Grip aşınızı zamanında yaptırmayı unutmayın Grip aşınızı zamanında yaptırmayı unutmayın

Bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle Niğde Sağlık Müdürlüğü tarafından Ömer Halisdemir Meydanında stant açıldı.
SAĞLIĞINI ERTELEME, HAREKETE GEÇ
Stantta görevliler tarafından vatandaşlara aşı olmanın milyonlarca insanın hayatını kurtaran, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalesi olduğu aktarılıyor.
İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Bahadır Karaca, bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası’nın birinci gününün konusu olan “Aşının Gücüne İnan, Aşılan” başlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılamanın bir zaferi ve aşının gücü olarak artık görülmemektedir.  Ülkemizde, bağışıklama çalışmaları “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adı altında sürdürülmekte ve şu anda Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’nde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) karşı aşı yer almaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada erişkin bağışıklaması en az çocukların aşılanması kadar önemsenmektedir. Erişkinlerde mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilecek birçok hastalık aşı ile önlenebilmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Ulaştığımız yüksek aşılama oranları ile birlikte aşılama programımızda yer alan tüm aşı ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler sağlanmıştır. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız koordinasyonunda ilimizde uygulanan aşılar tüm ülkemizde olduğu gibi, ilgili otoriteler tarafından onaylanan “İyi Üretim Prosedürleri” kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Aşılama her çocuk ve birey için yaşamsaldır, herkesin sağlıklı yaşama hakkı vardır. İl sağlık müdürlüğümüze bağlı birimlerde ücretsiz uygulanan aşılar hakkında, bugün tüm ilçelerimizin merkezlerinde kurulu olan stantlarımızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.
(Niğde Sağlık Müdürlüğü)

Editör: Niğde Haber