Tarihte Bugün Tarihte Bugün

Niğde’nin tarihi kalesinin eteklerinde altı yıldır kaya tuzu satan İsmail Gülbahar, emekli olduktan sonra hem boş vaktini değerlendirmek hem de ek gelir sağlamak için bu işi yapmaya başladı. Ancak kale projesi kapsamında bulunan iş yerini yakında boşaltması gereken Gülbahar, satışlarının mevsimsel olduğunu belirterek, ürün çeşitliliği ve işine olan sevgisiyle dikkat çekerek sonraki süreçte ne yapacağını kara kara düşündüğünü söyledi.

“ÇANKIRI TUZUNA YOĞUN İLGİ VAR”
Daha çok Çankırı tuzu satan Gülbahar, bu tuzun Türkiye’nin en büyük tuz fabrikalarının bulunduğu Çankırı’da üretildiğini ifade ediyor. Yılda iki ya da üç kez Çankırı’ya giderek kaya tuzu tedarik eden Gülbahar, bu tuzu müşterilerinin gözleri önünde öğüterek sofra tuzuna dönüştürüyor.
Bu durumun müşterilerin ilgisini çektiğini belirten Gülbahar, “Tuzları ince elenmiş olarak değil, kaya tuzu şeklinde alıyorum. Burada özel makinelerle müşterilerimin önünde çekiyorum. Bu durum hem güven sağlıyor hem de cazip geliyor, bu yüzden genellikle bizi tercih ediyorlar” dedi.

Niğde Kalesi Eteklerindeki Tuzcu Oldukça Düşünceli (3)

HİMALAYA TUZU VE TUZ LAMBALARINA ARTAN İLGİ
Son yıllarda Himalaya tuzunun da oldukça popüler hale geldiğini belirten Gülbahar, kaya tuzu dışında kişisel bakım ürünleri ve şifa kaynağı olarak kullanılan tuz lambaları da sattığını söyledi. Gülbahar, “Tuzlar sadece yemeklerde değil, yüz maskesi, eklem ağrıları gibi kişisel bakım alanlarında da kullanılıyor. Tuz lambaları ise astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği için ilgi görüyor. Her türlü tuzumuz mevcut, fiyatlar ise ürün türüne göre değişiyor. Örneğin, göl tuzu 8 TL, kaya tuzu 25 TL, beyaz kaya tuzu 35 TL, kristal kaya tuzu 75 TL, Himalaya tuzu 100 TL, Himalaya kristal tuzu ise 150 TL’den satıyoruz” diye konuştu.

KALE PROJESİ NEDENİYLE DÜKKANINI BOŞALTMAK ZORUNDA
İşini severek yaptığını ve özellikle yerli turistlerin ilgisinden memnun olduğunu belirten Gülbahar, “Niğde’nin meşhur kalesi turistlerin uğrak yeri. Kaleyi gezmeye gelen insanlar dükkanımızda kaya tuzunun öğütülerek sofra tuzuna dönüştüğünü görünce ihtiyacı olmasa da satın alıyor. Fakat işini devam ettirme konusunda önemli bir sorunla karşı karşıya.
Niğde Kalesi’nin restorasyon projesi kapsamında çevredeki dükkânların boşaltılacağının duyurulduğunu belirten Gülbahar, “Bir hafta içinde dükkânı boşaltmamız gerekiyor. Ancak başka bir dükkân kiralamak çok zor. Mevcut dükkan kiraları oldukça yüksek ve benim işim bu kadar yüksek kira ödeyecek bir gelir sağlamıyor. Eğer bir çözüm bulamazsam, belki bu işi bırakmak zorunda kalacağım” dedi.

Niğde Kalesi Eteklerindeki Tuzcu Oldukça Düşünceli (2)

ŞİFA KAYNAĞI TUZU YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Niğde’nin tarihi atmosferinde, Çankırı tuzu ve Himalaya tuzu gibi şifa kaynağı ürünleri tanıtmaya çalışan Gülbahar, bu doğal zenginliklerin daha fazla kişi tarafından kullanılmasını istiyor. Gülbahar, “Doğal ve faydalı ürünler sunmaya çalışıyorum. İnsanların memnuniyetini görmek beni mutlu ediyor” diyerek bu işe olan bağlılığını dile getirdi.
(Abdullah BAYAR/ÖZEL HABER)

Editör: Niğde Haber