Niğde elması marka değerimiz olur mu?

Abone Ol

Elma, Niğde ile özdeşleşmiş bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Niğde denilince akla gelen elmadır, elma denilince akla gelen Niğde’dir. İlimizin tanıtımı içinde elma her zaman başrolde yer almaktadır. Özellikle kırsal kesimin geçim kaynaklarının başında gelen elma, adeta ilimiz ekonomisinin lokomotifi niteliğinde bir üretim kalemidir.  
Elmacılığın geliştirilmesi ilimizin geleceği için hayati önem arz etmektedir. Geleneksel üretim tekniklerini bir kenara bırakmalıyız. Modern, bilimsel ve teknik şartlara haiz elma üretimi yapmaya mecburuz. Verimi yüksek, maliyeti düşük, karlılığı fazla, pazarlama olanağı yüksek stratejiler ile kendimizi yenilemeliyiz. Geleneksel, daha ilkel, maliyeti yüksek, verimi az ve karlılığı az elma üreticiliğinden vazgeçerek proje bazlı üreticiliğe geçmeliyiz.
Niğde elma üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. Elma, meyve üretiminde Niğde’de ilk sırada yer almaktadır. Elma üretiminin Türkiye genelinde yaklaşık %17 ila % 20’sini Niğde karşılamaktadır. İlimizde elma yetiştiriciliği; Hacıbeyli, Dündarlı, Dikilitaş, Çamardı ve köyleri, Gümüşler, Sazlıca, Değirmenli, Bor, Kemerhisar, Bahçeli, Ulukışla ve köylerinde ağırlıklı olarak yapılmaktadır. İlimizde Amasya elması da Amasya’dan sonra en fazla yetiştirilen elma çeşitlerindendir. Elma yetiştiriciliğinin sorunlarını ve ihtiyaçlarını ise şöyle anlatabiliriz.
Amasya elmasından başlamışken Amasya elmasının ilimizde yetiştirilmesindeki en büyük problem, Amasya elması ağaçlarının yaşlanması ve gençleştirilmesidir. Amasya elması fidanı üretilmeli ve sayıları acilen arttırılmalıdır. Bununla birlikte diğer elma ağaçlarının da budamalarından fidan olarak yeniden dikilmelerine kadar çalışmalar başlatılmalıdır.
Ayrıca elma ağaçlarının yetiştirilmesinde ve elma üretiminde yetiştiricilerin en büyük ihtiyacı, eğitim ve danışmanlık hizmetidir. Çiftçilere, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilerek,  çağın getirdiği bilim ve teknolojik imkanlarla daha verimli üretim yapma imkanları verilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ziraat mühendisleri, ziraat teknikerleri ve ziraat teknisyenleri çiftçilere sahada eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini fiilen vermelidirler. Kış aylarında özellikle kırsal alanlarda kadın ve erkek çiftçilere eğitim verilmesi, verimliliğin artması açısından hayati derecede önem arz etmektedir. Ayrıca zirai bilimlere uygun elma ve fidan yetiştiriciliği konusu da son derece önemlidir. Bahar ile birlikte elma yetiştiriciliğinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı zirai ekipler fiilen sahaya çıkarak elma yetiştiriciliğinde daha verimli ve daha sağlıklı ürün yetiştirilmesi için danışmanlık hizmeti vermelidirler.
Elma yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından bir tanesi de elmanın uzun süre  muhafaza edilmesidir.  Bu nedenle de soğuk hava deposuna ihtiyaç vardır.   İkinci olarak da piyasanın talebine göre arzı ayarlayarak fiyat istikrarının sağlanamama sorunudur. Bu sorununun çözülmesi durumunda fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilecektir. Bu nedenle ivedi bir şekilde modern teknolojik imkanlara sahip kapasitesi yüksek soğuk hava deposu tesisi yapılmalıdır.
Elma yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarından bir tanesi de pazarlama sorunudur. İstikrarlı birim fiyat, piyasa talebine göre arzın hazırlanması ve satılan ürünlerin tahsilatının yapılması çözülmesi gereken sorunlar arasında yer almaktadır.
Elma üreticiliği, Niğde için fırsata çevrilebilecek bir sektördür. Niğde otobanı marifeti ile hammaddeye yakınlık yeni yatırımların ve istihdamların kapısını açabilir. Meyve suyu fabrikalarının açılması, bunun yanı sıra kurutulmuş meyve sebze fabrikalarının açılması, meyve şoklama ve paketleme fabrikalarının açılması meyve üreticiliğinin kazancını arttırırken aynı zamanda yeni iş sahaları açacak, istihdam oluşturulacak ve işsizliğin azalmasına katkı sağlayacaktır.
Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır anlayışı ile yola çıkmamız gerekmektedir. Kararlı olacağız ve başarmak için çağın getirdiği bütün imkanlardan sonuna kadar yararlanacağız. Üreteceğiz ve ürettikçe hep birlikte büyüyeceğiz ve güçleneceğiz.

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }