Deprem sonrasında kendinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Abone Ol

Hep birlikte bir süredir zor duygular yaşadığımız günler geçiriyoruz. Ülkemizin pek çok ilini etkileyen deprem, yoğunluğu ve şiddeti farklı olsa bile hepimizin etkilendiği travmatik bir olay olarak yaşamımızı kesintiye uğrattı.
Birlikte yas tuttuğumuz aynı zamanda da kendi güç kaynaklarımızı kullanmaya çalışarak toparlanmaya, belki de birbirimizden güç alarak uyum sağlamaya çalıştığımız bir dönemden geçiyoruz.
Afet sonrası oluşan tepkiler olağan dışı bir duruma verilen olağan tepkilerdir. Bu tepkiler yaşanılan durumla ilgili baş edebilme çabalarımızın bir sonucudur. İlk haftalarda yoğunluğu artarak sürebilir. Bazen bu tepkilerle baş etmek bizleri biraz zorlayabilir. Deprem gibi zorlayıcı bir yaşam olayının ardından yeniden güvende hissetmek ve her şeyin kontrol altında olduğunu bilmek isteriz.
Deprem sonrasında toparlanmak zaman geçtikçe yaşadığınız travmanın etkileriyle daha iyi başa çıkabilmemiz, güvende hissetmemiz ve uyum sağlamamız anlamına gelir. Toparlanma gücü hepimiz için farklı zamanlarda ve farklı şekillerde olabilir. Peki nasıl? Sağlığınızı İhmal Etmeyin: Düzenli beslenmeye, bol su tüketmeye ve yeterince dinlenmeye özen gösterin.
Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek ruh sağlığınızı da korur. Bu nedenle normal zamanda aldığınızdan daha fazla kafeinli ve asitli içecekler tüketmeyin çünkü bunlar bedeninizde var olan stresi, gerilimi ve kaygıyı artırır. Günlük Yaşantınıza Devam Etmeye Çalışın :Yaşanılan sürecin yaşamınızda yarattığı değişikliklerden sonra günlük rutin işlerinize tekrar dönebilmek için (çok acele etmeden) çaba harcamalısınız. Eskisi gibi aynı saatlerde yemeğinizi yemek ya da uyumak, çocukların okula gitmesini sağlamak ve işe gitmek gibi. Günlük rutinlerinizin devam etmesi normalleşme sürecinize katkı sağlayacaktır.
Aileniz ve Arkadaşlarınızla Zaman Geçirin: Yakınlarınızla, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle iletişim kurmak oldukça yararlı ve önemlidir. Zaman zaman içinizden gelmese bile onlarla yaşadıklarınız hakkında konuşun. Bazen yalnız kalmak istemeniz oldukça normaldir ancak kendinizi sevdiklerinizden uzaklaştırıp izole etmeyin. Duygu ve Düşüncelerinizi Paylaşın: Sosyal ilişkiler içerisinde diğer insanlarla iletişimde olmak; yalnız olmadığınızı hissetmek, ihtiyaç duyduğunuz duygusal desteği bulabileceğiniz kanalları açık tutmanız önemlidir. Sizi anlayabildiğini düşündüğünüz diğer insanlara yaşadıklarınızı anlatabilir; paylaşım esnasında olaylarla birlikte, izlenimlerinizden, düşüncelerinizden ve duygularınızdan da bahsedebilirsiniz. Birileriyle konuşmak, toparlanmanıza ve olup biteni daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Medyayı Sağlıklı Kullanın: Medya ya da sosyal medya üzerinden deprem sonrası ne olup bittiğini öğrenmek istemeniz oldukça doğaldır. Ancak ilgili haberleri çok yoğun şekilde takip etmekten, sürekli tekrarlayan zorlayıcı görüntüleri izlemekten kaçının. Depremle ilgili görüntü, resim, haber ve tartışmalara gereğinden fazla odaklanmak tepkilerinizin artmasına neden olabilir. Uzmana Başvurun: Yemek ve uyku düzeninizde meydana gelen değişimlerin 3 haftadan uzun sürdüğünü, günlük yaşamınızı sürdürmenizi zorlaştıran bedensel tepki ve duygularınızı yönetmekte zorlandığınızı fark ederseniz lütfen bir uzmandan destek alın.

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }