Türk Ocakları Niğde Şubesi'nin düzenlediği Ocakbaşı Sohbet Programlarında bu hafta Türklerin Kültürel Yapıtlarından; Türklerde Mezar Taşları konulu program gerçekleştirildi.
Türk Ocakları Niğde Şubesi M. Yılmaz Uzun Salonu’nda düzenlenen etkinlikte bu hafta Prof. Dr. Celil Arslan “Türklerde Mezartaşı Geleneği ve Ahlat Mezar Taşları” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Arslan konuşmasında kültürlerin dünyanın farklı dönemlerinde değişime uğradığını ve kültürün; toplumu diğer toplumlardan ayıran bir özellik olduğunu vurguladı.
İnanç sistemlerinin bir kişinin nasıl defnedileceğiyle ilgili temel unsur olduğunu söyleyen Arslan, inanç sistemlerinin coğrafik olarak değişime uğrasa bile ölüm konusunda toplumların bir direnç gösterdiğini, bu direnci mezar taşlarıyla somutlaştırdığını söyledi.
Her toplumun kendi kavmindekileri anmak ve ölümden sonraki hayatta yardımcı olmak amacıyla mezar taşlarını inşa ettiğini söyleyen Arslan, anıtsal mezarlar yapmanın insan ruhunun ölmemesi inancıyla doğduğunu vurguladı. Geçmişten günümüze Türk Mezarlarının türleri, yapısı ve Ahlat Mezarlarının günümüzdeki durumlarına da değinen Arslan, mezar taşlarının dikildiği zamana ait iç dinamikleri ortaya koyan milletin canlı resimleri olduğunu, o günkü dini hayatı, ekonomik ve sosyal yapısını tüm açıklığıyla gösterdiğini belirtti. Arslan, mezar taşlarının o milletin tapu senedi niteliği taşıdığını ve sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Soru ve cevap kısmıyla devam eden program, Prof. Dr. Celil Arslan’a teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
(Türk Ocakları Niğde Şubesi)