GÜNCEL

Niğde’de Trabzon Hurması yetiştirdi (VİDEO HABER)

Loading...

Abone Ol

4 mevsim farklı bir iklime sahip olan İç Anadolu’nun şirin ili olan Niğde’de daha öncede gündeme gelen Trabzon Hurması ağaçlarına bir yenisi daha eklendi.
Bölgesel olarak iklime uygun olmayan bir meyve olan Trabzon Hurmasını Niğde’de yetiştirmeyi başaran bir vatandaş “Niğde’de Trabzon hurması da yetişebiliyormuş” diyerek adeta Niğde’de tarımsal konuda yeni bir araştırma yapılması gerektiği ve farklı meyve le bitkililerin de Niğde’de denenmesi  gerektiğinin sinyalini vermiş oldu.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme isimleriyle bilinen, abanozgiller (Ebenaceae) familyasından olan  Akdeniz Bölgesi, Karadeniz’in ılıman bölgeleri gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesidir.
TÜRKİYE'YE İLK DEFA 1920 YILLARINDA GETİRİLDİ
"Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelirken, Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiş oldukları farklı bir meyve türüdür. Bu nedenle meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.
ANAVATANI ÇİN VE JAPONYA
Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaç türü olan hurma, tüysüz yüzeyi ile dikkat çekerken sarımsı beyaz çiçekleri Haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşan bu meyve şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketiliyor. Ana vatanı Çin ve Japonya olarak bilinen bu farklı ürün Türkiye'de genellikle Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. Karadeniz bölgesinde Trabzon’da yoğun şekilde üretimi yapılan ürün ülkemizde bundan dolayı Trabzon hurması ismi ile de biliniyor.
(Salih ALPTEKİN)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }