Niğde’de Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi yoğun ilgiyle sona erdi Niğde’de Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi yoğun ilgiyle sona erdi

Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Türkçe Öğretmeni ve Yazar Ülkü Demiray’ı makamında ağırladı.
Merkez Süleyman Fethi Ortaokulu’nda görevli Türkçe Öğretmeni Ülkü Demiray’dan yazarlık çalışmaları hakkında bilgi alan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Niğde’nin öğretmenlerinden bir yazarın kitapları ile çocuklarımıza milli kültürü aşılamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yazar Ülkü Demiray imzalı kitabını İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar’a hediye etti.
DEMİRAY ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Yazarlık çalışmaları hakkında bilgi veren Ülkü Demiray, Kıbrıs’ta sömürge döneminde yaşananları, İsrail’in kuruluşu ve Filistin’in işgalini ele aldığı romanı “Cümbezin Kızı” yedi ayda 6. Baskıyı yaptığını ifade etti. Rahmetli Alev ALATLI, İlber ORTAYLI, Bilge ERCILASUN, Belkıs GÜRSOY, Yağmur TUNALI gibi önemli isimlerin jüri üyeliğini yaptığı 2023 Emine Işınsu Roman Ödülünü “Cümbezin Kızı” adlı romanıyla aldığını, 141 roman arasından birinci olan “Cümbezin Kızı” basında da aylardır konuşulduğunu söyledi. Romanın “milli egemenlik” kavramının neden önemli olduğunu içeren felsefesi, kız çocuklarının sözde evlilik bahanesiyle yurtlarından koparılıp satılışını anlattığını, 1920’lerden 1950’lere kadar çok sayıda çocuğun yaşadığı bu dramın gerçek olaylara dayandığını da sözlerine ekledi. Demiray ayrıca, Türk mitolojisi, destan ve efsaneleri konusunda da alan çalışmaları yürüttüğünü, Türk mitolojisi ve karakterlerinden esinlenerek kaleme aldığı “Dayıkan” adlı romanının iki yıldır seçmeli ders olarak okutulan Masal ve Destanlarımız dersinin de başucu kitabı olduğunu, ekim ayında yayınlanacak “Taşmaka Masalları” ile “Dayıkan” 7-11 Ekim 2024’te İstanbul’da ilk defa düzenlenecek “Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarında” ülkemizi temsil edeceğini söyledi.
HEPİMİZ GÖRDÜK Kİ ‘ANLAYAMAYAN İNSAN YARIM İNSANDIR’
2019’da Niğde’deki, 750 Türkçe ve sınıf öğretmenine “Analitik Okuma” eğitimleri veren Demiray’ın bu çalışması da yeni müfredatın merkezinde “okuma-anlama-yorum ve analiz” becerisi olarak yansıdı.  Yazdığı oyunları da öğrencileriyle yıl boyunca sergileyen Ülkü Demiray “Eğitimin bireyi her yönüyle geliştirip değiştirmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle öğrencilerime bilgiyi yükleyip kaydedeceğim birer makine olmadığını biliyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin ruhlarına ve kalplerine dokunmak şart. Bunun yolu da edebiyattır, sanattır. Güçlü sorular sormayı öğretmektir. Yaşadığı zamanın, toplumun dertlerinden haberdar olmaları ve çözüme katkıda bulunmaları için edebiyatın gücünden yaralanmak gerekir. Hepimiz gördük ki ‘anlayamayan insan yarım insandır’.”Karşılaştığı en ilginç durumlardan söz ederken “Okurlarımdan bazıları Ülkü Demiray Niğde’de yaşıyor, bizim okulumuzda öğretmen diye duyduklarında şaşırıp yazar Niğde’de yaşamaz, diye tepki verenler var. Bu da gösteriyor ki çocuklar büyük şehirler dışında iyi işler yapanların çıkacağına inanmıyor.  Okullarda gençlerle, çocuklarla buluşmak bu açıdan önemli. ”Eğitim sistemi ve toplumsal algılarımızı ele aldığı “Yelbegen”, göçün nedenlerini sorguladığı romanı “Karlar Eriyince”, hepimizin her gün bir hikâyenin kahramanı olduğumuzu vurgulayan esprili hikayelere yer verdiği “Ak Anamın Heybesi” hikâye kitabı, “Dayıkan” ve “Taşmaka Masalları”, “Analitik Okuma” kitabı, sinema yazıları, oyunlar, analitik okuma-film ve kitap analizi çalışmaları ile okurlarla buluşmaya devam ediyor. Ülkü Demiray aynı zamanda geçen yıl Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile birlikte Çocuklar İçin Felsefe (p4c) çalışmasının da kurucu ve yürütücüsü oldu.
(Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü)

Editör: Niğde Haber