Niğde Valisi Cahit Çelik, Osmanlı döneminin önemli şahsiyetlerinden Ebubekir Hazım Tepeyran’ı tanıtmak ve onun edebi kişiliğini ön plana çıkarmak amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Niğde Valiliği Toplantı Salonunda Niğde Valisi Cahit Çelik başkanlığında, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in de katıldığı lansmanda, Tepeyran adına ulusal çapta bir hikâye yarışması düzenleneceğini açıkladı.
Vali Çelik, Ebubekir Hazım Tepeyran’ın Osmanlı’nın son döneminde idareciliği ve sanatı bir arada ele alan eserlerinden birinin günümüz alfabesine çevrildiğini belirterek, "Bu çalışmada Gülen Hocam ve Meryem Hocam’ın katkıları oldu. Eski dili koruyarak ve bir sözlük ekleyerek kitabı hazırladık. Ayrıca, yetiştirebilirsek Tepeyran’ın 'Küçük Paşa' adlı romanını da orijinal haliyle Mayıs ayında çevirmeyi planlıyoruz," dedi.
HER YIL FARKLI BİR ETKİNLİK
Yarışmanın detaylarını paylaşan Vali Çelik, bu yıl hikâye temasıyla başladıklarını, gelecek yıllarda şiir ve roman gibi farklı kategorilerde de yarışmalar düzenlemeyi hedeflediklerini belirterek; “Tepeyran’ın sanatçı kişiliğini ve edebi yönünü tanıtmak için her yıl bir etkinlik düzenleyeceğiz. Bu yıl ulusal hikâye yarışması yapıyoruz. Hem lise öğrencileri hem de yetişkinler katılabilecek. Yarışma için birinciye 50 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye ise 30 bin TL ödül vereceğiz. Ayrıca bir mansiyon ödülümüz de olacak” dedi.
TEPEYRAN’IN ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİĞİ ÖNE ÇIKACAK
Tepeyran’ın aynı zamanda fotoğraf sanatına katkıları, piyano çalması ve yağlı boya resimleriyle sanata olan ilgisinin de ele alınacağını belirten Vali Çelik, “Onun güçlü olduğu her alanda etkinlik yapmayı hedefliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde Tepeyran’ı hem Niğde’ye hem de Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz,” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI ÖZDEMİR’DEN TAM DESTEK
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise Tepeyran’ın yeterince tanınmadığını ifade ederek, "Ebubekir Hazım Tepeyran maalesef unutulmuş bir isimdi. Bu organizasyonlarla eserlerini ölümsüz hale getireceğiz. Haziran ayında düzenlenecek bir organizasyonla ismini yaşatacağız. Bu anlamlı projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.
YARIŞMA BAŞVURULARI BAŞLADI
Ulusal hikâye yarışması için başvuruların başladığı belirtilirken, tüm yazarlar, sanatseverler ve öğrenciler etkinliğe davet edildi. Yarışma sonuçlarının 29 Mayıs’ta düzenlenecek bir etkinlikle açıklanacağı duyuruldu. Ebubekir Hazım Tepeyran’ı tanıtmak ve onun sanata olan katkılarını gelecek nesillere aktarmak adına düzenlenen bu organizasyon, Niğde’nin tarihi ve kültürel mirasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
YARIŞMANIN ÖDÜLÜ VE AMACI
Yarışmanın 1’ncilik ödülü 50 bin TL olarak duyurulurken, 2’ncilik ödülü 40 bin TL, 3’ncülük ödülü 30 bin TL ve iki esere ise mansiyon ödülü olarak 10 bin TL verilecek.
Yarışmada konu sınırlaması bulunmayan serbest alanda düzenlenecek olan yarışmanın amacı ise; 1864 yılında Niğde’de dünyaya gelen, devlet adamlığı, valiliği ve milletvekilliğinin yanı sıra edebi yönü ile de Türk Edebiyatında önemli bir yer edinmiş olan Ebubekir Hâzım Tepeyran’ın anısını yaşatmak, hikâye alanında yapılan çalınmaları desteklemek ve Ebubekir Hâzım Tepeyran’ı genç kuşaklara tanıtmak olarak anlatıldı.
YARIŞMA KAPSAMI
Yarışma 15 (on beş) yaş üzeri herkese açıktır. Katılımcılar için herhangi bir şehir veya bölge sınırlaması yok. Yurt içi ve yurt dışından katılımlar mümkündür. Düzenleme kurulu üyeleri, seçici kurul üyeleri ve üyelerinin yakınları yarışmaya katılamayacak.
YARIŞMA KOŞULLARI İSE ŞÖYLE:
Yarışma ile ilgili koşullarda şu şekilde: Yarışmaya Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Seçici Kurul Üyeleri ile birinci derece yakınları dışında, 15 (on beş) yaşını doldurmuş tüm vatandaşlar katılabileceklerdir. Her yarışmacı, yarışmaya en çok bir (1) hikâyeyle katılabilir. Daha önce herhangi bir yarışmadan derece almış hikâyelerle başvuru yapılamaz. Bu durumun tespiti halinde, yarışmacılar para ödülünü (yasal faizi ile birlikte) iade etmekle mükellef olacaklardır. Hikâyeler bilgisayarla word formatında, Times New Roman yazı tipi ile 12 puntoyla Türkçe olarak yazılmış olmalıdır. Eserle birlikte şartname ekleri (ek-1, ek-2 ve ek-3) imzalanmış şekilde pdf formatında abdullahtaspinar@gmail.com mail adresine en geç 15 Nisan 2025 Salı günü saat 17.30’a kadar gönderilmelidir. Yarışmaya katılan hikâyeler eser sahibine geri verilmeyecektir. Eserlerden uygun görülenler, herhangi bir telif hakkı iznine gerek kalmaksızın, istendiği takdirde yarışmayı düzenleyen Kurum tarafından bir kitapta toplanabilir, dergi, gazete veya web sayfasında yayımlayabilir. Yarışmaya katılan eserler üzerinde seçici kurul tarafından dil bilgisine ilişkin düzenleme yapılabilir. Yarışmaya katılan eserler seçici kurulun takdir edeceği puanların aritmetik ortalaması ile belirlenecektir. Yarışmaya hikâye gönderen eser sahipleri bu şartları kabul etmiş sayılacaktır.
YARIŞMADA DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAK DURUMLAR
Ayrıca; Temel insani ve ahlaki değerlerle örtüşmeyen hikâyeler, daha önce herhangi bir yarışmada derece almış hikâyeler, yazar olarak altında imzası bulunan kişiye ait olmayan, bir yerden tamamen ya da kısmen kopyalanıp yarışmaya gönderilen hikâyeler, çok sayıda yazım hatası içeren hikâyeler, son başvuru tarihinden sonra teslim edilen hikâyeler, ve T.C. Anayasası’na aykırılık teşkil eden hikâyeler seçici kurul tarafından değerlendirme dışı bırakılacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
15 Nisan 2025 son başvuru tarihi olarak belirlenirken, Seçici Kurul Değerlendirmeleri ise 16 Nisan-15 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Sonuçların ilanı ise 16 Mayıs 2025 tarihinde Niğde Valiliği’nin resmi internet sitesi olan http://www.nigde.gov.tr adresinden ilan edilecek.
Sonuçlara itiraz, bizzat eser sahibinin imzalanıp taranmış itiraz dilekçesini abdullahtaspinar@gmail.com mail adresine en geç 21 Mayıs 2025 saat 17.30’a kadar iletmesi halinde yapılabilecek. Seçici kurul itirazı değerlendirip değişen bir durum olması halinde nihai sonucu 23 Mayıs 2025 17.30’a kadar http://www.nigde.gov.tr adresinden ilan edecek. Ayrıca itiraza, özel cevap verilmeyeceği de belirtildi.
Yarışmanın Ödül Töreni ise 29 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 14.00’te Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
DÜZENLEME VE YÜRÜTME KURULU
Yarışmanın Düzenleme ve yürütme kurulundan ise önemli isimler yer aldı.
Bu isimler arasında Eğitim Yöneticisi Edebiyat Öğretmeni Abdullah Taşpınar, Araştırmacı Yazar Alper Lütfi Göncü, Eğitim Yöneticisi Edebiyat Öğretmeni İshak Aslan, Eğitimci Grafik Tasarımcı Atila Çam ve gazeteci Ali Osman Sayın gibi isimler yer alıyor.
(Abdullah BAYAR)