OLUMLAMAK İLE ÖLÜMLEMEK ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ

Abone Ol

Hocamızın derste verdiği güzel bir örnek vardı: ‘Bizim bahçemizdeki domatesi alıp, ketçap yapıp bize pazarlıyorlar.’ demişti.
Bunu en çok uyguladıkları alan, Psikoloji.
Malumunuz bilinçaltıcılar ruhları daralan, ailesiyle çatışan ihtiyaç sahiplerini, gelir kapısı gibi görüp ketçap’ a bulayarak bir güzel karınlarını doyuruyorlar.
Bize zaten dinimizin tavsiye ettiği, sıkı sıkı tutunun dediği fiiller bir bakıyorsunuz uzak doğudan, vahşi batıdan bozulup gelmiş. Seccade seriyoruz, mata çevirip satıyorlar. Namaza duruyoruz, bağdaş kur, otur yoga yap diyorlar. Dua ediyoruz, olumlama yap evrene yolla diyorlar…  Böyle böyle oldu mu, bizim domatesler yapay ketçap?
Olumlama yapmayın desek bu sefer hüsn-ü zan ve ümitvar olmak kavramlarını da yok saymış oluruz.
Prof. unvanlı yabancı psikologların ya da Şaman rahiplerinin hazırladığı cümlelerle bizim dinimizin ifadeleri arasında görüntüde küçük, anlamca büyük farklar var. Bizim Müslüman olarak üzerinde ehemmiyetle durup dikkat etmemiz gereken nokta burası. Bir kelime şirke götürebilir insanı.
‘Son derece başarılı olmak için gereken niteliklere sahibim.’ deyip bırakmakla,
‘Son derece başarılı olmak için gereken niteliklere sahibim Rabbime şükürler olsun.' demek arasında ciltler dolusu akaid farkı var.
‘Şu anda olan her şey benim nihai iyiliğim için oluyor.’ demekle,
‘Şu anda olanları Rabbim bana her ne hikmet için göndermişse hepsinde muhakkak hayrı vardır, tevekkül ediyorum.’ demek bambaşkadır yüreğinizin de hissettiği gibi.
‘Çabalarım evren tarafından destekleniyor; hayallerim gözlerimin önünde gerçeğe dönüşüyor’ diyeceğine,
‘Çabalarımı Rabbim görüyor, biliyor, hayallerim gözlerimin önünde gerçeğe dönüşür Allah’ın izni ile, Rabbim ol derse oluverir.’ Böyle söylese insan?
Olumlamalar bize dışardan gelmedi. Bunlar bizim güzel düşüncelerimiz, iyi bakmalarımız, bizim tevekkülümüz, bizim şükrümüz. Kuranı kerimde 66 yerde şükürle ilgili Ayet-i Kerime var, 36 yerde de tevekkül geçiyor. Biz bunları bırakıp kafirin kurduğu cümleye talip olursak imanımızla takas etmeye doğru gitmez mi bu işin sonu
Olumlama dedikleri bizdeki tevekkülün, şükrün, hüsn-ü zannın adı değişmiş ve içi boşaltılmış halidir. O şekilde olumlama değil, olsa olsa ölümleme olur, dua ederken ki Rabbe yakarışın katili olarak…

 

 

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }