Geçtiğimiz gün gazetemizde yer vermiş olduğumuz “Türkiye sanayisi iç Anadolu’ya kayıyor!” başlıklı haberimiz ile birlikte bazı ulusal yayın organlarında da benzer içerikli haberler yer almıştı. Bir süredir gündemde olan ve sanayicilerin gözdesi haline gelen Niğde bir kez daha Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Başkanı Şevket Katırcıoğlu’nun son yapmış olduğu “Niğde geleceğin sanayi kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir” şeklindeki açıklaması ile yeniden ivme kazandı.
NİĞDE’YE YATIRIM YAPIN ÇAĞRISI
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri sonrası, İstanbul ve Marmara bölgesindeki yatırımcılara uzmanlar sık sık ulusal medyadan, aralarında Niğde’nin ’de olduğu İç Anadolu bölgesi illerine yatırımlarını taşıma tavsiyesinde bulunuyor.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde’deki Organize Sanayi Bölgeleri, Riskli Bölgelerdeki sanayicilere cazip İmkânları ile ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirterek sanayicilere Niğde’ye yatırım yapın çağrısı yaptı.
NİTSO Başkanı Katırcıoğlu, Niğde OSB’nin Bölgesel ve sektörel teşvik mevzuatında Niğde İli 5. Bölge destek ve teşviklerinden yararlanırken, OSB’lerdeki yatırımcılar buna ilaveten 6. Bölge Teşvik ve Desteklerinin süre ve oranlarından yararlanmaları nedeniyle Niğde OSB yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir.
NİĞDE GELECEĞİN SANAYİ KENTİ OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLEMEKTEDİR
Niğde OSB yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini belirten NİTSO Başkanı Katırcıoğlu; “ Türkiye’nin merkezinde, Güneyi-Kuzeye, Doğuyu-Batıya bağlayan yolların kesişim noktasındaki Niğde geleceğin sanayi kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bölgesel ve sektörel teşvik mevzuatında Niğde İli 5. Bölge destek ve teşviklerinden yararlanırken, OSB’lerdeki yatırımcılarımız buna ilaveten 6. Bölge Teşvik ve Desteklerinin süre ve oranlarından yararlanmaları nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir” dedi.
OSB ALANI GENİŞLEME ÇALIŞMALARI YAPILMAKTADIR
Yatırımcıların yoğun talebi sonrası, Niğde OSB’de genişleme çalışmalarının yapıldığını söyleyen NİTSO Başkanı Katırcıoğlu; “ İlimizdeki mevcut OSB’ler; Niğde Organize Sanayi Bölgesi 705 Hektar, Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 705 Hektar, Niğde Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi 500 Hektar. Niğde Organize Sanayi Bölgesi ve Bor Deri ve Karma ve Organize Sanayi Bölgesi her türlü altyapısı tamamlanmış ve birçok sanayi tesisi faaliyetini yürütmekte ve bu OSB’lere yoğun arsa tahsis talebi nedeniyle OSB alanı genişleme çalışmaları yapılmaktadır.
NİĞDE OSB ARAZİSİ 705 HEKTAR
Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nin arazisi 705 Hektar olup yüzölçümleri 4.500 metrekare ile 330.000 metrekare arasında değişen toplam 137 sanayi parseli mevcuttur. Bugün itibariyle Bölgemizde bulunan 137 sanayi parselinden; 98 sanayi parselindeki tesisler toplam 4 Bin 188 çalışanı ile faaliyetini sürdürmektedir. 27 sanayi parselindeki tesisler inşaat aşamasında, 10 sanayi parselindeki tesisler proje aşamasındadır. 2 sanayi parseli için yapılan başvurular değerlendirme aşamasındadır.
Toplam Bölge Alanı 7.049.983,29 metrekare (705 Hektar), Toplam Sanayi Parseli Sayısı 137, Toplam Sanayi Parseli Alanı 4.895.260,71 m2, Faaliyetteki Parsel Sayısı 98 Parselde 105 Firma, İstihdam Sayısı 6.100 Kişi, İnşaat Halindeki Parseller 27 parsel 2.262.657,22 metrekare, Proje Aşamasındaki Parseller 20 parsel 305.972,25 metrekare, Tahsis Aşamasındaki Parselleri 2 parsel 70.154,22 metrekare. Yaklaşık 335 Hektarlık Niğde OSB 2. ve 3. Tevsi alanına ait yaklaşık 15 km uzunluğunda 200.000 metrekare alana sahip yolların dolgu-yarmalarının-reglajlarının ve Karayolları Standardına uygun olarak asfaltlaması ile 2 bin metreküp/gün kapasiteli su deposu yapımı ve elektrik-su-doğalgaz-kanalizasyon-yağmur suyu-telekomünikasyon-fiber dağıtım hatları dahil olmak üzere her türlü altyapı ve üstyapısı 6 ay gibi kısa bir sürede kamuya herhangi bir yük getirmeden tamamen Niğde OSB’nin kendi bütçesi ile tamamlanmıştır.
2021 yılı yaklaşık birim fiyatları ile 300 Milyon TL yaklaşık maliyetli işler ihale edilmeden malzemeleri Niğde OSB tarafından alınıp sadece işçilik yaptırılarak 75 Milyon TL’ye mal edilmiştir.
Niğde OSB 504 Hektarlık 4. tevsi alan içerisinde 100 Bin -1 milyon 500 bin metrekare arasında yüz ölçüme sahip 28 Sanayi parseli ve geri kalan yüzde 27’lik kısmı ise sosyal donatı alanları oluşturulacaktır. Daha önceki genişlemelerimizde de olduğu gibi bu 504 hektarlık alanın tüm altyapı yatırımları kamuya herhangi bir yük getirmeden çok kısa sürede Niğde OSB’nin kendi bütçesi ile yapılacaktır. Bu tevsi alan içerisinde yapılaşmaya uygun olmayan bölümlerinde oluşturulacak teknik altyapı alanında Niğde OSB’deki firmaların tükettikleri elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunu karşılamak üzere yaklaşık 60 mW GES Tesisi de kurularak yenilenebilir enerjiye ulaşılmış olacaktır. Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat kapsamında sınırda karbon vergisi uygulamasına hazırlanması ve ABD'nin de benzer uygulamalara gidecek olması, kullandığı elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağladığını kanıtlayan firmaların ihracat yapabilecek olması nedeniyle bölge firmalarımız bu GES tesisi sayesinde avantajlı hale gelecektir.
NİĞDE OSB’NİN ÖZ BÜTÇESİ İLE ÇOK KISA SÜREDE TAMAMLANACAKTIR
Niğde OSB 3. Tevsi alanı bitişiğindeki Fertek Mahallesi 328 ada 110 no.lu 632.569,97 metrekare büyüklüğündeki parselin yaklaşık 417.00,00 metrekare kısmının (Kuzey Doğu cephesindeki Koyunlu Köyüne çıkan yola kadar) Niğde OSB Genişleme Alanına olarak ilave edilmesi için yer seçimi çalışmalarına başlanmıştır. 22.08.2023 tarihinde yeni genişleme alanına karar vermek üzere Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısı yapılacak ve sonrasında Niğde Valiliği üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunulacaktır. Tevsi alanın her türlü altyapı ve üstyapıları herhangi bir kamu kaynağı kullanılmadan Niğde OSB’nin öz bütçesi ile çok kısa sürede tamamlanacaktır.
ÖNCEKİ HABERİMİZİN LİNKİ
Türkiye sanayisi iç Anadolu’ya kayıyor!
(Dahi GEDİK)
Niğde OSB’den cazip ev sahipliği
Bunlar da ilginizi çekebilir