NEDEN YABANCI DİL ÖĞRENEMİYORUZ?

Abone Ol

Günümüz dünyasında İngilizce bilmek olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden her ebeveyn çocuğunun küçük yaşlardan itibaren İngilizce öğrenmesini ve yaşamının geri kalanında İngilizceyi çok iyi bir şekilde kullanmasını ister.
Dünyada pek çok ülkede yabancı dil öğretimine büyük bir önem verilmektedir. Ülkemizde de yabancı dil öğrenmek çokça zaman ve para harcanan bir süreç olarak görülür. Özellikle İngilizcenin dünya çapında ortak iletişim dili (lingua franca) hâline gelmesiyle yediden yetmişe herkes İngilizce öğrenmek adına bir çaba gösteriyor. İngilizce eğitiminin başlama yaşının yıllar içinde giderek düşmesi bunun en net göstergelerinden biridir.
Hepimiz çocuklarımızın geleceğin zorlu dünyasına en donanımlı şekilde hazırlanmalarını istiyoruz. Yabancı dil öğrenimi de bunların başında geliyor. Pek çok aile tüm imkânını zorlayarak, çocuklarına İngilizce eğitimi aldırmaya çalışıyor. Ancak sonuçlar her zaman istenildiği gibi olmuyor. Peki neden yabancı dil öğrenemiyoruz? Bunun pek çok sebebi var. Ders saatlerinin azlığı, öğretim yöntemlerindeki yetersizlik, ölçme ve değerlendirmedeki tutarsızlık, gramere takılıp kalmak, konuşmaktan çekinmek, yanlış yapmaktan korkma, yeterince çalışmama, teknolojiden yararlanmama ve öğretim materyallerindeki zayıflık gibi etkenleri sayabiliriz. Belki de en önemlisi öğrenciler tarafından İngilizcenin diğer alanlar gibi sadece bir ders olarak görülmesidir. Fakat genel kanı aksine İngilizce öğretilecek bir ders değildir.
Peki yabancı dil öğrenmek için neler yapmalıyız? Öncelikle yabancı dil öğrenimine ne kadar erken yaşta başlarsak o kadar iyi.  Araştırmalar, bebeklerin anne karnında altı aylıktan itibaren iki farklı dili ayırt edebildiklerini söylüyorken bu süreci mümkün olduğu kadar erken başlatmak gerekir. İki yaşından itibaren İngilizce şarkılar, İngilizce hikâyeler çocuklara dinletilebilir. Özellikle okul öncesi dönemden başlayarak çocukların gözlemlenmesi önemlidir. Eğer çocuğunuz evde kendi kendine İngilizce bir şeyler söylemeye çalışıyorsa ya da dinlediği İngilizce şarkıları tekrar ediyorsa çocuğunuzun yabancı dil öğrenimine yatkınlığı vardır diyebiliriz. Bu dönemdeki en önemli amaç, çocukların dile karşı olumlu duygu geliştirmesidir.
Yabancı dil öğretimi okul öncesinden başlatılmalı ve ilgi çeken etkinliklerle desteklenmelidir. Çocukların şarkılarla, oyunlarla, el işi etkinlikleriyle, boyamalarla, drama etkinlikleriyle ve yarışmalarla bol miktarda İngilizce girdiye maruz kalması yabancı dil temelinin sağlam bir zemine oturmasına yardımcı olur. Dile maruz kalma bütün yaş gruplarında çok önemlidir. Çocuğun yabancı dile maruz kalabilmesi, kendi hayatında kullanabilmesi ve yetkinliğini arttırabilmesidir. Çocukların yabancı dil öğreniminde en etkili yolu oyun oynamak ve tekrar etmektir. Doğrudan ezberlemek yerine şarkılar, tekerlemeler ve oyunlar ile dolaylı yoldan kalıcı öğrenme sağlanmalıdır. Günümüz çocuklarının en büyük ilgisi çoğunlukla tablet, telefon ve bilgisayarlardır. Bu teknolojik araçlarla kontrollü olarak aktiviteler yapılabilir, İngilizce eğitici içerikli videolar, çizgi film veya şarkılar açılarak çocuklara izletilebilir. Bilgisayar oyunları dil öğrenim sürecinde önemli bir yere sahiptir. İletişim kurma noktasında bilgisayar oyunları çocuklara daha fazla etkileşim imkânı sunmaktadır. Kontrollü oynamak kaydıyla bilgisayar oyunları yabancı dilin etkin bir şekilde kullanılmasının yanında çocukların iletişim kurma isteğini ve motivasyonunu arttırmaktadır. Özellikle günümüzde kabul gören pek çok eğitim teorisiyle ilişkilendirilen uygulamalar çocuklar için sosyal öğrenme adına imkanlar sağlamaktadır. Web teknolojileri yabancı dil öğrenmek isteyenler için beklentilerinin de üstünde pek çok fayda sağlamaktadır. Tabi ki teknolojik araçların kullanımı ebeveynlerin gözetiminde olmalıdır.
Dil öğrenimi zahmetli bir iştir. Sabır ve istikrar gerektirir. Bunun yanında dil öğrenmekten keyif almalısınız. Aslında bir dili öğrenen ve onu kullanabilen insanlar bundan keyif alırlar ancak dil öğrenimini ağır dilbilgisi kuralları ve ezber ile doldurursanız insanlar öğrendiklerini kullanamaz ve dil öğrenmekten nefret eder. Yabancı dil öğreniminin ilk sırrı sevmek ve sevdirmektir. Her işte olduğu gibi severek yaptığımızda başaramayacağımız iş yo

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }