EKONOMİ

HAK-İŞ Genel Başkanı Aslan: Gelir adaletsizliği dar gelirlinin aleyhine

Abone Ol

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, " Gerçekten zor bir 2024 yılını geçirdik. 2025 yılında inşallah yaşadığımız zorlukları tekrar yaşamadan Türkiye'de daha iş barışını sağladığı ülkemizin sorunlarının geride kaldığı yeni bir yıl olmasını da temenni ediyoruz” dedi ve gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Arslan, HAK-İŞ Niğde İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 3 ilde gerçekleştirdikleri mitinglerde çalışanlar için vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik mesaj verdiklerinin altını çizerken, Filistin konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
Basın açıklamasında Hizmet-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Kadir Yenel ve şube temsilcileri hazır bulundu.



NİĞDE TEŞKİLATINA TEŞEKKÜR ETTİ
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada; “Konfederasyonumuzdaki değerli il başkanı konfederasyonumuza bağlı Niğde'deki sendikalarımızın değerli başkanları, temsilcilerimiz, yöneticilerimiz, konfederasyonumuz adına saygıyla selamlıyorum Bugün Niğde'de bir dizi etkinlikleri gerçekleştirmek için sabahleyin Sayın Belediye Başkanımız ve heyetini makamında ziyaret ettik.
Kendileriyle hem çalışma hayatıyla ilgili hem belediyede çalışan arkadaşlarımızla ilgili verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Burada basın toplantısından sonra toplantılarımızı gerçekleştireceğiz ve Niğde programımızı tamamlayacağız. Niğde İl Başkanlığımızı tebrik ediyorum. 2024 yılında gelir dağılım adaletsizliğine karşı asgari ücretli emeklilikle ilgili sorunlarımızı meydanlarda yüksek sesle konuşurken hem Gaziantep hem de Kayseri mitinglerimize geniş bir katılımla geldiler bize destek oldular” dedi.

“GERÇEKTEN ZOR BİR 2024 YILINI GEÇİRDİK”
“Gerçekten zor bir 2024 yılını geçirdik” diyerek açıklamasına devam eden Arslan; “2025 yılında inşallah yaşadığımız zorlukları tekrar yaşamadan Türkiye'de daha iş barışını sağladığı ülkemizin sorunlarının geride kaldığı yeni bir yıl olmasını da temenni ediyoruz.
Hak-İş olarak iki bin yirmi dört yılında pek çok etkinliklere imza attık. Özellikle gelir dağılımı adaletsizliği konusunda birinin yaptığı bir rapor hazırladık. Bu raporda masaya yatırdık. Türkiye'deki ve sisteminin gücü çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alan bir sistem olduğunu, bunun da gerçekten çalışan aleyhine bir durum olduğunun hep altını çizdik. Ücretlilerin vergi konusunda daha fazla mağduriyetini ortadan kaldırmak için yeni önerilerimiz oldu. Bir işleminin baştan sona yeniden düzenlenmesi bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunu Görüyoruz ve bunun yine dünyada da, bölgemizde de gelir dağılımı adaletsizliği maalesef ülkemizin bunca kaynağına, imkanlarına rağmen adaletlerinde de yoksulların aleyhine dar gelirlerin aleyhine bir tabloyla karşı karşıya. Dolayısıyla hem adaletsizliğin ortadan kalkması hem de sistemin hakkaniyetli adaletli bir merkez haline dönüştürülmesi konusunda ciddi mücadeleler verdik.
Daha sonra konfederasyonumuz mitingler yaparak diğer belli gerçekleştirerek şöyle bir mesaj vermeye çalıştık. Çalışanların vergi adaletsizliğinin ortadan kalkması gerekiyor. Biz ocak ayında 100 lira alırken mayıs ayına geldiğimiz zaman bu doksan beş liraya düşüyorum. Temmuza gelince doksan liraya düşüyor yılın sonuna geldiğimiz zaman da seksen liraya düşüyor. Neden? Dedi ki, sistemindeki çarpıklıktan dolayı. Bu gerçekten Türkiye'de emekçilerin hem sendikalı hem de sendikalı bütün çalışanların ortak sorunu, vergi konusu. Bu konunun altını çizmek için Hakiş Akademi ciddi bir çatışma yaptı. Bir rapor hazırladık. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Yine partilerin özellikle mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup başkan vekillerine üç konfederasyon bu taleplerimiz ilettik. Burada çok kazanandan çok az kazanandan, az vergi alınması konusundaki ısrarımızı devam ettiriyoruz. Vergi dilimlerindeki yeni de değerlendirmeye uymayan bir filmlerindeki oranların düşük kalması arkadaşlarımızın bir an evvel yüzde yirmiye daha çok yüzde yirmi yediye daha sonra yüzde otuz beşlere doğru uzanan bir bilgi kesintisiyle karşı karşıyayız.



EMEKLİLİKTE MAĞDURİYET SÖZ KONUSU
Maalesef emeklilik sisteminde bir çarpıklık var. 2024 yılında emekli olacak bir arkadaşımız 2024 yılında emekli olmazsa iki bin yirmi beş yılında emekli olmaya karar verirse bu arkadaşımızın emekli maaşıyla yüzde otuz düşünebiliyor musunuz? Hem bir yıl daha fazla prim ödüyor. 2025 maaşı için 2024’ün enflasyonuyla çarpınca doğal olarak çarpan rakamlar düşük olduğu için maaşlar da düşük oluyor.
O yüzden biz bütün yerlerimize başta Maliye Bakanı Olmak üzere çalışma bakanımızla yaptığımız bütün görüşmelerde bu yılın sonuna kadar beklemelerini eğer bir düzenleme yapılmazsa 2025 yılında emekli olacakların iki bin yirmi dörtte imkanları varsa emekli olmalarını özellikle altını çiziyoruz.
Ciddi şekilde bir maaş adaletsizliğin geçindirilmesi için Sayın Maliye Bakanıyla hükümetimizle, grup başkan vekilleriyle ve çalışma bakanımızla defalarca görüştük. Ama herhangi bir düzenleme yapılmadığı için maaşını, maaş hesaplımız, bordrosu otuz bir arası yapılan mağaralarını da iki bin yirmi beş yılı on dört Ocak'ında maaş alanların 14 Ocak'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Eğer 2025 yılında maaşların düşmemesi için ama emekliliğine uzun süre var. Uzun süre dediğimiz beş yıldan daha fazla çalışmak isteyenler için bunun hemen emekli olmalarına gerek yok. Zaman içerisinde tekrar telafi edilecektir. Ama 2024’te emeklilik hakkını elde etmiş ya bir yıl daha çalışayım diyenler varsa bu arkadaşlarımız için gerçekten bir mağduriyet söz konusu. O zaman arkadaşlarımız bu yıl emekli olmaları gerekiyor ki maaşları Emeklilik sistemindeki bu çarpıklık aslında 1999 yılından başlayarak geliyor. 1999 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. Dendi ki yeni işe girecekler için bir kadınlar için 68-65 yaş getirildi. Ama var olan çalışanlar için de bir yaş sınırı getirilmişti. EYT dediğimiz sistemde ancak buradaki büyük bir mağduriyet” diye konuştu.

"FİLİSTİN'İ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Arslan, 1 Ocak'ta 2025'te Galata Köprüsü'nde İsrail'in Gazze'de yürüttüğü katliama, soykırıma ve insanlık dışı uygulamalarına karşı meydan okuyacaklarını ifade etti.
HAK-İŞ Konfederasyonunun İstanbul'daki tüm üyelerini Galata Köprüsü'ne davet eden Arslan “HAK-İŞ olarak Filistin konusundaki mücadelemizi kuruluşumuzdan bu yana sürdürmekteyiz. Özgür ve bağımsız bir Filistin Devleti kurulup başkenti Kudüs olana kadar desteğimizi devam ettireceğiz. Filistin, 76 yıldır topraklarının işgali, sürgün, soykırım katliam ve ne yazık ki insanlık dışı pek çok uygulamaya muhatap. Filistinlilerin haklı mücadelesinde onlarla birlikte, onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET ETTİ
Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Niğde’ye gelerek Niğde Hak İş Şube Başkanı Kadir Yenel ile Belediye Başkanı Emrah Özdemir’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Hak-İş heyeti, belediye çalışmaları hakkında bilgi alırken, işçi hakları ve konfederasyonun projeleri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Başkan Emrah Özdemir, “Niğde Belediyesi olarak çalışma arkadaşlarımızın haklarını koruma konusunda her zaman hassas davrandık. Hak-İş Konfederasyonu’nun çalışmalarını da yakından takip ediyor ve takdirle karşılıyoruz” dedi.
Başkan Mahmut Arslan ise Niğde Belediyesi’nin işçilere yönelik duyarlı yaklaşımından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Başkan Özdemir’e teşekkürlerini iletti.
(Abdullah BAYAR)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }