Unutulmaya Yüz Tutmuş Mübadele ve Niğde Yemekleri Söyleşisi düzenlendi.
Niğde’nin zengin kültürel mirasının bir parçası olan yemek kültürü kapsamında “Unutulmaya Yüz Tutmuş Yöresel Lezzetler ve Mübadele Yemekleri Söyleşisi” 4. Niğde Gastronomi Festivali’nde Niğde Valiliği bahçesinde oluşturulan etkinlik alanında gerçekleştirilirken mübadele yemeklerinin acilen markalaşması konusu da gündeme geldi.
Yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte lezzet meraklıları, akademisyenler, ünlü şefler ve yerel halkı bir araya geldi.
Moderatörlüğünü NİGAMUD (Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı ve NOHÜ Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Başkan Yardımcısı Akademisyen Mevlüt Ölmez’in yaptığı söyleşiye ülkemizin ünlü şefleri ve aşçıları katıldı.
Söyleşide Bursa Aşcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şef Oktay Gülbahar, Master Şef Mustafa Polat, Öğretim Görevlisi Şef Emrah Musallı, Çukurova Aşçılar Derneği Başkanı Şef Ömer Orak ve Şef Halil Ünsal mübadele yemekleri ve Niğde lezzetleri hakkında konuşmalar yaptı.
KÜLTÜR HAZİNESİ ŞEHİR
Niğde, yörede yetişen sebze, tahıl ve meyve çeşitliliğini mutfağına en zengin aktaran illerden biridiridir. Sebze, meyve ve tahıllı yemeklerin yanı sıra çeşit çeşit et yemeklerini beraberinde getiren bu kültür hazinesi şehir, yöreden yetişen ürünlerin sofraya yansıması kadar, pişirme teknikleri ve kullanılan kaplar da yöresel yemek kültürünü oluşturan önemli faktörlerdendir.
ÜNLÜ ŞEF, GENÇ ŞEFLERİN İLHAM ALMASI GEREKTİĞİNİ DİLE GETİRDİ
Uluslararası alanda tanınan Master Şef Mustafa Polat, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin korunması ve yeniden tanıtılması konularına dikkat çektiği söyleşide, geleneksel mutfağın önemini vurguladı. Gastronominin yalnızca lezzetten ibaret olmadığını belirten Polat, her yemeğin bir kültürel miras taşıdığını ve bu değerlerin geleceğe aktarılmasının gerekliliğine değindi. Ayrıca, modern gastronomi dünyasında unutulan tariflerin yeniden canlandırılması için genç şeflerin ilham alması gerektiğini dile getirdi.
Bursa Aşçılar Yönetim Kurulu Üyesi Şef Oktay Gülbahar etkinlikte, göç ve mübadele süreçlerinde kültürel mirasın korunması açısından yemeklerin önemini ele alan bilgiler verdi. Gülbahar, mübadil ailelerin Anadolu'ya getirdiği tariflerin bölgedeki gastronomiye kattığı zenginliklerden bahsetti. Ayrıca, mübadele mutfağının Niğde’de nasıl yaşatılabileceği ve bu kültürün yeni nesillere nasıl aktarılacağı üzerine fikirlerini paylaştı.
MÜBADELE YEMEKLERİ MARKALAŞMALI
Çukurova Aşçılar Derneği Başkanı Şef Ömer Orak, Niğde'nin geleneksel lezzetleri ve mübadele yemeklerinin markalaşması konusunda yaptığı açıklamalarda, kültürel miras niteliğindeki bu yemeklerin korunup tanıtılmasının önemini vurguladı. Orak, Anadolu'nun farklı bölgelerinden gelen göçlerle şekillenen yemek kültürünün sadece yerel değil, ulusal ve uluslararası gastronomi turizmine de katkı sağlayabileceğini ifade etti. Bu tür projelerin hem bölge gastronomisinin güçlendirilmesine hem de turizmin çeşitlenmesine olanak tanıdığına dikkat çeken Orak, Adana’da yürütülen benzer projelerde Niğde’yi de tanıttıklarını dile getirdi.
Şefler, Niğde’nin unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri tahinli ekmeği, Niğde tavası, bor söğürmesi, kelle söğüşü gibi tatların ulusal anlamda daha bilinir hale gelmesi için çalışmalar yapacaklarını dile getirdiler. Coğrafi işaretli ürünlere ve Niğde’ye özgü tarım ürünleri patates, elma, üzüm gibi yerel ürünlerinde tanıtımı için çalışmalara destek vereceklerini söylediler.
Söyleşi, Niğde’nin kültürel kimliğini besleyen unsurlardan biri olan mutfak kültürünün daha iyi anlaşılması açısından büyük ilgi gördü.
MÜBADELE YEMEKLERİNDEN BAZILARI
Niğde tava, Bor söğürme, tahinli pide, niğde misket elması, çömlekte dermason fasulye, güveç, tarhana çorbası, kelle söğüş, kelle paça çorbası, çürük çorbası, elmalı dondurma, elmalı cezerye, niğde gazozu, mangır çorbası, sütlü pancar çorbası, Niğde Mantısı, etli etsiz kuru fasulye nohut yemekleri, pide diye adlandırılan patatesli, peynirli, soğanlı kapaklı börekler, etli kapama tekniğiyle yapılan pilavlar, geleneksel turşular, kurtulmuş meyve ve sebzelerden yapılan kendine özgü farklı isimlerde yemekler, Patates ile yapılan tuzlu yemekler, yine patates ile yapılan şerbetli tatlılar, elma tatlıları, geleneksel ekmekler ve dahası…
ŞEFLERE ÖZEL GÜN ANI PLAKETİ
Etkinlik çerçevesinde, katılımcılara bazı özgün mübadele yemekleri ve Niğde lezzetleri de sunularak yemeklerin sosyal bağları güçlendirme rolüne de vurgu yapıldı. Söyleşi sonrasında Şefler plaket takdim edildi.
(Dahi GEDİK)