Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl icra dairelerine 4 milyon 860 bin yeni icra dosyasının geldiğini belirterek, “Artık borç kullanan yılda en az bir kişiye icra takibi başlatılıyor” dedi.
Bankalara ve finans kuruluşlarına tüketici kredisi bulunan vatandaş sayısının 39 milyon 337 bin kişiye ulaştığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Ülke nüfusundan yetişkin olmayanlar çıkarıldığında, neredeyse her 2 kişiden biri bankalara borçlu” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, borçlarını ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan vatandaşların sayısındaki artışa dikkat çekti.
Bu yılın başından 15 Aralık tarihine kadar icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 oranında arttığına dikkat çeken Gürer, icra dairelerine bu yıl yeni gelen 4 milyon 860 bin dosya ile icra dairelindeki dosya sayısının 13 milyon 95 bini bulduğunu aktardı.
Aynı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan yasayla vazgeçilmesinin de etkisiyle 14 milyon 666 bin dosyanın da ya sonuçlandırıldığını ya da işlemden kaldırıldığını anlatan Gürer, “Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 15 Aralık itibariyle 21 milyon 653 bin oldu” değerlendirmesinde bulundu.
TÜKETİCİ KREDİLERİ YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 36,2 ARTTI
Kredi faizlerindeki rekor yükselişe rağmen vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesinin büyümeye devam ettiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesinin 1- 8 Aralık haftasında 442 milyon lira daha artarak 2 trilyon 613 milyar lira oldu. Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 36,2 oranında artarak 1 trilyon 526 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 139,6 oranında artarak 1 trilyon 93 milyar liraya yükseldi” dedi.
BANKALARIN İCRALIK KREDİ MİKTARI 44,4 MİLYAR LİRA
Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacaklarının ise 1- 8 Aralık tarihleri arasında 655 milyon lira artarak 44,4 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Gürer, yılbaşından bu yana ise 14,1 milyar liralık artış yaşandığına dikkat çekti.
40 MİLYONA YAKIN VATANDAŞIN BANKALARA KREDİ BORCU VAR
Bankalara ve finansman kuruluşlarına tüketici kredisi borcu bulunan vatandaş sayısının son bir yılda 1 milyon 804 bin kişi artarak Ekim 2023 sonu itibariyle 39 milyon 337 bin kişiye ulaştığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aynı dönemde sayıları 2 milyon 789 bin artan kredi kartı borçlularının sayısı ise 36 milyon 68 bin kişiyi buldu. Bankalara kredili mevduat hesabı borcu bulunanların sayısı ise 1 milyon 416 bin kişilik artışla 28 milyon 127 bin kişiye ulaştı” ifadelerini kullandı.
HER BORÇLUYA İCRA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklanan veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede 1 Ocak ve 15 Aralık tarihleri arasında yeni gelen icra dosyası sayısının neredeyse 5 milyona yaklaştığına dikkat çekerek, “Bu rakam sadece 1 yıl içinde açılan icra dosyası sayısıdır. Toplam icra dosyası sayısı 13 milyonu geçmiştir. Bu rakamlar her borçlu en az bir kişinin bu yıl içinde icralık olduğunu göstermektedir. Bu çok ciddi bir durumdur” diye konuştu.
AKP, VATANDAŞI İCRA KISKACI İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKTI
AKP dönemlerinden önce her mahalle ya da köyden 1 kişiye icra gelmesinin aylarca konuşulan ve alışık olunmayan bir durum olarak değerlendirildiğini anımsatan Gürer, “Ekonomik kriz, hayat pahalılığı icra olaylarını o kadar olağanlaştırdı ki, günümüzde neredeyse her borçlu 1 kişiye yılda en az 1 kez icra dosyası geliyor. İnsanlar krediye ya da kredi kartlarına koşuyor, ödeyemeyince de icralık oluyor. AKP’nin ülkeyi getirdiği ekonomik tablo ne yazık ki vatandaşları icra kıskacı ile karşı karşıya bırakıyor” şeklinde konuştu.
Gürer, “Merkez Bankası Başkanı, ülke gerçeklerini en yalın biçimde açıkladı. TÜİK'in enflasyon açıklamaları gerçeğe yakın olsaydı, Başkan da kapı görevlisinden fiyatların artışını öğrenmez, gerçek verilerle çözüm üretmeye çalışırdı” dedi.
(Dahi GEDİK)
Her iki kişiden biri bankalara borçlu
Editör: Niğde Haber
Yorumlar