PATATES İLE SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Patates kabuğu, patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içerdiği için haşlama yöntemi tercih edildiğinde haşlama suyu atılmayacak şekilde az suda kabukları ile tercih edilmeli. Yemeklerde kullanırken, özellikle kabuğu mümkün olduğunca ince soymak yine vitamin ve mineral kayıplarını azaltır. Öğün içerisinde tüketilen patatesin yanında posalı sebzelerin veya protein içeren peynir, yoğurt, süt gibi protein içeriği yüksek besinler ile tüketilmesi glisemik indeksi düşürerek kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesini engeller ve öğünün sağlıklı ve doyurucu hale gelmesini sağlar. Soğuk olarak tüketilmesi kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Patates alerjisi nispeten nadir görülse de bazı insanlar patateste bulunan ana proteinlerden biri olan patatine alerjik reaksiyon gösterebilir. Yine patateste görülen solanin zehirlenmesine dikkat edilmelidir. Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda muhafaza edilen patatesin sarıdan yeşil renge dönmesi sonucu solanin miktarı artar ve kişilerde mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi görülür. Nemsiz, ışık almayan serin yerlerde muhafaza edilmeli.Unutmayalım ki doğru zamanda, doğru miktarda, size özgü beslenme şekli ile hastalık durumunuza göre bir beslenme uzmanının yardımı ile patatesi dengeli tüketebilirsiniz.
Esenlikler dilerim.