Gençler temiz çevre farkındalığı için çöp topladı Gençler temiz çevre farkındalığı için çöp topladı

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası başkanı Şinasi Göktepe, Ahilik Haftası çerçevesinde yazılı bir açıklamada bulunarak Ahilik kavramı ev Türk toplumunda geçmişten günümüze nasıl yer aldığını anlattı.
“DAİMA SAHİPLENMEMİZ GEREKEN ÇOK ÖZEL BİR KÜLTÜRÜMÜZDÜR”
Başkan Göktepe; “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüz yıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınmasının ancak kendi tarihi değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkündür.
Geri kalmışlıktan ileri medeniyet seviyesine ulaşmış birçok ülke bize bunu göstermektedir.
Bu ülkelerin kalkınmalarındaki temel etmen, ahilik ilkelerinin asıl öğelerinden olan "ahlak" ve "çalışmanın" yani alın teri ile dürüst kazancın, düzene hakim olmasıdır. ”Dedi
BAŞKAN GÖKTEPE TEMİZ TOPLUM VE KALİTELİ ÜRETİMDE AHİLİĞİN ÖNEMİNİ VURGULADI
Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası başkanı Şinasi Göktepe açıklamasının devamında, “Anadolu'da 13. yüzyılda kurulan ahilik teşkilatı esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içerisinde barındırdığı, iş ve meslek ahlakını kurup koruduğu, ortaya koyduğu ilkelerle de sadece mesleki kuruluşlara değil, toplumun her kesimindeki insana hitap ettiği bilinmektedir. Ahilik teşkilatı, günümüzün bazı sorunlarına, bilimsel araştırma ve yayın yoluyla çözüm getirme çabasını benimsemiştir. Ahilik Teşkilatının tarihte sivil toplum niteliklerine özdeş çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Ahiler Devlete yol göstermiş fakat devletten görev talep etmemiştir. Ahilik Teşkilatının sivil toplum ilkelerine dayanan, devlete yük olmadan, gönüllülük esasına göre hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur. Ahiliğin sevgi, hizmet, inanç, yardımlaşma, eşitlik gibi ilkeleri göz önüne alındığında günümüz evrensel değerleri ile örtüştüğü görülmektedir. Bu nedenle söz konusu değerlerin sosyal bilimler ve teknik bilgilerden de yararlanmak suretiyle günlük hayata geçirme çalışmalarıdır. Hırsızlık, dolandırıcılık, rüşvet, adam kayırma gibi yolsuzluklarla mücadelelerde Ahilik İlkelerinin önemi bir kat daha artmaktadır. Temiz toplum oluşmasında ve kaliteli üretimde de Ahilik ilkelerine gereksinme duyulmaktadır. Bugün işletmelerin yeni algıladıkları toplam kalite ve tüketicinin korunması gibi kavramlar da Ahilik kültürüne dayanmaktadır.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber