Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) şehrin kültürel mirasını yaşatmaya ilişkin çalışmalarına hız kesmeden devam ederken “Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında Uluslararası Mübadelede Niğde” konulu sempozyum 16-18 Kasım tarihleri arasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 10.30’da başlayacak.
Oldukça önemli olan katılımcı ve konuşmacısının diğer kurullarının zenginliği sempozyuma değerli katkılar sağlayacak. Mübadelenin Niğde özelinde sonuçları, Üniversitede düzenlenecek uluslararası sempozyumda ele alınacak. Sempozyumun Başkanlığını ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamdi Doğan yürütecek.
Bu yıl Cumhuriyet’imizin ilanıyla birlikte 100. yılını idrak ettiğimiz bir diğer tarihi olay olan Türk-Rum Nüfus Mübadelesi, Niğde’de ilk defa Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ)ev sahipliğinde düzenlenecek "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu" ile disiplinler arası yaklaşımla ele alınacak. Mübadelenin uygulanışı ile sonuçlarının Niğde özelinde ve Türkiye genelinde ortaya konulacağı sempozyum, 16-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
NÖHÜ öncülüğünde Niğde Valiliği ve Niğde Belediyesi iş birliğiyle düzenlenecek sempozyum, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla ilçe belediyeleri ile Aktaş, Divarlı, Çukurkuyu, Gümüşler ve Konaklı belde belediyelerinin destek ve katkılarıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca Niğde Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (NİKSED) ile Niğde Gazeteciler Birliği ise sivil toplum kuruluşları olarak sempozyuma destek veren kuruluşlar arasında yer alıyor.
AÇILIŞ TÖRENİ’NE TBMM 29. BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP KATILACAK
16 Kasım 2023 Perşembe günü saat 10.30’da Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizde düzenlenecek sempozyumun Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirilecek. Törenin akabinde sempozyum, farklı alanlardaki bilim insanları ve araştırmacı-yazarların mübadele temalı bilimsel çalışmalarını sunacağı 14 farklı oturumla ve katılımcıların Niğde Gezisi’yle üç gün sürecek.
73 ARAŞTIRMACI 60 FARKLI BAŞLIKTA MÜBADELE TEMALI TEBLİĞ SUNACAK
13 oturumun Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizdeki salonlarda, bir oturumun ise Bor Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirileceği sempozyumda 73 araştırmacı 60 farklı başlıkta hazırladıkları mübadele temalı bilimsel tebliğlerini sunacak. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran’ın Bor Oturumunda bir konuşma yapacağı sempozyumda, ayrıca Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat ve Türkiye’de mübadele alanındaki akademik çalışmalarıyla bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı da bildirilerini katılımcılarla ve akademik camiayla paylaşacaklar.
REKTÖR USLU: DESTEKLERİNDEN ÖTÜRÜ TÜM PAYDAŞLARIMIZA VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Konuyla ilgili açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’mizde ilk olan ve Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenecek böylesine önemli bir bilimsel etkinliğe destek ve katkılarından dolayı başta İl Valimiz Sayın Cahit Çelik ve Belediye Başkanımız Sayın Emrah Özdemir olmak üzere paydaşlarımız olan tüm ilçe ve belde belediyelerimiz ile sivil toplum kuruluşlarımıza ve sempozyumun hazırlık sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
NÜFUS MÜBADELESİNDEN EN ÇOK ETKİLENEN ŞEHİRLERDEN BİRİ NİĞDE
Bu yıl 100’üncü yıl dönümü olan nüfus mübadelesinden Anadolu’da en çok etkilenen şehirlerden birinin Niğde olduğunu belirten Rektör Uslu, konuşmasının devamında “Kuruluşundan bu yana başarılarla dolu 30 yılı geride bırakan Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında uluslararası bir sempozyum ile mübadelenin uygulanışı ve sonuçlarını şehrimiz özelinde ve Türkiye genelinde ortaya koymak istemiştir. Bu sempozyumla Anadolu'nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı Üniversitemizde yurt içi ve yurt dışından gelecek davetlilerimizle “Mübadele”nin tüm boyutlarıyla ele alınmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
NİĞDE İÇİN NÜFUS MÜBADELESİ ÇOK ÖZEL BİR YERE SAHİP
Rektör Uslu, Niğde’nin sosyokültürel yapısı ile kent kimliği için nüfus mübadelesinin çok özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak “Niğdeli hemşerilerimizin önemli bir kısmı Balkan Türk’ü kökenli mübadil ailelerden oluşuyor. Aynı milli kimliğe sahip olduğumuz ve bir asır önce anayurda dönmek zorunda kalan bu ailelerimiz, bu süreçte evlilik gibi ilişkiler nedeniyle Anadolu ahalisiyle de çabucak kaynaştılar. Dolayısıyla hepimiz çeşitli vesilelerle mübadil kültürüyle ve kimliğiyle ilişkiliyiz.” dedi.
REKTÖR USLU’DAN SEMPOZYUMA DAVET
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin şehrin ve bölgenin kültürel zenginliğini yaşama ve yaşatma anlayışından hareketle bu sempozyuma öncülük ettiğini kaydeden NÖHÜ Rektörü Uslu, son olarak “Yurt içi ve yurt dışından üst düzeyde bürokratlar ile bilim insanlarının ve araştırmacıların katılacağı sempozyumumuza tüm hemşerilerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ve basın kuruluşlarımızı davet ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Mübadele ve Niğde ile ilgili olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu Konu Başlıkları şöyle; Tarih, kültür, siyaset, sosyoloji, eğitim, sanat, iletişim, bölgesel sorunlar, uluslararası ilişkiler, coğrafya, turizm, gastronomi, dil, değerler, edebiyat ve sosyal bilimlerin diğer alanları.
SEMPOZYUMUN DÜZENLEME KURULU
Sempozyumun Düzenleme kurulu ise oldukça öneli isimlerden oluştu. Sağlık Kültür Daire Başkanı Emin Özkan, Gazeteci Necmi Pişkin ve araştırmacı yazar Emin Selamoğlu gibi isimlerin ye içerisinde bulunduğu sempozyumun akademik kadrosunda şu isimler yer aldı: Prof. Dr. Başaran Öztürk, Prof. Dr. Nevzat Topal, Prof. Dr. Efkan Uzun, Prof. Dr. Mustafa Talas, Prof. Dr. Timur Vural, Prof. Dr. Bülent Kara, Doç. Dr. İbrahim Öztürk, Doç. Dr. Gülin Öztürk, Doç. Dr. İbrahim Erdoğdu, Doç. Dr. Meryem Arslan, Doç. Dr. Bayram Polat, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Selim Baysal, Arş. Gör. Dr. Mehmet Sinan Çelik, Arş. Gör. Kürşat İnce ve Öğr. Gör. Halil İbrahim Koç.
ONUR KURULU ÜYELERİ
Sempozyumun onur kurulu listesinin başında Niğde Valisi Cahit Çelik bulunurken, diğer kurul üyeleri ise şöyle: Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, Altunhisar Belediye Başkanı Vedat Kirazcı, Çamardı Belediye Başkanı Yavuz Soylu, Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel, Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu, Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir, Divarlı Belediye Başkanı Mustafa Balcan, Aktaş Belediye Başkanı Erdoğan Şevenk, Konaklı Belediye Başkanı Maksut Özçelik ve Gümüşler Belediye Başkanı Recep Caymaz.
BİLİM KURULU ÜYELERİ
Sempozyumun Bilim kurulu listesi ise değerli isimler le dolu. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu Bilim Kurulu üyelerinin tamamı akademisyen isimlerden oluşurken 13 ayrı üniversitenin bilim insanları sempozyumda yer alacaklar.
İşte o isimler ve görevleri; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Prof. Dr. Recep Çiçek, Prof. Dr. Nafiz Tok, Doç. Dr. Lokman Zor, Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazım Paydaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Şayan Ulusan, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Arı, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynel Özlü, Prof. Dr. Ayhan Doğan, Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva Selçuk, Prof. Dr. Ali Selçuk, Prof. Dr. Kasım Karaman, Prof. Dr. İlkay Şahin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Doğan, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Akandere, Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Alanya HEP Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michail Kuyucu, Milli Savunma Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Kalemli, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kürşat Koçak, Doç. Dr. Haşim Erdoğan, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Doç. Dr. Şenay Atam, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Nilay Ağırnaslı.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)