIRLIK SÜREÇLERİ DİKKATE ALINARAK DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR”
Korkanç , “Afet risklerini azaltma ve afet risklerini yönetme; afetlerin meydana getirdiği kayıp ve zararları azaltma konusundaki politika, mevzuat, kurum ve uygulamalarını bu amaç, hedef ve öncelikler doğrultusunda ülkelerin hazırlık süreçleri dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Doğal tehlikeler, küresel, bölgesel, ulusal veya yerel ölçekte atmosferik, jeolojik ve hidrolojik kökenli olaylardan kaynaklanan ve doğal olarak meydana gelen fiziksel olaylardır. Afetler ise potansiyel doğal tehlikelerin olumsuz sonuçlarını azaltmak için yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelen bir olgudur. Afet riskinin azaltılması; afetlerin nedensel faktörlerinin analiz edilerek sistematik çabalar yoluyla azaltma uygulaması olup, bu kapsamda politika, mevzuat, kurum ve uygulamalarını bu amaç, hedef ve öncelikler doğrultusunda hazırlayan ülkeler, afet riskini yönetme, afet riskini ve afetlerin meydana getirdiği kayıp ve zararları azaltma konusunda daha çok gelişim kaydetmektedirler. Günümüzde dünya genelinde, afetlerden korunma ve afet risklerinin azaltılması stratejileri, afetler gerçekleşmeden önlemlerin alınmasına olanak sağlayacak risklerin belirlenmesi ve yönetilmesi çalışmalarını kapsamaktadır.” İfadelerine yer verdi.
KORKANÇ ÜLKEMİZİ DEĞERLENDİRDİ
Prof. Dr. Mustafa Korkanç değerlendirmesinin son kısmında , “Ülkemiz, bulunduğu coğrafyanın jeolojik yapısı gereği sıklıkla jeolojik/ hidrolojik kökenli doğa kaynaklı afetlerin yanı sıra meteorolojik/klimatolojik afetler ve yangınlarla sıklıkla karşı karşıya kalmaktadır. Ülkemizin farklı bölgelerinde geçmişten günümüze çok yıkıcı depremlerin yanı sıra, aşırı yağışların neden olduğu sel, taşkın, heyelan ve kaya düşmeleri ile orman yangınları gibi afetler sonucunda çok sayıda insanımız yaşamını yitirmekte, yine binlerce konut veya iş yeri yıkılmakta veya ağır hasar görmekte, milyarlarca lirayı bulan ekonomik kayıplar yaşanmaktadır. Bu durum ülkemizin doğa kaynaklı afetlere yeterince hazır olmadığını, eşgüdüm içinde uygulanan politika, strateji, kurumsal yapı ve uygulamada birlikteliği sağlanamadığının açık bir göstergesidir. Son yıllardaki hızlı kentleşme, planlama ve denetim konusundaki eksiklikler, yerel yönetimlerdeki kapasite yetersizliği, kamuda zarar azaltma ve hazırlık faaliyetlerinden ziyade kriz yönetimine odaklanma, kentsel planlama ve yapı üretim ve denetim süreçlerinde planlama ve mühendislik hizmetlerinin göz ardı edilmesi, sorunları daha da büyütmektedir. Sonuç olarak; 13 Ekim 2024 "Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Gününün" ülkemiz afet risklerinin azaltılmasında toplumsal farkındalığımızın yükseldiği bir gün olmasını ve ilgili tüm kişi ve kurumları, bu senenin teması olan “Dayanıklı Bir Gelecek İçin Yeni Nesli Güçlendirmek” ülkemizde de bu konularda büyük ivmelerin oluşmasını diliyorum.” Sözlerine yer verdi.
(Dahi GEDİK/ ÖZEL)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }