NİĞDE'NİN YETERSİZ İŞGÜCÜ SORUNU...

Abone Ol

Niğde tarihsel ve kültürel olarak binlerce yıllık geçmişin Anadolu’da bulunan en yegâne örnek illerinin başında gelir.
Bu güzel kent toprağın üstünden yerin altına her katmanında tarihsel hazineleri ile her dönem yeni bir bulguya ev sahipliği yapmaya devam ederken, kültür, turizm, dağ doğa gibi girişimlerin yanı sıra sanayileşme ve ticari alanların gelişmesinde de önemli adımların atıldığı özel bir şehir.
Lojistik anlamında hem otoyollar hem demiryolu taşımacılığı ile daha sonrasında ise 6 Şubat depreminin ardından ilan edilen güvenli bölge statüsü ile son yıllarda ortaya çıkan potansiyel yatırımcı ilgisi her geçen gün arıyor.

İrili ufaklı sanayileşme anlamında son süreçte atılan adımlar ve gerçekleşen ve yahut gerçekleşmesi planlanan önemli yatırımlar hız kazanırken, hazır bulunan, genişleyen ya da yeni kurulması planlanan Niğde OSB, Niğde 2nci OSB, Niğde Bor Karma OSB ve Ulukışla Anadolu Uluslararası Özel Endüstri Bölgesi gibi önemli istihdam alanlarında şimdiden hem ara elaman hem de nitelikli eleman konusunda endişelen yaşanıyor.
Bu endişeler ise yatırımcının gözünü korkuturken, sürecinde uzamasında ve hatta şehrin katma değer kaybına de sebebiyet verebiliyor. Bunu örnekleyecek olursak; 22 Ağustos tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla, Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 15 fabrikanın açılışı, 11 fabrikanın da temelinin atıldığı töreni gerçekleşmişti.

SANAYİCİ GELİŞMENİN VE BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ 3 ÖNEMİ MADDEYİ GÜNDEME GETİRDİ
Bu törenin ardından basına kapalı yapılan sanayici ve yöneticiler toplantısında, 3 önemli başlık ele alındığı kulis bilgiler arasında yer almıştı. O günlerde gözden kaçmış olabilir lakin 3 konuda birbirinden önemli konular. Bu konuların ilki Sanayi elektrik fiyatlarının yüksek olması, GES santrallerine kapasite düşüklüğü nedeniyle izin verilmediği, çağrı mektuplarının ilgili firma tarafından alınmadığı oldu. İkincisi ise, ticari kredi verme konusunda Niğde’de yapılacak yatırımlara bankaların istekli olmadığı ve faizlerini de yüksek olduğu konusuydu.

En önemli üçüncü konu ise, hem beyaz hem mavi yakalı hem de teknik personellerin yetersizliği, iş gücüne katılımdaki bu sorunun ise yatırım ile üretimi temelden etkilediği oldu.
İlk 2 konunun mevzuat ve teknik anlamda çözülmesinde bir adım atılmasının bazı bürokratik ve siyasi adımlarla çözülmesinin mümkün olabilme ihtimalinin olduğuna değinen sanayiciler, sıra iş gücü ve yeterli personel temini konusuna gelince çaresiz kaldıklarını belirttiler.
Bu görüş her sektörden her firmanın ortak fikri olarak gündeme gelirken, diğer 2 konu ile birlikte istihdam konusunda önemli adımların acilen atılmasının hem niğde hem de ülke ekonomisi için büyük bir adım olacağının altı çizildi.

İş insanları sanayi alanlarının genişlemesi ve yatırımların artması konusunu oldukça olumlu karışlarken, bu alanların doldurulmasının önünde bulunan en önemli bu 3 madde için acil çözüm bekliyorlar. Bu konularda çözüm bulamayan yatırımcıların buna yakın sorunların hızla çözüleceği illere göz kıptıkları da gelen duyumlar arasında!..

Bu açılış ve ileriki süreçte gerçekleşmesi konusunda atılan her adım bir şekilde dönüp dolaşıp personel istihdamı ve yetersizliği konusuna takılacağa benziyor. Bu durum hem şehrin katma değer kaybına hem de gelişmesi konusuna büyük etki olacak.
bu süreçte yatımları duyan veya bu şehre gelmek isteyen bazı yatırımcıların bizlere haber kaynaklarını göstererek ulaşmaları ile yapılan görüşmelerde hemen hemen aynı konulardan mustarip olduklarını dile getirdikleri gerçeğini de vurgulamak lazım.

Çözüm önerileri konusunda Niğde’de geniş ama etkili bir çalıştayın yapılması önemli bir adım olabilir.  Bu tür çalışma ve atılması hedeflenen adımların ertelenmesiyle, kaybedilen her gün Niğde’nin de geleceğini şekillendirecek. Niğde’nin bürokrat ve siyasilerinin yanı sıra sanayicilerine güvenin en iyi olduğu şu dönemde bu fırsatların değerlendirilmesi kıymetli bir adım olacaktır.

Yeni yazılarda görüşmek üzere…

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }