Günlük su tüketiminin ihmali, hayati sonuçları beraberinde getiriyor Günlük su tüketiminin ihmali, hayati sonuçları beraberinde getiriyor

53’ncü Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, ilaç dağıtım kanalları insülin, organ nakli sonrası ilaçlar ve Türk Eczacılar Birliği aracılığıyla ithal edilen bazı ilaçların da temininde güçlük çekildiğini ifade ederek, vatandaşları grip salgınına karşı aşı olmaları konusunda uyardı.
“BÜTÜN GÖREVLİLERİ SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUM”
Başkan Öztürk açıklamasında, “Bildiğiniz gibi bildiğiniz gibi eczaneler çok uzun miktarda stok yapacak ekonomik imkana sahip değil. Onun için eczaneler, haftalık, aylık çok nadir, 2 veya 3 aylık stoklarla çalışmaktadır. Ancak son zamanlarda ilaç dağıtım kanallarından ilaç temininde güçlük çekiliyor. Eczaneler ilacı miktarının talep edilen miktarının çok altında gönderiyorlar. Yahut bazı ilaçlar piyasada olmadığı söyleniyor. Özellikle bazı insülinler, epilepsi ilaçları, büyüme hormonu ve organ nakli sonrası ilaçları piyasada olmaması hasta sağlığı açısından son derece sıkıntılı.
“AKSİ TAKDİRDE ECZANELERİMİZDEKİ STOK YETERLİ OLMAYACAKTIR”
Diğer odalardan arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz şey şu reçete örneğini bile isteyenlerin olduğu ifade ediliyor, yani reçeteyi görecek ondan sonra ilacı gönderecekmiş, böyle garip bir kısıtlama uygulanıyor eczanelere. Bu kısıtlamanın derhal kaldırılarak eczane siparişlerinin eczacıların talebi doğrultusunda karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde eczanelerimizdeki stok yeterli olmayacaktır. Halk sağlığı açısından önemli bu olayın bütün görevlileri sorumluluğa davet ediyorum. Şöyle ki Sağlık Müdürlükleri hangi depoda, hangi dağıtım kanalına ne kadar ilaç var bilirler. Çünkü firmadan çıktığı andan itibaren bakanlığa bilgi veriyor ilaç takip sistemi. Bunun artık her böyle dedikoduda, her zam dedikodusunda, eczanelere zorlayacak tedbirlerin alınmaması gerekmektedir.” İfadelerine yer verdi.
GRİP AŞISI ÇOCUKLARA DA DOKTOR TAVSİYESİYLE YAPTIRILABİLİR
Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk ayrıca Niğde’de son günlerde yoğun şekilde grip vakalarının görüldüğünü önlem olarak grip aşısı yaptırılması gerektiğini söyledi.
Öztürk “Grip salgını var bir an önce çocukları da dahil Doktor tavsiyesi ile eczaneden alıp bilhassa sağlık ocaklarında grip aşısı olmalarını tavsiye ediyoruz” Dedi.
(Dahi GEDİK/ÖZEL)

Editör: Niğde Haber