Niğde Valisi Cahit Çelik, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Niğde Öğretmenevi’nde düzenlenen programda basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Programa, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay Gürol Okyar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Vali Çelik, gazeteciliğin toplumun huzur ve güvenliğini sağlamak adına önemli bir görev üstlendiğini vurgularken, gelişen teknoloji ile gazetecilik mesleğinin sorumluluğunun giderek arttığını ifade etti.
Vali Çelik, konuşmasında gazeteciliğin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda kamu yararına hizmet eden bir misyon taşıdığını belirtti: “Gazeteciler, toplumun doğru bilgiye ulaşmasında kritik bir rol oynuyor. Dijital çağda bilgiye erişim kolaylaşırken, yanlış bilgilerin yayılma riski de artıyor. Bu nedenle habercilikte doğruluk ve güvenilirlik daha büyük önem taşıyor.”
VA Lİ ÇELİK, TEYİTLİ HABERCİLİĞİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Vali Çelik, özellikle dijital medyada yayılan haberlerin hızla geniş kitlelere ulaşabileceğini ve yanlış bilgilerin toplumsal sorunlara yol açabileceğini belirterek gazetecilere, duydukları bilgileri teyit etmeden paylaşmamaları gerektiğini hatırlatarak; “Bir haberin doğruluğu toplumda çok farklı etkiler yaratabilir. Bu nedenle, haberlerinizi hazırlarken dikkatli olun ve toplumsal düzenin korunmasına katkı sağlayın,” dedi.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE VE TRAFİK GÜVENLİĞİNDE BASINA ÇAĞRI
Vali Çelik, konuşmasında Niğde’de bağımlılıkla mücadele ve trafik kazalarının önlenmesi konularına da değinirken, bu alanlarda yürütülen projelere basın mensuplarının destek vermesinin önemini vurguladı ve basının farkındalık yaratmadaki rolüne dikkat çekti.
KETENÇİMEN’DE ÜCRET UYGULAMASINA DÜZENLEME
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve kısa sürede kamuoyunun tepkisine neden olan Ketençimen Kayak Merkezi ücretli girişleri konusunda da açıklama yapan Niğde Valisi Çelik; “Talimat verdim ücret alınmayacak” dedi.
KAMP SEZONUNDA KARAVANLAR ÜCRETLİ OLACAK
Vali Çelik, vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine, artık kayak merkezine gelen araçlardan park ücreti alınmayacağını açıkladı. Ücretlendirmenin ise sadece ilerleyen aylarda turizm sezonuyla birlikte Karavanıyla tesise gelen müşterilerden park ücreti alınacağını söyledi.
HAZIM TEPEYRAN'IN GAZETECLİK TANIMI ÜZERİNE
Osmanlı döneminde İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet döneminde ise 3 dönem Niğde Milletvekilliği yapan, Türk edebiyatının ikinci gerçek köy romanı Küçük Paşa'nın yazarı Hazım Tepeyran'ın gazeteclik tanımı üzerinden de örnek veren Niğde Valisi Çelik, Hazım Tepeyran'ın şu sözlerini aktardı; " Gazetecilik demek kâğıt ve mürekkep ahz ve itası yüzünden temettü eder bir sınıf-ı tacir demek olmayıp menafi-i zatiyesini daima vatanın ve ebna-i vatanın menafi-i müşterekesiyle tevhid eder ve memlekete nafi gördüğü şeyleri teşvik ve tervice ve muzır olduğuna kanaat-i vicdaniye hasıl ettiği her şeyi suver-i münasebede izaleye çalışır bir sınıf-ı efkar-ı münevvere ashabi demektir. Vazifeyi vatanperveranesini tamamıyla bilen ve ifasına muktedir olan bir gazetenin memlekete edeceği hidemat-ı hasene nasıl tasavvur edilecek derecelerin fevkinde ise aksi hålde ika edeceği mazarrat dahi o kadar bihat ve payandır. Matbuatın mertebe-i rifat kadarı her şeyden ewel iğraz ve menafi-i şahsiyeye alt olmak zilletinden derece-i ittikasıyla mütenasiptir.
Cümlemizin ve matbuatın maksad-ı müştereki vatanın selamet ve saadeti olunca eşkāl-i mesai derhal ittihad eder. Gazetelerin sırf hissiyat-ı vatanperverane ile kavaid-i ahlak ve adab dairesinde vuku bulacak tenkidat ve o yoldaki mütalaatı umum için ve hassaten biz memurlar için bir nev-i nimet-i istişare teşkil ve vezaifimizde muvaffakiyeti teshil edeceğinden erbab-ı matbu- attan bu muaveneti, bu vazife-i hamiyeti daima temenni ederim.
Memleketin sükân ve huzurunu ve bilaistisna bilcümle akvam-ı Osmaniyenin, tabir-i aharla başka başka namlarla cemaatlere inkisam eden bilumum evlad-i muazzeze-i vatanın yekdiğeriyle olan münasebat ve müsafatını tezyid ve revatıb-ı vataniyelerini takviye etmek en ziyade matbuatın deruhde ettiği vezaif-i mühimme-i fahiredendir.
Matbuatın dâhil-i memalikimize bir misli daha gösterilemeyecek derecede Beyrut vilayetin- de mazhar-i feyz ve bereket olduğunu görmekle müftehirim. Matbuat intişar ettiği memleket sekenesinin seviye-i irfanı ile suret-i ahlak ve kabiliyatını en doğru gösteren bir makes-i mühimdir.
Gazete sütunlarına, kitap sayfalarına intikal edecek sözleri teşkil eden mürekkep zerratının bazen nasıye-i memlekette ebediyyen silinmez şevaib-i azime teşkil ve istikbal-i millette pek muhawif elvah-ı mesaib tekvin edebileceğini erbab-ı kalem hiç unutmamalıdır. Gazeteler bulun- dukları memleket için birer menba-i şer ve zarar değil, tenvir-i efkår, tehzib-i ahlak için birer miş- kat-ı hikmet ve marifet olmalıdır.
Kasda makrun olsun olmasın vatanın huzur ve menafiini ihlal eden evrak-ı matbua ika-i harik ve icad-1 mesaip eden kundak paçavralarından başka bir şey olamaz. Binaenaleyh bu vilayet dahilinde intişar eden matbuatın her hålde ebna-yi vatan için delil-i hayır ve hadim-i menfaat olacaklarını kaviyyen memul ederim. Cenab-ı Hak cümlemizi herhâlde mazhar-i muvaffakiyat buyursun.”
Program sonrası toplu br hatıra fotoğrafı çekilirken, Vali Çelik gazetecilere Ebubekir Hazım’ın İdare-i İctimai Sanihat isimli kitabını hediye etti.
(Abdullah BAYAR)