Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yazar Sedat Çağlar’ın yeni kitabı olan “Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve Çözüm Önerileri” isimli 7. kitabı Ekin Yayınevi’nde yayınlanarak raflarda yerini aldı.
Sedat Çağlar yeni kitabı ile ilgili şu ifadelerde bulundu; “Mesleğin dünya ile entegre edilebilmesi ölçütüne bakıldığında özellikle gelişmiş ülkelere göre hala eksikliklerin olduğu görülmektedir. Meslek mensuplarının yaşadığı sorunlar, onların yaşam refahlarını ve sosyal refahlarını da doğrudan etkilemektedir. Refah seviyesi belirli bir oranın altında olması mesleğin icrasını da zorlaştırmaktadır. Meslek mensuplarının bir nevi kamu görevi yaptıkları unutulmamalıdır. Meslek mensuplarının yaşadığı sorunlar doğrudan kamunun da hizmet almasını engellemektedir. Kamunun daha kaliteli ve daha verimli hizmet alabilmesi için meslek mensuplarının yaşam refahlarının ve ekonomik-sosyal refahlarının yükselmesi gerekmektedir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin icrasında meslek mensuplarının karşılaştıkları sorunlar; “Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Bağlı Kurumlar ile Paydaş Olarak Çalışılmasından Kaynaklı Sorunlar, Mükelleflerden Kaynaklı Sorunlar ve Meslek Mensuplarından Kaynaklı Sorunlar” olarak üç ana başlıkta toplayabiliriz. Bu çalışmada söz konusu ana başlıklardan SMMM’ler için 30 başlıkta, YMM’ler içinse 6 başlıkta sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Yapmış olduğumuz çalışma umarız ki mesleğin gelişmesinde meslek mensuplarının mesleği icra ederken sorunsuz faaliyet göstermesinde katkı sağlar.”Sedat Çağlar’dan Meslektaşlarına Muhasebe Meslek Kitabı (1)

KİTAPLARI
Sedat Çağlar daha önce 2021 yılı Ekim ayında “Manifesto” isimli kitabını yayımladı. Ardından 2022 yılı Ocak ayında “Yürekten Kaleme” isimli şiir kitabını, 2022 yılı Haziran ayında “Niğde Deklarasyonu Niğde’nin Kalkınması ve Gelecek Vizyonu” isimli kitabını, 2023 Eylül ayında “İçindeki Gücü Keşfet” isimli kitabını, 2024 Şubat ayında “Selanik’ten Niğde’ye Uzanan Hayatlar” isimli kitabını, son olarak da 2024 Temmuz ayında “Niğde Portreleri” isimli kitabını yayımladı.

Başkan Özdemir: Muhtarlarımız demokrasinin en önemli temel taşlarındandır Başkan Özdemir: Muhtarlarımız demokrasinin en önemli temel taşlarındandır

Sedat Çağlar’dan Meslektaşlarına Muhasebe Meslek Kitabı (3)

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sedat Çağlar çalışmada tespit ettikleri sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili şu başlıklara yer verdi:
Sürekli mevzuatların değişmesi ve yeni mevzuat kargaşası, Kalifiye personel temini sorunu, Ücret sorunu, Meslek Mensuplarının Asgari Ücret Tarifesine Uymaması, Ücretin tahsilinde sorunlar, Ücretin mükelleften tahsilinden dolayı meslekte bağımsızlık sorunu, Düşük ücret teklif ederek başka meslek mensubundan mükellef alma sorunu. Meslek mensubu olmayanların ruhsat kiralayarak faaliyette bulunması, E-tebligat - KEP ve E-İmza - Mali mühür kargaşası, E-Tebligat-KEP kargaşası, E-imza-mali mühür kargaşası, E- Beyan ve E- Bildirge sistemlerinin altyapı ve çalışma sorunları, E-Fatura uygulamasını mükelleflerin meslek mensuplarına yaptırması sorunu, E-Fatura uygulaması, E-Arşiv Fatura uygulaması, E- Deftere geçiş sürecindeki karmaşıklık ve E-Defter uygulamalarında sistem alt yapı sorunu, Paket program kullanımındaki sorunlar,  Mükelleflerin vergi ve prim ödemelerini meslek mensuplarına yaptırma sorunu, Mükelleflerin meslek mensuplarından yetki ve sorumlulukları dışında iş talebinde bulunma sorunu, Dijital okur yazarlık konusunda eğitimsizlik sorunu, Serbest meslek makbuzundaki % 20 KDV oranının ve % 20 stopaj oranının yüksek olması sorunu, Meslek mensuplarındaki mükellef dağılımında haksızlık ve kota bulunmama sorunu, Yeni meslek mensuplarının mükellef bulamama sorunu,  Mükellef sayısına göre SMMM ofisi açılması gerektiği, Meslek mensupları için emeklilik yaş sınırı belirlenmesi, Meslek mensuplarının bağımsızlık sorunu, SMMM ücretlerinin yeniden değerleme oranında artış olması gerektiği, Yapay zekanın SMMM ve YMM mesleğini bitirebileceği riski, Beyanname için gerekli bilgi ve belgeleri mükelleflerin zamanında vermemesi, Mesleğin saygınlığına zarar veren meslek mensubu davranışları, Kamu kurumlarıyla yaşanan sorunlar, Matrah artırımı ve af sorunu, Mali tatilin uygulanmasındaki sorunlar, Bayan meslek mensuplarının mesleğin icrasında karşılaştığı sorunlar, Cezalar ve mesleki sorumluluk sigortası, Karşıt inceleme sorunu, Meslek mensuplarının kamu imkânlarından faydalanamaması sorunu.”
(Haber Merkezi)

Editör: Niğde Haber