GÜNCEL

Kadına yönelik şiddetle mücadelede global dayanışma çağrısı

Abone Ol

Hak-İş / Hizmet-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Kadir Yenel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, dünya çapında kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal bir dayanışma çağrısında bulundu. Bu kritik günde, Hak-İş Konfederasyonu olarak, Türkiye genelinde 81 ilde meydanlarda olduklarını belirten Yenel, “Kadın, çocuk, hayvan ve tüm canlılara yönelik şiddete karşı bir ses olmak, tüm dünyanın dikkatini bu önemli soruna çekmek için bir aradayız” diyerek, şiddetin her türlüsüne karşı durduklarını vurguladı.
Kadına yönelik şiddetin, yalnızca bir toplumsal sorun değil, aynı zamanda küresel bir kriz olduğunu ifade eden Yenel, bu günün tüm dünyada toplumsal eşitlik ve insan hakları mücadelesinin simgesi haline geldiğini söyledi. “Şiddetle mücadelede kadın ve erkeklerin birlikte hareket etmesi, güçlü bir dayanışma içerisinde olması, adalet ve eşitlik için kararlı bir şekilde seslerini yükseltmeleri gerekiyor” diyen Yenel, yalnızca kadına yönelik şiddeti kınamakla yetinmeyeceklerini, bunun son bulması için somut adımlar atılmasını talep ettiklerini belirtti.
“KADIN CİNAYETLERİNE, CİNSEL VE PSİKOLOJİK ŞİDDETE DUR”
Yenel, özellikle kadın cinayetleri, cinsel şiddet, psikolojik baskı, ekonomik zorluklar, ev içi şiddet gibi sorunların her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getirdi. Ülkemizde son yıllarda kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çeken Kadir Yenel, son beş yılda 1.585 kadının hayatını kaybettiğini, sadece 2024 yılının ilk 10 ayında 357 kadının öldüğünü belirtti. Bu tür olayların, sadece birer istatistik değil, aynı zamanda toplumsal bir yara olduğunu ve her birinin ayrı ayrı büyük bir trajedi yarattığını vurguladı. “Kadın cinayetleri, şiddet ve istismara son verilmesi gerektiği konusunda sesimizi daha güçlü bir şekilde yükseltmeliyiz. Bu sorunun çözümü için tüm toplumu sorumluluk almaya çağırıyoruz. Kadınların her anlamda güvenliğini sağlamak, onlara eşit haklar tanımak en temel insan hakkıdır” diyerek, şiddetin her türlüsüne karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUNDUR”
Kadir Yenel, kadına yönelik şiddetin yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada büyük bir problem olduğunu ifade etti. Bu şiddetin, savaş ve çatışma bölgelerinde daha da arttığını, özellikle kadınların ve çocukların, şiddetin en büyük mağdurları haline geldiğini söyledi. Filistin’deki Gazze, Yemen, Ukrayna, Suriye, Arakan ve Afrika gibi bölgelerde kadınların, çocukların ve masum insanların, sadece savaşın değil, etnik temizlik ve cinsel şiddetin de hedefi olduğunu dile getirdi. Yenel, “Gazze’de, son bir yıl içinde 18 bin çocuk, 12 bin kadın olmak üzere yaklaşık 45 bin insan hayatını kaybetti. Bunlar, birer rakam değil, acı dolu insanlık dramlarının örnekleridir” diyerek, savaş ve şiddetin her türlüsüne karşı toplumsal bir duyarlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

“ULUSLARARASI TOPLUMDAN ETKİLİ ADIMLAR ATILMASINI İSTİYORUZ”
Yinel, şiddetin ve zulmün her türlüsüne karşı dururken, uluslararası toplumun da daha etkili adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların, sadece savaşları izlemekle yetinmeyip, kalıcı bir barış için çalışması gerektiğini belirtti. “Bugün, Gazze’de işlenen savaş suçları ve Filistinli kadınlar başta olmak üzere tüm dünyanın karşı karşıya olduğu zulme karşı sessiz kalmak, bu suçlara ortak olmak anlamına gelir. Uluslararası kuruluşların, savaş suçları işleyenleri cezalandırma sorumluluğu vardır. Bizim sesimiz, tüm dünya tarafından duyulmalıdır” diyerek, bu konuda uluslararası toplumu harekete geçirmeye çağırdı. Yenel, özellikle Gazze’deki soykırımın sona erdirilmesi, kadınlar ve çocuklar için güvenli bir yaşam alanı oluşturulması gerektiğini ifade etti.
ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE
Kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları şiddetin de önemli bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Kadir Yenel, bu konuda HAK-İŞ olarak önemli adımlar attıklarını belirtti. Kadın işçilerin, işyerlerinde de şiddet ve ayrımcılıkla karşılaştığını ifade eden Yenel, yapılan araştırmaların, kadın çalışanların büyük bir kısmının işyerlerinde şiddet, taciz ve mobbing gibi olgularla karşı karşıya kaldığını ortaya koyduğunu söyledi. Özellikle sendika üyesi olmayan kadınların, şiddet mağduru olma riskinin daha fazla olduğunun altını çizdi. Yenel, sendikalı çalışanların daha güvenli ortamlarda çalıştığını ve bu nedenle sendikal örgütlenmenin öneminin büyük olduğunu belirtti. “Sendikal örgütlenme, şiddetle mücadelede önemli bir çözüm aracıdır. Sendikalı emekçiler, şiddet ve ayrımcılığa karşı daha güçlü bir şekilde savunulmaktadır. Biz, HAK-İŞ olarak kadınların her alanda güçlü ve güvenli bir şekilde var olmalarını savunuyoruz” dedi.
“ŞİDDETİN SON BULMASI İÇİN SOMUT ADIMLAR TALEP EDİYORUZ”
HAK-İŞ olarak, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için toplumsal düzeyde pek çok önlem talep ettiklerini belirten Yenel, “Şiddetin son bulması için tüm toplumun sorumluluk alması gerekiyor. Bu mücadelede devletin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor. İşyerlerinde şiddete sıfır tolerans politikalarının uygulanması, kadın dostu işyerlerinin teşvik edilmesi, eşit değerde işe eşit ücret verilmesi, sendikal örgütlenmenin yaygınlaştırılması ve şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek, şiddetle mücadelede somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA
Son olarak, HAK-İŞ olarak kadın ve erkek emekçilerin, kadına yönelik şiddetle mücadelede güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirten Kadir Yenel, “Kadına yönelik şiddet, yalnızca bir kadın meselesi değil, tüm toplumun ortak sorunudur. Bizler HAK-İŞ’li kadın ve erkek emekçiler olarak, şiddetin her türlüsüne karşı duruyor ve toplumda bu sorunun çözülmesi için güçlü bir dayanışma oluşturuyoruz. Kadına şiddet uygulamak bir acizliktir. Bunu her fırsatta haykırarak, şiddetsiz bir dünya için hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

“KADINLARIN GÜVENCESİ: HAK-İŞ”
Yenel, “Bütün emekçi kadınları HAK-İŞ çatısı altında dayanışmaya çağırıyoruz. HAK-İŞ, emekçilerin güvenli limanı, kadınların eşit haklar için mücadele ettiği yerdir. Şiddet ve ayrımcılığa karşı birlikte hareket edelim, haklarımız için birlikte mücadele edelim” diyerek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde dünya genelinde zulme uğrayan kadınlara, çocuklara ve hayvanlara karşı olan mücadelenin her alanda güçlü bir şekilde sürdürüleceğini ifade etti.
YAŞASIN KADIN-ERKEK DAYANIŞMASI, YAŞASIN BİRLİK VE MÜCADELEMİZ!
Yenel, konuşmasını şu güçlü mesajla tamamladı: “Şiddetle mücadele, ancak birlik ve dayanışma içinde olabilir. Kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu, şiddetin olmadığı bir dünya kurmak için hep birlikte mücadele edeceğiz. Kadınlar, her alanda eşit haklara sahip olmalı ve tüm şiddet türlerinden korunmalıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede, HAK-İŞ her zaman öncü olacaktır.”
(Hizmet-İş Sendikası Niğde)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }