Niğde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 2023 yılı boyunca Bakanlık tarafından aileye, çocuğa, engelliye, yaşlıya, şehit yakınları ve gazilere, kadına, toplumun dezavantajlı kesimlerine, Niğde’de birçok alanda ulaştırılan hizmet ve çalışmalar hakkında detayları paylaştı.
İl Müdürlüğü yetkilileri, “Aile Bakanlığının “Biz Büyük Bir Aileyiz.” temasıyla aileyi, toplumu ve bireyi koruyan bir amaçla sosyal hizmet sunumuna erişimin kolaylaştırılmasını hedef edinmekte olup ilimizde de bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” ifadelerine yer vererek 2023 yılında kurum tarafından Niğde’de yürütülen hizmet ve faaliyetleri başlıklar halinde açıkladı.
AİLE VE TOPLUMA YÖNELİK HİZMETLER
Aile ve Sosyal Destek Projesi (ASDEP) ile aile ve bireylerin sosyal sorunlarının daha hızlı tespiti ile
kamu hizmetlerine daha hızlı erişimlerini sağlamak ve böylelikle yaşam koşullarını iyileştirmek
amaçlanmakta. Aile ve Sosyal Destek Projesi (ASDEP) ile ASDEP personeli bugüne kadar 40 bin 820
haneyi, 2023 yılında ise 8 bin 714 haneyi ziyaret etti.
Aile Eğitimi Programı (AEP) ile sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşması için ailelerin; eğitim,
hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarındaki hizmetlerden daha etkili biçimde yararlanmalarına, aile içi iletişimlerin güçlendirilmesine, aile yaşam kalitelerinin artmasına, sahip olduğu her türlü kaynağı etkili bir şekilde yönetmelerine ve karşılaşabilecekleri çeşitli risklere yönelik önlemler almalarına katkıda bulunmayı amaçlamakta.Aile Eğitim Programı kapsamında bugüne kadar 85 bin 675 kişiye, 2023 yılında ise 7 bin 886 kişiye eğitim verildi. Ayrıca bugüne kadar 6 bin 605 kişiye, 2023 yılında ise 2 bin 179 kişiye Evlilik Öncesi Eğitimi verildi. Özellikle farkındalık kazandırmak amacıyla düzenlenen koruyucu-önleyici hizmeti olan mahremiyet ve bağımlılık konularında bilinçlendirme eğitimlerine de önem verilmekte. Bu kapsamda bugüne kadar 10 bin 804 kişiye, 2023 yılında ise bin 840 kişiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi, 2023 yılında 936 kişiye Mahremiyet Eğitimi verildi Aile hayatında sıkıntı yaşayan, sorunlarının çözümü konusunda destek arayan vatandaşlara sunduğu Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmeti kapsamında 2023 yılı içerisinde 48 aile başvuru yaptı ve bu vatandaşlara danışmanlık hizmeti verildi. Bunun yanı sıra Bireysel Danışmanlık hizmeti kapsamında da vatandaşlara psikolojik destek verilmekte.
ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMETLER
Niğde'de Koruyucu Aile Hizmeti kapsamında 41 koruyucu ailenin yanında 51 çocuk bulunmakta.
Bu hizmetlerin dışında Sosyal ve Ekonomik yoksunluk içerisinde bulunan ve Bakanlık tarafından
belirlenen kriterlere uyan çocuklar için 2023 yılı Kasım ayında 787 çocuk için Sosyal ve
Ekonomik Destek hizmeti verildi. Bu çocuklar için vatandaşlara ödenen rakam 2023 yılı içerisinde toplam 2.704.125,14 TL’dir.
ENGELLİLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR
2023 yılı Kasım ayında 2996 engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlandı. Bu kapsamda
2023 yılı Ocak ayından bu yana toplam ödediğimiz rakam 15.214.741,05 TL’dir.
Erişilebilirlik Hizmetleri kapsamında Erişilebilirlik İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından
39 bina, 1 gezici kütüphane 86 özel halk otobüsü olmak üzere toplam 126 Erişilebilirlik Belgesi verildi.
2023 yılı içerisinde 830 engelli vatandaşa için Engelli Kimlik Kartı çıkarıldı.
Şehit Yakını, Gazi, Engelli ve Yaşlılarımızın yararlandığı Ücretsiz Seyahat Kart uygulaması kapsamında şehir içi toplu taşıma hizmeti için aylık 226.800 TL olmak üzere toplam 1 milyon 663 bin 200 TL ödeme yapılmıştır.
2015 YILINDA BAŞLATILAN DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ
Doğum yardımı ödemeleri kapsamında 2015 yılı mayıs ayı ve sonrasında doğan çocuklardan birinci
çocuğu olan aileye 300, ikinci çocuğu olan aileye 400, üçüncü ve daha fazla çocuğu olan aileye de çocuk başına 600 TL ücret verildi. Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde Niğde'de 2629 doğum yapan anneye toplam 1.187.236,76 TL ödemede bulunuldu.
KADINA YÖNELİK HİZMETLER
Bakanlığın, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla çalışmalarını sıfır tolerans ilkesiyle; kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal çalışmalar, eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırma, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi başlıkları altında çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı ile kararlılıkla sürdürülmekte.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planında yer alan paydaşlarımızla koordinasyon sağlayarak hem kadına yönelik şiddetle mücadele hem de erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele kapsamında eğitimler düzenleniyor. Bu kapsamda 2023 yılında erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele
eğitimlerine 403 kişi, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılan eğitimlere bin 893 kişi katıldı. Ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla spor
müsabakalarında, konserlerde, kıraathanelerde, etkinlik ve organizasyonlarda “Kadına El KALKAMAZ” konulu pankartlar açılmış ve dijital ekranlarda “Kadına El KAL-KA-MAZ” konulu görseller yayınlandı. Bunun yanı sıra Niğde’de 2023 yılında Niğde Valiliğinin himayesinde ve paydaş kurumlarla birlikte vatandaşlara “Kadına El KAL-KA-MAZ” konulu 50.125 broşür dağıtıldı. Kentte birçok noktaya “Kadına El KAL-KA-MAZ” konulu 220 pankart/afiş asıldı.
2023 Yılı içerisinde müracaat eden 2 bin 647 kadına Rehberlik, Danışma, Yönlendirme ve Psiko-Sosyal Destek hizmeti sağlandı.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE YÖNELİK HİZMETLER
2023 yılı içerisinde şehit yakınlarımız ve gazilerimize yönelik 328 ziyaret gerçekleştirilerek 289 şehit yakınları ve gaziler ile iletişim numarası üzerinden görüşme sağlandı.
AFET VE ACİL DURUMLARDA PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETİ
Tüm yurdu etkileyen 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşlara meslek elemanlarından oluşan 26 ekip ve 66 personel görev alarak Hatay
ve Malatya illerinde psikososyal destek hizmeti sunuldu. Mevcut durumda da meslek elemanları Hatay’da psikososyal destek hizmeti sunmaya devem etmektedir. Ayrıca deprem sonrasında gerek kendi imkanlarıyla Niğde’ye yerleşen gerekse ildeki bulunan KYK’larda, otellerde ve benzerinde kalan depremzede vatandaşlara yönelik psikososyal destek hizmeti sunulmaya devam edilmektedir.
Deprem bölgelerinde görev yapanlara yönelik ise “Çalışana Destek” çalışmaları gerçekleştiriliyor.
YATILI BAKIM, BARINMA VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ
Niğde’de yer alan kuruluşlarda engelli, yaşlı, çocuk ve kadın olmak üzere toplam 800 kişiye yatılı bakım, barınma, psikososyal destek ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Kuruluşlarda kalan
kişilere yönelik sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetler düzenlenerek bakım hizmetinin yanı sıra
bu kişilerin hayata etkin katılımlarının sağlanması amaçlanmakta.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)