Niğde Kültür ve Sanat Derneği tarafından İşitme Engellilere yönelik hazırlanan ‘Sanatın sesini duyuyor, sanatla konuşuyoruz’ projesi İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce onaylanarak finanse edilecek.
Devlet Sanatçısı da olan Niğde Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Meral Bıyık protokol imza sonrası proje detaylarını gazetemize anlattı.

Başkan Özdemir: Öğretmenlik dünyanın en kutsal mesleğidir Başkan Özdemir: Öğretmenlik dünyanın en kutsal mesleğidir

Meral Bıyık ‘Sanatın Sesini Duyuyor, Sanatla Konuşuyoruz’ Projesi Niğde’de Hayata Geçiyor (2)
“PROJE PAYDAŞIMIZ NİĞDE SAĞIRLAR DERNEĞİ”
Dernek Başkanı Bıyık açıklamasında , “İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen Niğde Kültür Sanat Derneğimizin projesi olarak hazırladığımız ‘Sanatın sesini duyuyor, Sanatla konuşuyoruz’ adlı projemiz onaylandı. Dernek olarak geçen hafta Sivil Toplum İlişkiler Müdürümüz İbrahim Sağ ile beraber protokolümüzü imzaladık. Projemizin adı az önce belirttiğim gibi ‘Sanatın sesini duyuyor, Sanatla konuşuyoruz’ Buradan da anlaşıldığı gibi özel bir gruba eğitim veriyoruz. Proje paydaşımız Niğde Sağırlar Derneği, Dernek Başkanı Mücahit Yıldırım’a teşekkür ederim ayrıca işitme engellilere yönelik kursumuzda tercümanımız Hatice Demirel Yalçıner aracılığıyla eğitimimizi planladık. İşitme Engelliler grubu için projemizi hayata geçireceğiz kısmet olursa” dedi.
EĞİTİMLERDE YOK YOK; FİLOGRAFİ, ÇANTA, EBRU…
2025 yılı şubat ayı içerisinde faaliyete başlamayı düşünüyoruz. 18 yaşını dolduran herkes projemize katılabiliyor. Yaş sınırlamamız yok, eli, sanata daha yatkın olan kişiler bizim tabii ki tercihimiz olacak. Bunun haricinde bu projesinin içerisinde yine yapacağımız etkinliklerden birisi de Filografi. Abdülhamit Bayrak hocamız Filografiyi yapacak daha genel olarak çivileme sanatı diye de geçiyor. Yine ebru sanatı; ebru sanatının içerisinde küp boyama, kağıt çalışmaları olacak. Bunların eğitimini de ben vereceğim. Ve ağırlıklı olarak hanımlara yönelik çanta tasarımı eğitimi de yer alacak proje çerçevesinde. Çanta geniş kapsamlı olacak. İster Kanvas üzerine dokuma, isterse örgü üzerine olacak. Çantayı geniş kapsamlı tutmak istiyoruz. Buna da bayanlara ağırlık ama erkeklerin de elinden gelirse özellikle dokuma kısmı var. Erkekler dokumada biraz daha eğimli. Yapabilirlerse biz oradan da eğitimlere istekli erkek kursiyer alacağız. Şu anda yanlış hatırlamıyorsam, İşitme Engelli 65 dernek üyesi var, elimizden geldiği kadar hepsine ulaşmaya çalışacağız. Ama en az 60 kişi olarak biz hedefimizi aldık. Amacımız, proje bittikten sonra ister ev hanımlarımız yani bu projede eğitim alan kişiler ister çanta sanatı ister ebruda isterse filografi üzerinde üretim yapıp satış sağlayabilecekler. Evlerine katkı sağlayacaklar. Belki bir gün işyerlerini de açıp orada ilaveten işlerini yürütebilecek konuma getirmek istiyoruz. Bu insanları topluma kazandırmak. Sosyal Etkinlik sayesinde kendilerinin var olduğunu toplumda bir yeri olduğunu, var olduklarını göstermek, özgüvenlerini arttırmak, el motivelerini, motivasyonunu geliştirmek, bizim asıl amaçlarımızdan bir tanesi de bu” Diye konuştu.

Meral Bıyık ‘Sanatın Sesini Duyuyor, Sanatla Konuşuyoruz’ Projesi Niğde’de Hayata Geçiyor (1)
DERNEK ETKİNLİKLERİ ÇOK YÖNLÜ
Dernek Başkanı Bıyık açıklamasının son bölümünde,Bu proje derneğimizin bakanlık desteği düzeyinde beşinci projesi ve genelde hep özel gruplara eğitim verdik. Sakatlar Derneği, Görme engelliler ve şu anda Sağırlar Derneği olarak. Bakanlık destekleri haricinde derneğimizin tiyatro, konserlerimiz, karma sergilerimiz, Aksaray'dan psikiyatri hastaları, şizofren hastalarına 2 kez tiyatro, doğaçlama gösterisi hazırladık. Biz halka yönelik herkese ulaşabileceğimiz, gönüllere hoş gelecek şekilde eğitimlerimizi, kurslarımızı her zaman düzenledik.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)

Editör: Niğde Haber