Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGAMUD) 4. Niğde Gastronomi Festivaline adeta damgasını vururken, Niğde’nin gastronomi alanındaki etkinliklerinde hem yönetimi hem de üyeleri adete festivalin tanıtım yüzü haline geldi.
NİGAMUD, 4. Niğde Gastronomi Festivalinde geleneksel lezzetleri taçlandırıp marka haline getirmeye devam ederken, bu yılda niğde mutfağının geçmişten günümüze gelişimine, unutulmak üzere olan özel yemeklere kadar birçok konuda ışık tutmaya hem damakların hem de hayatın lezzeti olmaya deva ediyor.
DESTEKLEYENLER VE KATKIDA BULUNANLAR
Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGAMUD)'un büyük katkılarıyla gerçekleşen Gastronomi Festivali, Niğde mutfağının tanıtımına ve Türk mutfağına önemli katkılar sunmaya devam ederken Niğde Belediyesi ve Niğde Valiliği’nin yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ahiler Kalkınma Ajansı, Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun da destekleriyle Niğde’de önemli bir etkinliğe daha imza atıldı. Ayrıca bu etkinliğin ismi geçmeyen gizli kahramanları ise zaman zaman işin mutfağında zaman zamanda sahnesinde yer aldı. Bu gizli kahramanlar arasında kamu kurum kuruluşları ile özel sektörün önde gelen aşçıları ve şeflerinden oluştu.
KOCAMAN BİR EKİP BÜYÜK BİR EMEK VAR
Etkinliklerin yeme içme bölümü olan gastronomi günlerinin hazırlanmasında, yürütülmesinde ve muhteşem finalinde Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mevlüt Ölmez başta olmak üzere Dernek yönetici ile üyeleri, Niğde’den doğan yerli bir marka olan ve şuana kadar 32 şubeye ulaşan ağı ile Rıdvan Usta Çiğ Köfte Sahibi Rıdvan Toprak ile aşçılık bölüm öğrencileri Niğde mutfağının önemli tatlarını asıllarına uygun kalacak şekilde yeniden yorumlamalarda getirerek tüm ülkeye ve dünyaya duyurdular.
BAŞKAN ÖZDEMİR BAŞLATTI,4’NCÜ KEZ GERÇEKLEŞTİ
daha önceki açıklamalarında da Niğde’yi “Festivaller Şehri” haline getirmeyi amaç edindiklerinden de sık sık bahseden Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’nin gastronomiyle ilgili çok önemli değerleri olmasına rağmen, bu değerlerin hem Niğde özelinde hem ülke genelinde tanıtılamamış olmasından yola çıkarak, önce kent merkezinde tarihi bir binaya Gastronomi Evi kurduğundan da bahsetmişti. Yine Niğde’nin tarihinde yer alan “TABAL” ismi ile kurulan bu gastronom evinde ise
Niğde’mize has yemeklerin, günümüz yemeklerinin ve Osmanlı yemeklerinin sunumunu yapıyor. Ayrıca bu adım ile Turizm firmaları, Gastronomi Evi için ilimize turlar düzenlemeye başlarken, bu festivaller ile de önemli adımlar atılmaya devam ediliyor.
ÜNLÜ İSİMLER VE ŞEFLER NİĞDE’Yİ ONURLANDIRDI
Niğde'yi gastronomi alanında marka şehir yapma hedefleri ile 4 yıl önce başlayan festival, NİGAMUD temsilci ve üyelerinin üstün çabaları ile bu yılda festivalde ülkemizin ünlü şeflerini ve genç yetenekli aşçıları bir araya getirdi. Kendi alanlarında dünyaya kendilerini tanıtmış ve uluslararası başarıların sahibi olan bir birbirinden değerli birçok şefin de misafir edildiği festivalin en önemli kısmı ise genç yeteneklerinde bu defa sayılarını oldukça fazla olması oldu.
NİĞDE GASTRONOMİ TURİZM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLABİLİR
Türkiye genelinde yaklaşık 2 buçuk yılda 30’dan fazla festivale katılıp, Niğde mutfağına özgü lezzetleri tanıtarak Niğde’mizin Gastronomi alanında bilinmesine yardımcı olan Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Niğde gastronomisini daha ileri bir noktaya taşımak ve şehrimize özgü coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.Niğde gastronomisinin gelişimi için ilklere imza atan NİGAMUD, etkinlikle Niğde’yi gastronomi turizminin merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor.
NİGAMUD, TÜRKİYE AŞÇILAR FEDERASYONU’NUN ÜYESİ
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) üyesi olan NİGAMUD, festivalin yanı sıra yerel ürünlerin tescillenmesi için de projeler yürütmeye devam ediyor. Bu yılki Festivalde NİGAMUD, coğrafi işaret çalışmalarına destek verilmesi ve yerel üreticilerin teşvik edilmesi gibi önemli adımların atılmasına da olanak sağladı. Niğde’nin turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlayan festival, Niğde Mutfağını daha ileriye taşımayı hedefliyor.
USTA ŞEFLER İLE GENÇ YETENEKLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR
NİGAMUD, destek veren kuruluşlarında katkılarıyla hem ulusal anlamda hem de yerel anlamda birçok usta şef ile genç şef adaylarını bir araya getiren ve önemli bir harman yapan adımlara da imza atıyor. Atılan bu köprüler hem Niğde gastronomisinin hem de ülke gastronomisinin gelecekte şekillenmesinde önemli fikir ve gelişmenin en önemli ayağını oluşturuyor.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ÖZEL HABER)