Niğde’de patates hasadı rekor düzeyde verim beklentileriyle başladı. Bu kapsamda patates üretiminde Türkiye birincisi olan Niğde’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 bin dekarlık alanda 757 bin 480 ton rekolte elde edilirken, bu yıl ise toplam 261 bin 300 dekarlık alandan 1 milyon 45 bin ton civarında üretimle yeni rekor bekleniyor.
Bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarıyla öncelikli alanlarından tarım-gıdada ülkemizin bir marka değerine dönüşen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) ise ilgili alanda yaptığı önemli bilimsel araştırmalar ve uygulama faaliyetleri çerçevesinde tüm Türkiye’ye insanlık tarihinin kadim lezzetlerinden olan patatesin önemli bir besin kaynağı olarak sofralarda her daim olması gerektiği çağrısında bulunuyor.
ÜNİVERSİTEDE PATATES İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
2024-2028 Stratejik Planı’nda tarım-gıdayı öncelikli alanlarından birisi olarak belirleyen Üniversitede, birçok farklı tarım ürününe ilişkin bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Niğde’nin önemli bir tarım ürünü olan patates ise bu ürünlerin başında geliyor.
NÖHÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe’nin yürütücüsü olduğu, araştırma ekibinde ise ulusal ve uluslararası yükseköğretim kurumlarından bilim insanlarının da yer aldığı TÜBİTAK 1001 programı destekli patates böceği ile mücadele projesi, patatese ilişkin önemli çalışmalarımızın arasında yer alıyor. Yine Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’ın Üniversitenin “Öncelikli Alanlar” çağrısı kapsamında BAP desteğiyle desteklenen farklı iklim değişikliklerine uyumlu yeni patates çeşitlerinin geliştirilmesi projesi de NÖHÜ’nün patatesle ilgili bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarına bir diğer önemli örneği teşkil ediyor. Ayrıca bu çalışmaların yanında gerek Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi gerekse Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde devam eden birçok akademik araştırma ve uygulama faaliyetleriyle Niğde ve bölgedeki patates tarımına katkı sunulması hedefleniyor.
“NÖHÜ OLARAK PATATESE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Anadolu’nun yükseköğretim ve bilimde parlayan yıldızı bir üniversite olarak araştırma odaklı anlayışla bölgesel kalkınma amaçlı çalışmalarımızın sürdüğünü belirten NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’nin en önemli tarım ürünü olan patatese, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak çok önem veriyoruz.” diye konuştu. Üniversitenin birçok ürünle ilgili olduğu gibi patatesle ilgili çalışmalarının son yıllarda belirgin bir şekilde öne çıktığına işaret eden Rektör Uslu, ayrıca bu konudaki araştırma projeleri ile uygulama faaliyetlerinin artarak devam edeceğini söyledi.
“NİĞDE BU YILDA REKOR BİR REKOLTEYLE ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK”
Üniversitemizin Niğde patatesine ilişkin verim ve ürün kalitesini artırma ve yeni çeşitleri geliştirme çalışmalarının artarak devam edeceğini de sözlerine ekleyen Rektörümüz Uslu, ayrıca “Her yıl patates üretiminde şampiyon olan Niğde’miz bu yıl da rekor bir rekolteyle ülkemizin ekonomisine çok önemli katkı sunacaktır.” dedi. Rektör Uslu son olarak Niğde’deki üreticilere hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu dileyerek açıklamasına son verdi.
(NÖHÜ)