Adliyelerde belirlenen bürolarda başlayan Arabuluculuk hizmeti ile vatandaşların taleplerinin kısa sürede çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
Tüm yurtta ve Niğde’de en büyük sorunların başında gelen kiracı ev sahibi uyuşmazlıklarının çözümü için Adalet Bakanlığı arabuluculuk hizmetini 1 Eylül tarihi itibariyle devreye almıştı. Adliyelerde belirlenen Arabuluculuk bürolarında hizmete başlayan arabuluculuk hizmeti ile vatandaşların talepleri kısa sürede çözüme kavuşturuluyor. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan kira bedeli, ev tahliyesi gibi konuların kısa sürede çözüme kavuşması ve fahiş kira bedellerinde kanunsuzlukların önüne geçilmesi adına devreye giren arabuluculuk hizmeti taraflar arasındaki sorunları kısa sürede çözüme kavuşturuyor. Arabuluculuk büroları ile özellikle dava yoluna gitmeden anlaşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuştuğun dile getiren Niğde Adalet sarayı Arabuluculuk Büro Memuru Tansel Aydın Durmuş, Arabuluculuk büroları ile özellikle dava yoluna gitmeden anlaşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuştuğunu belirtti.
1 EYLÜL İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Niğde Adliyesi Arabuluculuk Büro Memuru Durmuş, “1 Eylül 2023 tarihi itibari ile kira uyuşmazlıkları başta olmak üzere arabuluculuk kanunumuz yürürlüğe girmiş oldu. 2023 tarihi itibariyle özellikle kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk vasıtasıyla çözümü yasalaşmış. Aynı zamanda bunun yanında ortaklığın giderilmesi, geçiş hakkı ve tapu davalarıyla ilgili kalemler mevcut olmaktadır. Fakat günümüz konjonktüründe en çok sıkıntı yaşanan olay, kira ve kira uyuşmazlıkları olduğu için Sayın Adalet Bakanımız ve Adalet Bakanlığı personelimiz nezdinde Arabuluculuk daire başkanlığımız kira uyuşmazlığında arabuluculuğu dava şartı olarak yürürlüğe sokmuştur. Bizim sürecimiz bir Eylül itibariyle artık kira ve kira uyarlaması, kira tespiti, tahliye hususunda dava açmadan önce ara buluculuk sürecine başvurmayı gerektiriyor” dedi.
NİĞDE’DE 50’DEN FAZLA BAŞVURU OLDU
Niğde’de 1 Eylül tarihinden bugüne kadar Arabuluculuk bürosuna şuana kadar 50’den fazla müracaatın yapıldığını belirten Durmuş; “Sürecimiz 1 Eylül itibariyle başladı. Başvuru olarak da yaklaşık 50’den fazla başvurucumuz var. Fakat dediğimiz gibi üç haftalık süreç tam dolmadığı için sonuçlanan dosyamız az. Çünkü bu süreçte arabulucu dosyaya başladıktan sonra karşı tarafa ve diğer taraflara resmi olarak bir davet mektubu göndererek toplantıya davet ediyor. Bunun davet mektubunun da haliyle süresini değerlendirecek olursak elimize daha sonuçlanan bir veri yok. Fakat farklı illerde olsun olumlu dönüşleri, olumlu, pozitif geri dönüşleri mevcut.
ANLAŞMA OLMAZSA ARABULUCU ÜCRET TAHSİL EDEMİYOR
Kira uyuşmazlığından farklı olarak tahliye davalarında da biliyorsunuz arabuluculuk dava şartımız var. Tahliye davalarında da yine usul aynı şekilde işliyor. Arabulucumuza varacağı bir fiziki dilekçe ya da UYAP sistemine gönderilecek bir başvuru dilekçesiyle süreç başlayıp yine aynı şekilde arabuluculuk süreci konusunda da anlaştırmaya varılıyor. Arabuluculuk sürecinde eğer anlaşma olduğu zaman arabuluculuk bir ücreti oluyor. Yine bu ücret de Adalet Bakanlığı Daire Başkanlığı'nın verdiği resmi gazete yayınlanan resmi ücret tarifesine göre tahsil ediliyor. Bu kira olsun, tahliye olsun, farklı bir süreç olsun, süreç sonunda, taraflar şayet anlaşamadığında arabuluculuk daire başkanlığı diyor ki taraflardan herhangi bir ücret tahsil edilmesin. İlan gibi bir ücret tahsil edilmeden arabulucumuz başvurucu tarafa anlaşmama tutanağı veriyor. Bu tutanakla birlikte mahkemeye başvurabiliyorlar ”İfadelerini kullandı.
(Dahi GEDİK)
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları ‘Arabuluculuk’ masasında
Bunlar da ilginizi çekebilir