Kuyumcu Memiş: Altın her zaman değerini korur Kuyumcu Memiş: Altın her zaman değerini korur

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, Oda üyelerini ziyaret ederek, üyelerinin sorunlarını tek tek yerinde dinledi ve zincir marketler konusunda ne kadar sıkıntı çektiklerini de ifade etti.
Konu ile ilgili olarak gazetecilere birde açıklamada bulunan Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, “Niğde’de küçük esnaf olarak bilinen ve özellikle mahallelerin sokak aralarında bulunan bakkal işletmeleri zamanla yüksek maliyetler, kredi kartlarının kullanılması ve artan zincir marketler nedeniyle kan kaybetmeye devam ediyor. Niğde’de son yıllarda artış gösteren büyük market sayısı, tartışmaları da beraberinde getirdi” dedi.
“HERHANGİ BİR HUKUKİ VE YASAL DÜZENLEME OLMADIĞI İÇİN”
Aralarında Türkiye’nin perakende devi ulusal marketlerinde bulunduğu Niğde’de yerel marketlerle büyük marketler kıyasıya rekabet içinde olduğuna da işaret eden Başkan Şinasi Göktepe; açıklamasının devamında ise şu sözlere yer verdi: “Ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de sayısı artan büyük marketlerin tüketiciye ve Niğde ekonomisine neler kazandırdığı tartışılırken, bu rekabetten zarar gören kesim ise şüphesiz mahallenin bakkalı oldu. Yerel ve ulusal büyük marketlerin bulunduğu Niğde’de devlerin arasında kalan bakkallar kepenk indirmemek için adeta direniyor. Vatandaşa göre süper marketlerin kaliteyi arttırdığı düşünülürken, bakkallar ise haksız rekabetten yakınıyor.  Niğde’deki market sayısı arttıkça, bir markete düşen kişi sayısı da hızla düşüyor. Herhangi bir hukuki ve yasal düzenleme olmadığı için son yıllarda hızlı bir şekilde artan büyük market sayısı, kent nüfusuna oranla çok daha hızlı bir yükseliş gösterdi.
“BAKKALLAR TAMAMEN YOK OLMA NOKTASINA GELDİ”
Son 10 yıl içinde, dev marketlerle rekabet edebilme gücünü kaybeden bakkalların bulunduğu mahallede sahip olduğu müşteri potansiyeli de neredeyse tamamen yok olma noktasına geldi. Geçmişte gıda sektöründeki hemen her kalemin satışının yapıldığı orta ve küçük düzeydeki marketler, artık sadece ekmek, gazete ve sigara gibi günlük rutin satışlarla ayakta durmaya çalışıyor. Toptan mal alıp daha uygun fiyata satan büyük marketlere karşın herhangi bir uygulama içine girmeyen bakkallar, böyle devam ederse bulunduğu mahalledeki müşteri potansiyeli de tamamen büyük marketlerin eline geçecek gibi görünüyor. Niğde merkez başta olmak üzere mahallelerde bile faaliyet göstermeye başlayan süpermarketlerin açılması odamıza bağlı esnafı bitirme noktasına getirdi” diye konuştu.  
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber