Niğde’nin Önemli Şahsiyetleri 2

Abone Ol

                                                                                              AKIN GÖNEN

         

                                                                                                 Akın Gönen

                                                                                               (1942 – Yaşıyor)

Niğde’ye gönlünü ve ruhunu vermiş bir kişiyi kaleme alıyoruz. Niğde’ye olan sevdası yaşamının her anına nakşetmiş bir karakterdir kendisi. Milletvekilliği ve Bakanlık yaptığı dönemlerde vermiş olduğu eserler Niğde halkı tarafından hala faydalanılmaktadır. Niğde ile ilgili üretmiş olduğu fikirler Niğde yöneticileri tarafından bulunmaz bir rehber niteliğindedir. Bulduğu her fırsatta Niğde yerel gazetelerine Niğde’nin kalkınması ile ilgili projelerini ve Niğde’nin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini yazmaktadır. Deyim yerindeyse Niğde ile yatıp Niğde ile kalkmaktadır. Niğde’de oluşan gündemleri yakından takip etmektedir.

Takvimler 1942 senesini gösterdiğinde Niğde’nin Bor ilçesinde dünyaya geldi. Öğretmen Kazım Gönen ve Şahide Gönenin oğludur. Akın Gönen yedi çocuğun ikincisidir. Gönen’in çocukluğu Bor ilçe merkezinde geçmiş; ilk ve orta öğrenimini Bor ilçesinde tamamladıktan sonra o tarihte Bor ilçesinde lise bulunmadığından il merkezinde bulunan tek lisede, Niğde Lisesinde okumuştur. Lise öğrenimine bir yıl da Ankara’da devam etmiştir.

Lise öğrenimini tamamladıktan İstanbul Üniversitesini kazanmış, Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Daha sonraki yıllarda Gazi Üniversitesinde Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans da yapmıştır. Ayrıca Devlet Lisan Okulu’nun Fransızca Bölümü mezunudur.

Akın Gönen, Ayten Gönen ile evlenmiş ve bu evlilikten üç çocukları bulunmaktadır.

                                                              (Ayten Gönen – Akın Gönen Çifti)

1967 senesinde üniversite tahsilini tamamladıktan sonra “Maiyet Memurluğu” yani Kaymakamlık sınavına giriyor ve sınavı kazanmıştır. Sınavı kazandıktan sonra kısa bir süre Niğde’de maiyet memuru olarak ilk görevine başlamıştır. O dönemde Niğde’nin ilçelerinden biri olan Aksaray’da Kaymakam Vekili ve Sultanhanı Bucak Müdürü olarak staj yapmıştır. Sonrasında ülkemizin çeşitli ilçelerinde Kaymakam ve Kaymakam vekilliği yapmıştır.

Daha sonra İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür muavinliğinde bulunmuş, takiben Valilik olarak ilk görev yeri ise Şanlıurfa ili olmuştur. 38 yaşında ülkenin en genç Valilerinden biri olmuştur. Urfa Valiliğinde terörle mücadelede başarıyla hizmet etmiş; 1980 Askeri İhtilalinden sonra bir süre hem Şanlıurfa Valiliği hem de Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevini birlikte yürütülmüştür.

Urfa Valiliğinden sonra Merkez Valisi olarak Ankara’da görevlendirilmiş ve bu görev sırasında Devlet Planlama Teşkilatında “Kent Yönetimi” isimli çalışmada İçişleri Bakanlığını temsilen görev yapmıştır.

1984 senesinde Turgut Özal hükümeti döneminde Çankırı Valisi olarak atanmıştır. Bu dönemde Çankırı Valisi iken ilin ekonomik kalkınmasına yönelik olarak çalışmalar yürütmüş; maden sektöründe bentonitin fabrikasyon hale gelmesi, mermer ocaklarının mermer sanayi haline gelmesi, Kurşunlu İlçesinde modern mermer fabrikasının kuruluşu ve linyit kömür ocaklarının İl Özel İdaresi vasıtasıyla işletmeye açılması gibi çalışmaları ile yer altı kaynaklarının kullanımını aktif hale getirmiştir. Kendi görev süresinden önce şirketleştirilerek büyük çapta hizmete hazır hale getirilen Çankırı Kaya Tuzu Fabrikasının da yıllardır bekleyen açılışını engelleyen finansal problemini çözerek fabrikanın üretime geçmesini sağlamıştır. Yine kendi görev süresinden önce programa alınarak temeli atılan Çankırı-Korgun Organize Sanayi Bölgesi inşaatının aktif hale gelmesinde büyük emek sarf etmiştir. Çankırı-Kızılırmak Sulama Projesinin yatırım programına aldırılmasında da büyük çaba sarf ederek zamanın Enerji Bakanına temelini attırarak çalışmaya başlatmıştır. İlin turizm faaliyeti için kendisinden önce başlatılan ancak yarım halde atıl bekleyen Çankırı İli Ilgaz Dağı Turizm Oteli ve Projesinin tamamlanması için yeni bir çözüm formülü bularak tesisin hizmete açılmasını hızlandırmıştır.

                                                                   (Turgut Özal ve Akın Gönen)

Bu çalışmaları sırasında Devlet Planlama Teşkilatı ve ilgili bakanlıklar nezdinde gösterdiği faaliyetler onun siyasete davet edilmesinde büyük rol oynamış ve 1986 yılında yapılan ara seçimlerde Başbakan Turgut Özal’ın daveti ile Anavatan Partisinden Niğde Milletvekili adayı gösterilerek 17. Dönem Niğde Milletvekili olmuştur. Böylelikle siyasi hayatı başlamıştır. 1986 ara seçimlerinden on bir ay sonra 1987 yılında tekrar genel seçimler yapılmıştır. Bu defa (18. Dönem) İzmir Milletvekili olarak TBMM’ye giriyor. Bu dönemde yapılan Parti Kongresinde Anavatan Partisi Genel Sekreteri olarak seçiliyor. 1989 yerel seçimlerden ve Özal’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Anavatan Partisinden istifa etmiş ve yaklaşık iki yıl Bağımsız Milletvekili olarak Meclisteki görevine devam etmiştir.

Takip eden süreçte Süleyman Demirel’in kendisi ile çalışma isteğini kabul eden Akın Gönen, 1991 seçimlerinde (19. Dönem) Doğru Yol Partisinden Manisa Milletvekili seçilmiştir. Seçimlerden sonra DYP ve SHP tarafından Başbakan Süleyman Demirel ile Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü tarafından kurulan 49. T.C. Hükümetinde Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yapmıştır.

24 Aralık 1995 yılında yapılan genel seçimlerde (20. Dönem) yeniden Niğde Milletvekili olarak seçiliyor. Bu dönemde ise TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı olarak görev yapmıştır.

Akın Gönen, dört dönem yaptığı milletvekilliği ve bakanlığı süresince, basına verdiği demeçlerde “Niğde’de fabrika bacaları tütecek” ifadesi ile beyan ettiği üzere “Niğde ve ülkemiz için planlı programlı bir Kalkınma Modeli” uygulamıştır.

Planladığı bu kalkınma modelinde Akın Gönen; ekonomik gelişimin sanayi, insan kaynağı, enerji ve ulaşım alanlarının geliştirilmesi ile sağlanabileceğinden hareketle sanayi, ulaşım, tarım, eğitim ve turizm dâhil her sektörde birden fazla alanı kapsayan bütüncül bir yaklaşım sergilemiştir.

Kalkınmanın gerçekleşebilmesi için öncelikle geri kalmış bölgelere yapılan Devlet Desteğinin sağlanmasının elzem olduğunu düşünmüştür. Bu sebeple Niğde’nin Kalkınmada Birinci Derece Öncelikli İl yapılması için dosya hazırlayarak ilgili bakan Işın Çelebi’den talepte bulunmuştur. Bu talebin karşılanmaması üzerine, idare mahkemesinde dava açıyor ve Niğde ilinin Kalkınmada Birinci Derece Öncelikli İl olmasını sağlamıştır.

Bu kalkınmada öncelikli il gücünü arkasına alan Gönen, Niğdelinin her sektörde planlı programlı kalkınması için uygun sanayi yatırımı alanlarının tespitine yönelik Niğde İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması, Patates İşleme Entegre Sanayi uygulama ön fizibilite çalışması ve Bor – Deri İşleme Entegre Sanayi fizibilite ön raporu olmak üzere Türkiye Kalkınma Bankasına üç ayrı rapor hazırlatmıştır.

Yine sanayileşme için Bor Organize Sanayi Bölgesi’ni, 1992 yılında Bakanlığı sırasında yatırım programına koydurmuş, temeli atılmış ve hızla tamamlatarak hizmete açılmasını sağlamıştır. Günümüzde ne mutlu ki bu alanda binlerce kişinin çalıştığı fabrika bacaları tütmektedir.

Sanayi, ısınma ve gelişim için 1998 yılında Niğde de doğalgaz dağıtım şirketini kurdurmuş, Bakanlar Kurulu’na onaylatıp BOTAŞ’la anlaşma sağlatarak doğalgazın Niğde’ye getirilmesinin yolu açılmış ve doğalgaz kısım kısım ilimize gelmeye başlatılmıştır.

Akın Gönen, siyasete başladığı yıllarda Niğde ilinin en büyük problemi ve tüm sektörlerin gelişiminin engeli olarak gördüğü ulaşım yetersizliği üzerinde durarak kara ve hava ulaşımına da eğilmiştir.

Bunun için önceliği Otoyol olmuş ve Çamardı güzergâhındaki fay hattı sebebiyle inşaatı Pozantı’da durdurularak Devlet Planlama Teşkilatınca yapımı plandan çıkartılmış olan Ankara – Pozantı (Adana) Otoyolunu, ilgili bakandan talebi üzerine otoyol güzergâhı Kemerhisar – Salmanlı vadisine kaydırarak Çamardı’ndaki fay hattından çıkartarak Niğde içinden geçen bugünkü haline aldırmıştır. 15 Kasım 1998 günü ise zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz ile Niğde – Gölcük Bağlama Kasabası civarında temel atarak yatırımın yeniden hızla başlatılmasını sağlamıştır. 2001 yılına kadar hızla Pozantı – Kemerhisar arası tüneller açılıyor, viyadükler, köprüler yapılıyor, Toros Dağları delinerek Kemerhisar (Niğde)–Pozantı arası otoyol hızla hizmete sokulmuştur.

                                                          (Süleyman Demirel ve Akın Gönen)

Ancak otoyol projesinin kalan kısmı milletvekilliği görevinin 1999 yılında sona ermesinden sonra 2001 ekonomik krizi sebebiyle Başbakan Bülent Ecevit koalisyon hükümeti tarafından Niğde – Kemerhisar ’da tekrar durdurulmuştur. Bu durmadan yaklaşık 19 yıl sonra, kalan kısım bu sefer yap işlet metoduyla yeniden ihale edilerek otoyol 2020 yılında tamamlanmış ve Niğde otoyol üzerine çıkarak, karayolu ulaşım problemi sona eriyor ve bütün sektörler bu büyük avantajdan yararlanmaya başlamıştır.

Yine kara ulaşımı yönünden Niğde-Bor-Zengen karayolunun bir yılda dört şeritli yol haline getirilmesi ile Altunhisar-Çiftlik yolunun karayolu bağlantısının başlatılması da Gönen’in hizmet yıllarında olmuştur.

Hava ulaşımı yönünden ise Gönen; Niğde’nin gelişimimin ve komşu büyük illerle rekabet gücünü kıran en büyük engellerinden birinin hava ulaşımı eksiği olduğu düşüncesi ile Niğde havaalanını yatırım programına koydurmuş ve Bor – Kızılca mevkiinde tarım dışı hazine arazisi üzerinde 1996 yılında havaalanı inşaatını başlatmıştır. Gönen’in vekilliği sonrası bu proje %36’sı inşa edilmiş bir halde tamamlanmayı beklemektedir.

Sanayi sektörlerindeki bu çalışmalarının yanı sıra Akın Gönen tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi sektörlerinde de planlı, ciddi bir çalışma yürütmüştür.

Çoğunluğu yeraltı kuyu suyu olmak üzere tarım yapılan toprağın sadece üçte birinde (1/3) sulu tarım yapılabilen Niğde’de; Akın Gönen sulu tarıma geçilerek yeni bir küçük Çukurova doğurmak için “Ecemiş Suyu Sulama Projesi”ni Devlet Su İşlerine yaptırmış ve 10 yılda tamamlanacağı resmi raporlanan proje 2000 yılından beri yatırıma dönüşmeyi beklemektedir. Bu su ilde kullanılmadan halen Akdeniz’e akmaktadır.

İlimizin önemli tarım ürünlerinden biri olan patatesin tohum ıslahı, üretim ve hastalıklarla mücadelede bilimsel başarılı sonuç almak için Akın Gönen’in, Tarım Bakanlığına yaptığı yazılı müracaat üzerine ülkemizin “ilk ve tek” Patates Araştırma Enstitüsü 29 Şubat 1996 tarihinde kurulmuştur ve bu Enstitü üstün başarıyla çiftçilerimizin hizmetindedir.

Yine patatesin pazarlama sorununun çözümü ve patatesin ham ürün olarak satılmak yerine işlenerek tarım sanayi ürünü haline getirilmesi ile patates üreten çiftçinin gelir ve refah düzeyini yükseltmek amacıyla Akın Gönen, Türkiye Kalkınma Bankasına Patates İşleme Entegre Sanayi uygulama ön fizibilite çalışmasını yaptırmış ve böylece patatesin endüstri ürünü haline getirilmesi amaçlanmıştır ve bu çalışma halen ilgi beklemektedir.

Akın Gönen, deri sanayinin gelişmesi amacıyla Yüksekokul bünyesinde Dericilik Araştırma Merkezi’ni Bor ilçesinde faaliyete geçirmiş; ancak Niğde Üniversitesi öğrencilerinin eğitim gördüğü, tatbikat yaptığı bu Merkezin faaliyetinin anlaşılmayan bir sebeple son yıllarda durdurulmuş olması üzüntü yaratmaktadır.

Kiraz yetiştiriciliği için iklim ve coğrafi şartlarının uygun olduğu görüşüne sahip Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi bilim adamlarının, bu ürünün Niğde-Ulukışla’da yetiştirilip modern tarzda geliştirilmesini amaçlayan proje talepleri Akın Gönen tarafından Sanayi Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı nezdinde takip edilerek bu çalışma için bütçeye ödenek konması sağlanmış ve Niğde’de kiraz yetiştiriciliği süratle gelişmiştir.

Bor – Bahçeli çevresinde lahana ve diğer sebze yetiştiriciliği yönünden, bölgede çiftçi refahını artırmak amacıyla Akın Gönen tarafından İçişleri Bakanlığı İl Özel İdare Fonundan hibe olarak ödenek sağlanan kaynakla “Turşu İmalat Tesisi” faaliyete geçirilmiştir. Ancak geçtiğimiz yıllarda ne acıdır ki tesisin makinaları hurda olarak satılarak bu tesisin amaç dışı kullanıma çevrildiği söylenilmektedir.

Tarım ürünlerinin depolanma ve değerlendirmesi amacıyla Altunhisar, Bor, Çamardı ve Ulukışla ilçelerine Soğuk Hava Depo Ve Tesislerinin kurulması Akın Gönen tarafından amaçlanarak bu tesisler için İçişleri Bakanlığı İl Özel İdare Fonundan hibe olarak ödenek sağlanmıştır.

                                                                        (Mesut Yılmaz ve Akın Gönen)

Niğde hayvancılığının gelişimi için “Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi” kurulması çalışmaları Akın Gönen tarafından başlatılmış ise de, bu çalışma Bor’da yer seçimi safhasında Gönen’in tekrar seçilmemesi üzerine durmuştu. Ancak geçtiğimiz yıl bu çalışmanın yıllar sonra Tarım Orman Bakanlığınca onaylandığını memnuniyetle öğrendik.

Sanayi, tarım, hayvancılık ve ulaşım alanlarındaki bu büyük çalışmaları yanında Akın Gönen, Niğde Turizminin gelişimi için de o günün şartlarında; turizm devlet desteği sağlamıştır. Bu kapsamda Gönen’in yazılı talebi üzerinde “Narlıgöl” ve “Bor Bahçeli Roma Havuzu” Bölgeleri, 11 Ağustos 1997 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan duyuru ile “Turizm İçin Uygun Yatırım Alanı” olarak ilan edildi. Çiftehan’da ise, İl Özel İdaresi ve Çiftehan Belediyesi yeni bir turistik kaplıca merkezi yapımını programlamışlardır.

Akın Gönen günümüzde de; Turizm Bakanlığının, 2007 yılında yürürlüğe giren Turizm Stratejik Belge ve Eylem Planlarında Niğde ilini Kapadokya turizm gelişim bölgesi dışında bırakarak yaptığı büyük haksızlığın giderilmesi için Niğde İl Valiliği ve Turizm Bakanlığı nezdinde yaptığı yazılı müracaatlarla, ayrıca yerel ve ulusal basında bu sektör kaybının ve diğer kamu yatırım kayıplarının telafisi için bıkmadan, usanmadan büyük mücadele vermektedir.

Akın Gönen; 5018 sayılı kamu yatırımları ile ilgili Kanun sebebiyle turizm bölgelerine yapılacak altyapı hizmet yatırımlarında Niğde’nin, strateji belgelerinde olmadığı için sürekli ikinci plana düştüğünü, altyapı yatırımlarında da zarar gördüğünü, havaalanı ve hızlı tren gibi turizmi de ilgilendiren temel altyapı yatırımlarında da Niğde’nin mağdur duruma düştüğünü ve gözden kaçırılan bu büyük eksiklik sebebiyle Niğde’nin hem turizm sektöründe hem yatırımlarda çift yönlü büyük zarar gördüğünü ifade etmekte ve telafisi için çalışmaya devam etmektedir.

Tabi Niğde için hizmetlerinden, çalışmalarından, eserlerinden bahsedilince Akın Gönen’in ilimizin eğitim sektörü için yaptığı çalışmalar ve en başta da Niğde’nin 50 yıllık rüyası Niğde Üniversitesinin kuruluşunu sağlaması öncelikle sayılmalıdır.

Akın Gönen’in Bakanlığı zamanında yeni üniversitelerin kuruluşuna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan taslak Bakanlar Kurulunda görüşülmeye başlanmıştır. Ancak bu taslakta Niğde ili bulunmamaktadır. Bu sebeple Gönen, Niğde’de de üniversite açılmasında ısrar ediyor ve bakan olarak imza atmadığı için taslak bir türlü Bakanlar Kurulu Kararı (Kanun Tasarısı) haline gelememiştir. Bu sebeple yeni üniversitelerin açılmasına ilişkin kanunun görüşmeleri birkaç Bakanlar Kurulu toplantısında sonuçlanmadan görüşülmeye devam edilmiştir. En nihayetinde bu gayret ve mücadelesi ile konunun yeniden Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’ndan sorulması talebi Bakanlar Kurulunca kabul görülmüştür. Konunun yeniden sorulmasına karar verilmesi ile Gönen, bu kere YÖK Başkanlığına yazılı olarak talepte bulunmuş ve bu talebi üzerine YÖK Başkanlığınca Bakanlar Kuruluna olumlu görüş gelmiştir. Bu olumlu görüş üzerine de Niğde ili Bakanlar Kurulunda yeniden görüşülerek yeni üniversitelerin kurulmasına dair Kanun Tasarısına giriyor ve böylece kuruluş kanununun altındaki imzalardan biri Akın Gönen’in olduğu Bakanlar Kurulu Kanun Tasarısı yasalaşarak Niğde Üniversitesi, Akın Gönen’in mücadelesi ve çalışmaları ile 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla kurulmuştur.

Kuruluşunu sağladığı bu yeni Üniversite’nin cazip hale getirilerek akademik kadrosu ve personelinin lojman ihtiyacı için toplu konut yaptırma amacı ile Akın Gönen tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile anlaşarak İl Özel İdaresine, Arsa Ofisi’nden üniversite kampüsü yakınında arsa satın aldırılmıştır. İhale hazırlıkları yapılmış ise de, 1999 seçimleri sonucu Gönen siyasetten ayrıldıktan sonra bu arsa Toplu Konut İdaresi’nce Niğde İl Özel İdaresi’nden satın alınarak üzerine sosyal konut yapılmış ve halka satılmıştır. Böylece Niğde ve Bor arasını fiilen birleştirecek yeni bir semt ortaya çıkmıştır.

Ayrıca üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma ihtiyacını karşılamak için Milli Piyango İdaresi ile temas kurmuş ve ilgili bakanın oluru ile Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce kız ve erkek öğrenciler için iki ayrı yurt kurulmasını sağlamış ve böylece kuruluşunu da sağladığı Üniversiteyi öğrenciler için barınma problemi olmaksızın cazip hale getirmiştir.

Yine Sabancı Vakfı Başkanı Özdemir Sabancı ile temas kurarak kız öğrenciler için Üniversite yakınına çok kısa bir sürede bir kız öğrenci yurdunun da açılması imkânını yaratmıştır.

Kısacası Akın Gönen; siyasi ve idari tecrübesi ile yaptığı temaslarla iki ayrı kaynak yaratarak, Milli Piyango İdaresi ve Sabancı Vakfı vasıtasıyla kurduğu üniversitenin yurt ihtiyacını de çok kısa sürede çözmüştür.

Yine 1994 yılında inşaatına başlanan Niğde Polis Meslek Yüksekokulu da Gönen tarafından takip edilerek sağlanan ek ödeneklerle tamamlanmış ve 1998 yılında eğitime başlamıştır.

Ancak 2023 yılındaki Maraş depreminde binası kısmen hasar gördüğü için binanın onarımı sebebiyle öğrencisi komşu illere dağıtılmış olup; okulun hızlıca onarımının yapılarak yeniden faaliyete geçmesini beklemekteyiz.

Gönen’in bakanlık yaptığı dönemde Milli Eğitim Bakanlığınca “ilk defa” bir kaç büyük ilçeye yabancı dil eğitimi veren Anadolu Liseleri kurulmasına karar verilmiştir. Akın Gönen’in talebi ile Bor İlçesi de bu az sayıdaki listeye ekleniyor ve böylece doğup büyüdüğü Bor ilçesinin ilçelere açılan ilk birkaç Anadolu Lisesinden birisine sahip olmasını sağlamıştır. Sonraki yıllarda bu Anadolu Lisesine, okul aile birliği velilerinin talebi ile kendisinin ismi verilerek Bor Akın Gönen Anadolu Lisesi ismini almıştır.

Kaplıca turizm merkezi, şimdi Köy haline getirilen zamanın Çiftehan Beldesinde; kaplıca tesislerinin personel ihtiyacını karşılama amacıyla zamanın Belediye Başkanı Sayın Durmuş Demirsoy tarafından talep ve sıkıca takip edilen Turizm ve Muhasebe ağırlıklı bir Çok Programlı Lisesinin açılışı ve bu lisenin gelişimi Akın Gönen tarafından sağlanmıştır.

Şimdi köy haline getirilen beldeden bahsetmişken; Akın Gönen zamanında gayretleri ile dokuz köyümüz belde haline getirilerek belediye teşkilatları kurulmuş; ayrıca Altunhisar ve Çiftlik Beldelerimiz ise İlçe haline getirilmiş ve böylece tüm bu bölgelerin hızlı gelişimi sağlanmaya çalışılmıştır.

Yazımızın başında gençlik yıllarını anlatırken o yıllarda Niğde’nin ilçelerinde lise bulunmadığını ve Niğde il merkezinde ise yalnızca tek bir lise olduğundan bahsetmiş; Gönen’in lise eğitimi için ilçesinden il merkezine hatta bir süre Ankara’ya gittiğini, üniversite için İstanbul’a ve yüksek lisans için de Ankara’ya gittiğini anlatmıştık.

İşte lisesi bile bulunmayan bir ilçede doğan Akın Gönen siyasi hayatındaki eserleri ile ilçesinde yabancı dil eğitimi veren Anadolu Lisesi bulunan, hatta beldelerinde meslek lisesi bulunan, meslek okulları ile ilçelerinde yüksekokulları ile araştırma merkezleri ve enstitüleri ile öğrencilerin kendi şehirlerinde ilkokuldan üniversiteye, üniversite sonrasında doktoraya kadar eğitim görebileceği bir “Üniversite Kenti” ortaya çıkarmıştır.

İşte sanayiden enerjiye, tarımdan turizme, ulaşımdan eğitime siyasi hayatında çok yönlü bütüncül bir kalkınma modeli planlayıp uygulayan Akın Gönen’in tüm bu çalışmaları sonucunda 1999 yılı Türkiye İstatistik Kurumu resmi verilerine göre, “Niğde ili 1998 Yılında Türkiye Kalkınma Hızı Birincisi” olmuştur. İşte Gönen, çalışmaları neticesinde Niğde bu şekilde ülke birincisi olarak hızla gelişen, kalkınan, refah payı büyüyen bir noktadayken 1999 yılında siyasete veda etmiştir.

Niğde’nin gelişme ve sanayileşmesinde Niğde Üniversitesi’nin kurulması, Bor Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması, Kalkınmada Birinci Derecede İl Statüsünün Niğde için kabulü ilde değişim ve dönüşüm yaratmış birer dönüm noktaları olup; Niğde’nin kalkınmasının temelini oluşturan bu 3 dönüm noktası da yukarıda açıkladığımız gibi Akın Gönen’in eseridir.

Niğde için yaptığı bu herkesçe bilinen eserleri yanında Akın Gönen; 1988 yılında ülkemizdeki tüm öksüz ve yetim yurt çocuklarının kamuda iş sahibi olmalarını sağlayan 3413 sayılı Kanun teklifini hazırlayan, TBMM’ne sunan, Meclis Komisyon ve Genel Kurulunda savunarak kanunlaşmasını da sağlamış bir milletvekilidir. Bu Kanunla, büyük bir sosyal yara, Devlet gücü ile çözüme kavuşturulmuş ve bugüne kadar 100 bin civarında yurtlu evladımız iş sahibi olmuştur.

Kitabımda da Akın Gönen; kısaca özetlediğim bu eserleri sebebiyle yer almıştır. Bilimsel çalışmalara dayalı çok yönlü kalkınma modelinin, gelecek kuşaklara örnek olmasını dilerim.

Akın Gönen’in Prof. Dr. İbrahim Kaya ile birlikte hazırladığı “Akın Gönen- Umutluyum” isimli bir söyleşi kitabı yayımlanmıştır. Niğde’de bulunan birçok yerel gazeteye Niğde’nin kalkınması, gelişimi ve sorunlarına çözüm önerileri sunacak demeçler vermekte, yazılar yazmaktadır. Niğde’nin saygın ve itibarlı bir kanaat önderi olarak anılmaktadır. Niğde’nin ileri gelen büyüklerinden kabul edilmektedir.


                                                                       (Devlet Arşivleri)


                                                              (Devlet Arşivleri)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }