Rektör Uslu’dan öğrencilere sınav motivasyonu Rektör Uslu’dan öğrencilere sınav motivasyonu

Mesleki ve teknik eğitim ile sanayi8 arasındaki bağın güçlendirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Türkiye genelinde altı ilde 15 "Sektörel Mükemmeliyet Merkezi" (SMM) kuruldu. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan bu merkezler, öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimlerini koordine ederek mesleki eğitimde kaliteyi artırmayı hedefliyor.
Yeni kurulan mükemmeliyet merkezleri, 25 pilot alanda öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarını düzenli olarak analiz edecek ve mesleki gelişim süreçlerini takip edecek. Ayrıca, bir merkez de mesleki matematik, mesleki yabancı dil ve mesleki fen bilimleri alanlarında sürekli gelişim faaliyetleri sunarak öğretmenlerin alanlarında daha yetkin hale gelmelerini destekleyecek.

İŞ DÜNYASI İLE İŞ BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI PROJELER
Sektörel mükemmeliyet merkezleri, iş dünyası ile iş birliği içinde öğretmenlerin gelişim ihtiyaçlarını belirlemeyi ve bu ihtiyaçları son teknolojilerle desteklenmiş işbaşı eğitim modelleriyle karşılamayı planlıyor. Merkezlerin, Avrupa Birliği, Asya Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası fonlardan yararlanabilmesi sayesinde, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini daha kapsamlı projelerle desteklemesi bekleniyor.
Ayrıca SMM’ler, Millî Eğitim Bakanlığının eğitim diplomasisi çalışmalarına da katkı sağlayacak. Özellikle Balkanlar, Asya ve Afrika ülkeleriyle yapılacak iş birliği anlaşmaları sayesinde, Türk öğretmenlerin yurt dışında eğitim vermesi ve ülkemizin mesleki eğitim alanındaki deneyimlerini uluslararası platformlarda paylaşması planlanıyor.

SEÇİM SÜRECİ VE İLLERDEKİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
 Sektörel Mükemmeliyet Merkezi (SMM)’lerin kurulacağı iller, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) verileri incelenerek seçildi. Bu kapsamda, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illeri belirlenirken, seçim sürecinde sürdürülebilirlik, projelerdeki etkinlik, ulaşım imkânları ve teknik ekipman durumu gibi kriterler dikkate alındı.
Merkezlerin kurulumu ve gelecekteki faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla Ankara, İstanbul ve Bursa’da bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri, il müdürleri ve SMM temsilcilerinin katıldığı toplantılarda, mevcut çalışmalar ve geleceğe yönelik stratejiler değerlendirildi.
Kurulan 15 Sektörel Mükemmeliyet Merkezi’nin, Türkiye’nin mesleki eğitim hedeflerine ulaşmasına ve eğitim kalitesini artırarak küresel arenada daha güçlü bir konuma ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.
(MİLLİ Eğitim Bakanlığı)

Editör: Niğde Haber