Türk Ocakları Niğde Şubesi M. Yılmaz Uzun Salonu’nda geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Mehmet Ekiz “Türklerin Mitolojisi” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Konuşmasına, Türk Mitolojisinin üzerinde çok durulmadığından bahsederek başlayan Ekiz, mitolojinin dinle bağlantılı olduğu düşüncesinin bunda etken olduğunu söyledi. Son dönemde popülerliği artan bu konuda bilgi kirliliğinin fazlalığından bahseden Ekiz, Türk Mitolojisinin özellikle Rusça kaynaklardan, bölgede çalışma yapan Almanlardan öğrendiğimizi söyledi.
Türk Mitolojisinde yer alan önemli simgelerden bahseden Ekiz, yaratılış destanını anlatarak konuşmalarına devam etti.
İslamiyet’teki yaratılışın ve Türk Mitolojisindeki Yaratılış Destanı’nın benzerliklerinden bahseden Ekiz, mitolojide yer alan tasvirleri Türk Dünyasının farklı bölgelerindeki ve farklı dönemlerdeki görsellerden örnekler vererek anlattı.
Tarihi mekanlarda kullanılan figürlerin anlamlarının geçmişteki izlerinden bahseden Ekiz, bu ögelerin çeşitli alanlarda da yer edindiğini söyledi. Avatar filminden bir örnekle konuşmasına devam eden Ekiz, filmde yer alan Toruk Makto’nun Türk mitolojisinden esinlenilmiş olma ihtimalini vurguladı.
Türk mitolojisinde geyiğin önemine değinen Ekiz, Türklerin atlardan önce geyiğe bindiklerini ormandan bozkıra göçmeleriyle; geyiklerin buna uyum sağlayamadığını belirtti. Türklerin bu sebeple atları için geyik maskeleri yaptığını söyleyen Ekiz, cenaze gibi törenlerde de bu maskelerin kullanıldığından bahsetti.
Oğuz Kağan destanına da konuşmasında yer veren Ekiz, Oğuz Kağan’ın yirmi dört boyu oluşturan oğullarının üçünün annesinin gökle, üçünün annesinin yerle bağlantılı olduğundan bahsetti ve bunun Oğuz Kağan’ın yerlerden ve göklerden kuvvet aldığı anlamına geldiğini söyledi.
Türklerdeki Göç Destanı’nda geçen, Çin Hükümdarı’nın istediği taşın ona verilmesiyle ülkedeki bereketin bozulduğunu anlatan Ekiz, bu hikayelerin o dönemlerden itibaren çocukların vatan ve toprak kavramlarını öğrenmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Ejder sembolünün Türklerde bereket ve uğura işaret ettiğini söyleyen Ekiz, Türklerin ejderlerinin kulaklarının olduğunu, Hıristiyanlıkta ejderin kötü bir figür olmasına rağmen bu figürleri Hristiyan Türklerin de kiliselerine taşıdığını söyledi.
Soru ve cevap kısmıyla devam eden program Prof. Dr. Mehmet Ekiz’e teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
(Niğde Türk Ocakları)