Başkan Özdemir: Öğretmenlik dünyanın en kutsal mesleğidir Başkan Özdemir: Öğretmenlik dünyanın en kutsal mesleğidir

Türkiye’de ve Niğde’de ilk defa gerçekleştirilen,  elma dünyasının ithalatçılarını, ihracatçılarını ve teknolojilerini Türkiye’de, elma üretimi merkezi olan Niğde’de buluşturması hedeflenerek düzenlenen Uluslararası Elma Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.
Fuar açılış töreni 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımın okunmasıyla başladı ardından açış ve protokol konuşmaları gerçekleştirildi.
A Kaplan
KAPLAN: NİĞDE OLARAK TÜRKİYE'DE İKİNCİ SIRADAYIZ
İlk konuşmacı olan Niğde İli Elma Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanı Atilla Kaplan; ‘’Hepinize desteklerinizden dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Elma yetiştiriciliğini tozunu, toprağını yutarak en değerli katkıları olan değerli çiftçilerimiz, buraya stant açarak elma yetiştiriciliğinin her aşamasında bize gerçekten çözüm ortağı olan değerli firmalarımız yurt içinden, yurt dışından gelen değerli katılımcılarımız. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, teşekkür ediyoruz. Bu fuarın ilk olması münasebetiyle bir takım aksilikler olabilir, bunun için çok özür diliyoruz herkesten. Bir dahaki sefere inşallah biz de elimizi taşın altına koyarak bir daha bu aksilikler yaşandıysa yaşanmamasını sağlayacağız, söz veriyoruz. Elma yetiştiriciliğinde Türkiye gerçekten önemli bir yere sahip,4 milyon 817 bin 500 tonla üçüncü sırada yer almaktayız. Birinci sırada Amerika'dan sonra da üçüncü sırada biz yer almaktayız, ciddi bir üretimimiz var, arttırarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Niğde olarak Türkiye'de ikinci sıradayız, 600 bin tonlara varan bir üretimle ciddi bir yer teşkil ediyoruz’’ dedi.
Asım Baş-1
BAŞ: ANADOLU KOKUSU DÜNYAYA YAYILIYOR
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş konuşmasında; ‘’İlimiz Elmalı üretiminde 600 bin tonlara varan üretimiyle Türkiye'de iki ve üç sıralaması değişiyor, bu yıl ikinciyiz. Karaman'la bir yarış var aramızda. Üretimdeki miktarımız ve sıralamamızdan ziyade ben Niğde'nin üretimindeki kalitesinin pazara su ormandaki sunulmasındaki aksiyonunun hızlı ve kendi konumsal avantajlarının ihracata yansımasından bahsetmek istiyorum. İlimiz net ihracatçı bir il durumunda. Ben yurt dışından gelen misafirlerimize özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Biz Tarım Orman Bakanlığı olarak İlimizde elmanın, toprakla, fidanın buluşmasından, hasat dönemine kadar ve hasat sonrasındaki bütün dönemlerinde kurum olarak takip ettiğimizi, dış pazarın ihtiyaçlarına uygun, dış pazarlık karantina mevzuatlarına uygun bir üretimi, üretim metodunu takip ettiğimizi belirtmek istiyoruz bundan sebeptir ki güvenle ve kaliteli bir şekilde piyasaya net ihracatçı bir şekilde Niğde ilimize girdi ve dünya pazarında şöyle bir sloganımız var. Niğde üretiyor, dünya tüketiyor diye bir slogandan hareket var. Bunu çok rahat ifade edebiliriz. Gururla Çok sözünü fazla da uzatmadan bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Özellikle yurt dışından gelen misafirlerimize biz yaklaşık iki, iki buçuk yıl önce ihracat sayın valimiz bu talimatları, ihracatla ilgili ilimize göreve başladığında bana net bir Talimat oldu. İhracat modellerinin geliştirilmesiyle alakalı. Biz yaklaşık iki yıl kadar öncesinde dış pazarın hangi ülkenin talebi var ise Tarım Bakanlığımızca karşı ülkenin karantina mevzuatına uygun bir ihracat modeli belirtelim istedik ve bunu çalıştık ve başardık da Anadolu kokusu dünyaya yayılıyor, sloganla değil Bunu da başardık’’ diyerek sözlerine yer verdi.
NİTSO Bskn Katırcıoglu
İLİMİZ ELMA ÜRETİMİNDE DİĞER İLLERİ GERİDE BIRAKMAKTADIR
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “Fuarlar aracılığıyla yapılan iş ve ticaret hacminin boyutu milyar dolarlarla bahsediliyor. Halen dünya genelinde binlerce sektör fuarları yapılıyor. Yalnız Türkiye bu yıl 440 fuar kanundan yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Odalar ve birliğinin yayınladığı fuar takvimi kapsamında icra edilmektedir. Her geçen gün gelişen iktisadi ve teknolojik şartlar ticari yaşantılar acımasız bir rekabet ortamını beraberinde getirmektedir. Bunun içinde işletmelerimiz her imkânı en verimli bir şekilde değerlendirmek zorundalar. Üretici ile tüketiciyi buluşturan fuarlar bugünün iktisadi hayatı içerisinde şehirlerin ve bölgelerin ekonomilerine katkı sağlamaktadır. İlimizde önümüzde 4 gün boyunca 1’inci Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafaza ve Pazarlama Fuarının açılışını hep birlikte gerçekleştirmekteyiz. 7 yıl boyunca organize ettiğimiz Niğde tarım ve Hayvancılık fuarının katkılarını şimdide Elma Fuarıyla katlayarak devam ediyoruz. İlimiz elma üretiminde diğer illeri geride bırakmaktadır. Elma ihracatında söz sahibi olan ilimiz ürettiği elma fidanlarıyla da 40 ülkeye ihracat yapmaktadır.
Rektör Uslu
REKTÖR USLU: TEKNOLOJİNİN GEREKTİRDİĞİ ŞEKİLDE ÇÖZÜMLER SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Hasan Uslu, Şehrimiz Niğde'nin ekonomisi için oldukça önemli bir katma değer ürünü olan elmamızı dünyaya tanıtmayı amaçlayan bu anlamlı fuarın başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şehrimizin ulusal ve uluslararası düzeyde Tanıtımı için de oldukça önem arz eden bu fuarın organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sayın Valim, kıymetli katılımcılar, bildiğiniz üzere üniversitemiz gelişen, geliştir anlayışını ve bölgesel kalkınma odaklı topluma hizmette öncü yenilikçi bir üniversite olmalı vizyonunu esas alarak yürüttüğü çalışmalar neticesinde birçok alanda öncü olduğu gibi tarım alanında hem öncü hem de ülkemizin bir marka değeri gelmiştir. Anadolu'nun yüksek öğretimde parlayan yıldız üniversitemiz hayvansal ve bitkisel tarımın yanında bu alanda bölgesel kalkınma faaliyetlerini de planlamada ve yürütmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çalışıyoruz. Üniversite şehir iş birliği anlayışı hareketle üniversitenin öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi YİTAK ise bu çabalarımızın en somut örneklerindendir. Geçtiğimiz yıl konseyimizin öncülüğünde düzenlediğimiz Niğde tarım çalıştayı gibi bugün bizleri bir araya getiren bu fuarımızın tohumlarında yine bu platformda yapmış olduğumuz tarım çalıştayı içerisinde biz öngörmüştük ve bunu da bugün hayata geçiriyoruz. “ İfadelerini kullandı.
Baskan Özdemir-1
BAŞKAN ÖZDEMİR: NİĞDE ELMASI HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞACAK
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir , “Elma denilince akla Niğde, Niğde denilince akılda elma gelsin istiyoruz. Bu tabii önce ülkenin ve sonrasında da dünyada artık bu sloganla yol yürümek istiyoruz. Çünkü gerçekten Niğde'miz için Elma son derece önemli. Sonradan çıkan bir şey de değil. Geçmişteki bütün arşivlere baktığınız zaman Niğde'nin elma üretiminde ne kadar eski olduğunu çok rahat görebilirsiniz. O yüzden bundan sonrasında da geçmişte ne kadar önemliyse bundan sonrasında da daha önem arz ettiğinin farkındayız. Bu doğrultuda yatırımlar da devam ediyor. Biraz önce benden önceki konuşmacılar da bahsettiler. İnşallah gelecek dönemlerde de Niğde, Türkiye'de elma üretiminde kesinlikle birinci sıraya çıkacaktır. Sonrasında da zaten şu anda da dünyada adından söz ettiriyor. Dünyada elma olarak marka haline gelecektir. Niğde elması da marka olması gerekiyor. Bununla alakalı da çalışmalar başladı. Niğde elmasıyla da dünyada ses getirecek İnşallah, tabii ki sizlerin de katkılarıyla. Niğde olarak sahiplenmemiz çok önemliydi bu işe ve bu organizasyona. Çünkü dediğimiz gibi Niğde için çok önemli. Baktığınız zaman tarihe Niğde'deki bütün amblemlerde daha önce belediye başta olmak üzere ilimiz bütün amblemlerini Niğde'de yer aldı. Logolara baktığımız zaman Niğde'yle alakalı bütün logolarda mutlaka elma yer alıyor. Elma gerçekten bizim olmazsa olmazımızdır. Bir şeref ve bir mutluluğu yaşıyoruz. Dünyada üçüncüsünü Türkiye'de ilkine düzenliyoruz. Ben o yüzden emeği geçen bütün arkadaşlarımıza bütün başta sayın valimiz olmak üzere rektörümüze, sahil odamıza, tarım il müdürümüz Birliğine. Bugün burada saymayı unuttuğumuz ve unutacağım çünkü birçok arkadaşımızın bu işte emeği var. Ben herkese teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Niğde o eksikliğini artık tamamlıyor. Niğde Elması hak ettiği değere ulaşacak. Tabii ki burada üniversitemizin katkısı olmazsa olmaz. Biz üniversite olarak da Çok şanslıyız yani. Otuz yılı geçmiş bir tarihi olan üniversitemizden Niğde'mizin çok büyük bir değeri. İnşallah üniversitemizin de katkılarıyla Niğde Elmasını dediğimiz gibi artık dünyada bir marka haline getireceğiz’’ şeklinde konuştu.
Vali Çelik fuar konusma
VALİ ÇELİK: ELMAYLA İLGİLİ ÜRETİCİLERİMİZİN PROJELER YAPMASINI TALEP EDİYORUM
Açış konuşmalarının sonuncusunu yapan Niğde Valisi Cahit Çelik; “Niğde bir dağların başkenti bir de tarımın başkenti. Gerçekten tarımla ilgili yerlere baktığımız zaman Niğde'nin Türkiye'deki iller içerisinde tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebilen illerden birisi olduğunu görüyoruz. Üretim anlamında patates, kuru fasulye ve çavdarda Türkiye'de birinci sıradayız. Beyaz lahana ve elmada ikinci sıradayız. Diğer taraftan özellikle salçalık domates ciddi bir üretimimiz var. Yine bu anlamda Türkiye'de üretim anlamında 7. sıradayız. Kiraz olarak da Darboğaz kirazı ki bu anlamda coğrafi işaret alan bir ürünümüz ve Türkiye'de üretim alanında 8. Sıradayız. Özellikle son dönemlerde sebze anlamında da ciddi bir üretimimiz var. Türkiye'de kendi kendine tarımsal üretim anlamında bir sıralama yaptığımız zaman kendi kendine getirebilen 4 ilden bir tanesi. Tabii bu anlamda özellikle Niğde'nin coğrafyasına baktığımız zaman da müsait olduğu iklim ve coğrafyanın da bu açıdan çok uygun olduğunu görmekteyiz. Niğde'nin bu potansiyeli konuşmacılarımız da ifade etti. Tarih içinde de gerçekten çok ön plana çıkmış. Baktığımız zaman sadece elma son dönemlerde ön plana çıktı ama özellikle Hititler ’de, Selçuklu döneminde, Osmanlı döneminde yine mutfaklarımıza gelen bir ürün olarak tarihte de sürekli var olmuş ve ciddi bir üretim olmuş. Geçen hafta açılış toplantısını yaptığımız IPARD programı var. IPARD programı kapsamında da açıkçası elmayla ilgili üreticilerimizin projeler yapmasını talep ediyorum İnşallah bundan sonraki süreçte hem üretim miktarımızı hem de ekim miktarımızı daha yüksek noktalara çıkartırız. Gelmeden önce elma gibi şöyle bir ulusal uluslararası bir iki tane makaleye baktım. Elma çeşidi olarak açıkçası beni de çok şaşırtan rakamlara ulaştım. Burada bilim insanı olan arkadaşlarımız daha iyisini biliyor. Dünyada 6 bin 500’ün üzerinde elma çeşidi var. Türkiye'de de 460’ın üzerinde elma çeşidi yetiştiriliyor. Tabii üniversitemizden rektör hocamızdan da hocalarımızdan talebimiz özellikle Niğde toprağını analiz ederek burada belki yeni elma çeşitlerini getirip burada ekebiliriz. Ve üretim miktarımız da bu anlamda biraz daha üst noktalara çekebiliriz diye düşünüyorum. Özellikle il dışından ve il dışından gelen vatandaşlarımıza da misafirlerimize de şunu söylemek isterim. Niğde tarihi anlamında çok önemli bir kent. Belki bu fuar vesilesiyle de hiç olmazsa Niğde'mizin su kemerleri, Gümüşler Manastırı, Yeşilyurt köyü, merkezdeki hem Selçuklu döneminden ilhamlar döneminden kalma çok önemli tarihi eserlerimiz var. Alaaddin Camisi, Sungur Bey Camisi, Ak Müzesi. Bunun da bir buralarda ziyaret etmelerini tavsiye ederim’’ dedi.

DSC_0909
Konuşmalar sonrası ‘Elmanın İlk ve Enleri’ Plaket töreni yapılarak, Niğde’de elma üretimine değerli katkıları olan üreticiler ve firmalara Niğde Protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.
Açılış kurdelasını kesen Niğde protokolü, davetliler ve ziyaretçilerle birlikte fuar alanını gezdi.

DSC_0904
Elma üretimiyle ilgili makine, ekipman gübre ve ilaçların sergilendiği fuarda, ulusal ve uluslararası yaklaşık 140 firma yer aldı. Fuar, Niğde Adliye Arkasında Niğde Belediyesi Fuar alanında 5 Kasım Salı gününe kadar ziyaret edilebilecek.
(Dahi GEDİK)


 

Editör: Niğde Haber