Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakanlığın gençlik politikaları, spor altyapısındaki eksiklikler ve bağımlılıkla mücadelede yetersiz kalındığını ifade etti.
“SUNUMUNUZ ZAYIF KALDI"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı'nın 2024 yılına ilişkin sunumunu eleştirerek, geçen yılki sunumun daha güçlü olduğunu belirtti. Gürer, "Sayın Bakan, bu yılki sunumunuz geçen yıla göre biraz zayıf geldi. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanını sekiz kez anmıştınız, bu yıl ise sadece bir kez anmışsınız. Acaba bir görevden af durumu mu var? Diye sordu.
“ÖĞRENCİ BURSLARI HAKKINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ”
Burs ve kredi miktarlarına ilişkin de eleştirilerde bulunan Ömer Fethi Gürer, geçen yıl Cumhurbaşkanının müjdelediği burs miktarlarının bu yıl için aynı kalmasını sorguladı. "Geçen yıl, 'Bu yıl burs ve kredi miktarlarımız lisans öğrencileri için 2.000, yüksek lisans öğrencileri için 4.000, doktora öğrencileri için 6.000 lira' demiştiniz. Bu yıl ise sadece '2025 yılı için öğrencilerimizin burs, kredi miktarı 2.000 lira' diyorsunuz. Burada hiç artış olmayacak mı? Enflasyon oranında bir değişiklik olmayacak mı?" dedi.
"GENÇ TARIM PROJESİ HAKKINDA SORU İŞARETLERİ”
Bakanlığın genç nüfusun tarıma olan ilgisini artırmayı hedefleyen "Genç Tarım" projesine de değinen Gürer, proje hakkında soru işaretleri taşıdığını belirtti. "Geçen yıl, 'Genç Tarım' isimli projemizi başlatıyoruz diyordunuz, 'Tarım kamplarının sayısını artırıp Türk tarımına genç bir solukla destek olacağız' diyordunuz. Kaç kişi yararlandı bu projeden? Kaç tane genç tarıma girdi? Ne yaptınız? Bu konu da sunumda yer almıyor" dedi.
“YERLİ ÜRETİM VE İTHALAT AZALTMA HEDEFİ GERÇEKLEŞTİ Mİ?”
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Bakanın sporda yerli üretim ve ithalatı azaltmaya yönelik açıklamalarına da değerlendirdi. "'91 farklı malzemeyi yerli olarak temin edeceğiz ve bu anlamda ithalattan 43,5 milyon dolarlık bir azalma potansiyeline sahibiz' demiştiniz. Yirmi iki yıl sonra böyle bir düşünce güzel ama gerçekleşti mi?" diye sordu.
“SPORDA ALTYAPI EKSİKLİKLERİ”
Bakanlığın spor politikalarını da eleştiren Gürer, 16 milyon lisanslı sporcunun bulunduğu Türkiye'de Süper Lig'deki yabancı oyuncu oranının yüksekliğini vurguladı. "16 milyon lisanslı sporcunuz var. Süper Lig’de oynayan oyuncuların yüzde 90'ı yabancı. 16 milyon sporcudan oralarda oynayacak kadar adam nasıl yetişmiyor? Demek ki bir başarısızlık kavramı burada yaşama geçiyor," dedi.
“OKULLARDAKİ SPOR OLANAKLARININ YETERSİZLİĞİ”
Okullardaki spor imkanlarının eksikliğine de değinen Ömer Fethi Gürer, "70 bin okulumuz var. Kaç okulda beden eğitimi öğretmeni var? Kaç okulda kapalı spor salonu var? Kaç okulda yüzme salonu var? Okullar kendi aralarında müsabakalara katılıyor mu? Bizim zamanımızda okul maçları çok önemliydi, oradan yetişenler amatör kulüplerde oynarlardı. Ama şimdi maalesef böyle bir ortam yok" diye konuştu. Gürer “2002 öncesini hep örnek verirsiniz ya, o zaman- kamu fabrikalarında sporcuların gerçekten farklı branşlarda çok başarıları vardı. Bu dönemlerde artık kamuda da özelde de böyle sporla uğraşan sınırlı sayıda ve markasını tanıtmak amacıyla kulüpler kaldı. Bunu da yaygınlaştırmak lazım, bu konuda da bir desteğin şartlığı ihtiyaç. “ diye konuştu.
“MADDE BAĞIMLILIĞI”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Gençlerde yaygınlaşan madde bağımlılığı için topyekün mücadele gerektiğinde söyledi.Gürer “bu bağımlılık, herkes konuşuyor. Siyasi iktidar kendisi sanki bu konuda yokmuş noktasından olaylara bakıyor. Sizler bu konuda faaliyetlerin yürütüldüğünü söylüyorsunuz. Bu böyle karşılıklı polemik konusu olmayacak kadar önemli. Gerçekten Anadolu illerine gidin, bazı ilçelerde belli saatte sokağa çıkamazsınız çünkü o çocuklar, hem de pırıl pırıl gençler madde bağımlısı durumuna düşürülmüş. Kimse şunu demiyor: “Ben şu kadar çocuğun madde bağımlısı olmasını engelledim, bu konuda yaptığımız çalışmalar var, buraya alıyoruz, çocuğun sağlığını geri kazandırıyoruz, yaşama katıyoruz.” O var diyor, o yok diyor ama var. bana bir anne telefon etti.dedi ki: “Oğlumu ben ihbar ettim, polis geldi götürdü, ifadesini aldı ‘Yapacak bir şey yok.’ Bu çocuk akşam eve gelecek, beni öldürebilir. Beni bir sığınma evine yerleştirir misin Vekilim.” Bu kadar acı, vahim.
Bir anne gene aradı, dedi ki: “Benim kızım çakmak gazı çekiyor.” o da beyni öldürüyor, genç yaşta yok ediyormuş. Yalvarıyor, ağlıyor diyor. Vekil olarak biz bunlara şahitlik ediyoruz. Anadolu illerine gittiğimiz zaman parkları görüyoruz, okul dağılımlarında köprü altlarını görüyoruz ve okullarda öğretmen buna müdahale ettiğinde öğretmeni bıçaklıyor, öğretmen de çekiniyor. Bu bağımlılıktan kaç kişi kurtarıldı, bunlarla ilgili bir veri olsun, görelim. Yani bu işi yalnızca “Karakol alıyor, geri bırakıyor.” noktasında çözemeyeceğimiz gerçek.
Herkesin çocuğu da risk altında. “Benim çocuğumun başına gelmez.” denmesin, bu konu ciddiye alınıp iktidarı muhalefetiyle ne yapılacaksa hep birlikte bu işin üstüne gidelim çünkü buralarda büyük bir rant var, büyük bir ahlaksızlık var. Yurt dışından gelen ürünlerin Türkiye üzerinden gelişi var. Bu konuda ayrıca tüm bakanlıklara görev düştüğünü düşünüyorum.” Dedi.
“ENGELLİ SPORCULARIN MALZEME TALEBİ”
Engelli sporcuların yaşadığı malzeme sıkıntısına da dikkat çeken Gürer, "Engelli spor kulüpleri malzeme talep ediyor. Siz geçen sene de 'Malzeme sorunu yok' demiştiniz. Ama engelli sporcularımız bize söyledikleriyle, sizin anlattığınız arasında bir örtüşme yok. Pratikte olanla sizin anlattığınız birbirinden farklı" dedi.
“HALI SAHALARIN ALTYAPI SORUNU”
Halı saha projelerinin altyapı eksikliklerine de değinen Ömer Fethi Gürer, "İl özel idareler halı saha yapıyor, bilmiyorum bu sizin kontrolünüzde mi? Ama halı sahada sağlık görevlisi olmadan, antrenör olmadan kim, nasıl spor yapacak? Gidiyorsunuz, içine inek sokmuşlar, koyun sokmuşlar, tavuk sokmuşlar. Eğer bir tesis yapılıyorsa, altyapısı da oluşturulmalı. Çocuklara spor yapacakları kıyafetler, öğreticiler ve sağlık görevlileri sağlanmalı," dedi. Ayrıca, "Yaşam Boyu Spor'da kontrolsüz spor yapanların yaşamlarının sona erme ihtimali çok yüksek, keza böyle olaylar da yaşandı" diye de ekledi.
“NİĞDE STADI”
Niğde Stadı'nın inşaatının hâlâ tamamlanmamış olmasına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "2021'de Niğde Stadı’nı ihale ettiniz. Bugün 2024 bitiyor, 2025’e geliyoruz, 2 kere ihale iptal oldu. Niğde o günden beri statsız kaldı. Umarım 2025’te bu stat açılır çünkü bunu daha önce de söylemiştik," dedi. Ayrıca, Niğde’de yıkılan kapalı spor salonunun temelinin birkaç gün önce Ulaştırma Bakanı tarafından atılmasını da eleştirdi. "Bir an önce kapalı spor salonun yapılmasını talep ediyorum. Ben kaygılandım, Sayın Bakan, yirmi iki yıldır Niğde’ye havaalanının temeli atıldı, daha çivi çakılmadı. Yani temel olarak kalır diye korkuyorum" dedi.
(CHP)
Gürer: Öğrencilerin burs ve kredilerini artırın
Bunlar da ilginizi çekebilir