Gürer: Üretici de düşen fiyatlar, marketlere neden yansımıyor? Gürer: Üretici de düşen fiyatlar, marketlere neden yansımıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ve Ulukışla ilçesinde vatandaşları ve pazar esnafını ziyaret etti.
Pazar yerlerinde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i gören esnaf ve vatandaşlar, yaşadıkları sorunları anlattılar. Pazar yerinde hem esnafın hem de vatandaşların dertli olduğunu belirten Gürer, “Esnaflar artan mazot fiyatları ile katlayan nakliye fiyatları, vatandaşlar ise emekli maaşları ve alım güçlerinin düştüğünden alım güçleri düştüğü için dert yanıyorlar. Pazarda mutlu olan kimse yok.” dedi.
“VATANDAŞIN PAZAR POŞETİ BOŞ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar pazarında gezerken bir vatandaş elindeki boş pazar poşetini göstererek, “Millet aç, pazar pahalı, bir şey alıp yiyemiyoruz. Bak, çanta boş gidiyorum.” dedi. Emekli maaşı yetmediği için pazarda tezgah açan bir emekli vatandaş ise Ömer Fethi Gürer’e emekli maaşlarını artış olacak mı diye sordu ve “Adamların hiçbir şey yaptığı yok. Geçen sene maaş 10 bin liraydı, bu sene de 10 bin lira devam ediyor.” dedi. Gürer, kök aylıkların 2008 yılında AKP iktidarı %70’ten %30’a düşürmesinden dolayı emekli maaşlarının aşağı çekildiğini belirtti.
ESNAF: ŞAŞIRDIK, ALLAH ŞAŞIRTMASIN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuştuğu karpuz satan esnaf, “Satan da alan da memnun değil. Şaşırdık, Allah şaşırtmasın. Nakliye arttı, mazot arttı, yeme-içme arttı. Hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor. Her şey pahalı. Alan ürküyor. Kavun karpuz şu para diyorum, ‘Abo!’ (halk arasında şaşkınlık ifadesi) diyor. Karpuz 10 lira diyoruz, yine ‘Abo!’ diyorlar. Kavuna 20 diyoruz, yine ‘Abo!’ diyor. 16-17 liraya kavun alıyorum, 1-2 lira karla satıyorum. 9 liraya karpuz alıyorum, 10 liraya satıyorum. 1-2 lira kazanıyorum. Çoğunda da millete acıdığımızdan aldığımız karı da veriyoruz. Böyle giderse bu işi bırakacağız.” şeklinde konuştu.
“MASRAFLAR ÜRÜNÜN FİYATINI ARTIRIYOR”
Artan mazot fiyatlarının ve poşet fiyatlarının ürünün fiyatını yükselttiğini belirten esnaf, “Karpuzu 7 liraya alsam 3 lirada masrafı oluyor. Yerinden alıp buraya getirene kadar 5 lira masrafı oluyor. Adana’dan buraya gelene kadar poşeti var, yakıtı var, araçların vergisi var, yer kirası var, künye parası var.” diye konuştu.
“ÇİFTÇİDEN ÜRÜN ÇIKINCA PAHALANIYOR”
20 liraya sattığı sarımsağı 120 liraya sattığını belirten esnaf, “Depoları ürünle dolduruyorlar. Ürün çiftçiden çıktığı zaman pahalanıyor. Limon 50 kuruştu, şimdi 80 lira olmuş. Şimdi ne yapacağız? Çare ne yani? Mazot 46 lira, sen mazotu 15 liraya indir, ben de sarımsağı 5 liraya satayım.” dedi.
“İŞSİZ GENÇLER DE PAZARDA TEZGAH AÇIYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pazarda tezgah açan gençlerle konuştu. Gençler, kamuda iş bulsalar bu işi yapmayacaklarını, sabah saat 05:00’ten beri ayakta olduklarını belirterek, “Mazot 40 liraydı, 43 lira oldu. Ürünü yerinden alıp gelene kadar kiloda en az 3 lira masraf biniyor. Mazota yeni zam geldi.” diye konuştu.
“GEÇİNEMEYEN EMEKLİ DE İŞSİZ GENÇLER DE PAZARDA TEZGAH AÇIYOR”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pazarda esnaf, artan maliyetler karşısında zorlanmakta ve bu durum, ürün fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Bu artış, hem esnafı hem de tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Özellikle emekliler, aldıkları maaşla geçimlerini sağlayamamakta, bu yüzden ek gelir elde edebilmek amacıyla pazarda tezgah açma yoluna gitmektedirler. Aynı şekilde, iş bulamayan gençler de pazarda tezgah açarak geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. Bu durum, hem ekonomik sorunların derinleştiğini hem de toplumun farklı kesimlerinin benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu gözler önüne sermektedir.” dedi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber