GÜNCEL

Ahilik Kültür Haftası kutlandı

Abone Ol

17’inci Ahilik Kültür Haftası kutlamaları Niğde’de çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.


Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) tarafından düzenlenen programda, Niğde’de 2024 yılının Ahisi olarak Mehmet Bur seçildi.


Cumhuriyet Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda 2024 yılı kalfası olarak seçilen Gürkan Arıkan ve 2024 yılı çırağı olarak seçilen Kürşat Kaan Taşkesen’e protokol üyeleri tarafından plaket verilirken, Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenleri tarafından da temsili Şed Kuşatma Töreni yapıldı.



“AHİLİK TİCARİ HAYATIMIZDA GÜVENİN VE KALİTENİN SİMGESİ OLMAKTADIR”
Niğde Valisi Cahit Çelik törende yaptığı konuşmada, “Kadim medeniyetimizin önemli değerlerinden biri olan Ahilik, köklü kültür ve geleneğimizin temel unsurlarından birini teşkil etmekte; adalet, ahlak, dürüstlük, yardımlaşma ve kardeşlik gibi ilkeleriyle toplumumuza yüzyıllardır ışık tutmaktadır. Ahilik, sadece ekonomik hayatımızı düzenleyen bir sistem değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, sosyal adaleti ve bireyler arası güveni pekiştiren bir hayat felsefesi olmuştur.


Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârların mesleki eğitimden geçerek hem ahlaki hem de ticari anlamda olgunlaştığı bir okul niteliği taşır. Bu değerli miras, ahlakı ve kaliteyi önceleyen, dayanışmayı ve paylaşmayı temel alan bir iş anlayışını bizlere kazandırmış ve asırlardır süre gelen iş kültürümüzün de temelini oluşturmuştur. Bugün esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik ilkelerine sadık kalarak çalışmaları, toplumumuzun huzur ve refahına katkı sağlamakta, Ahilik ticari hayatımızda güvenin ve kalitenin simgesi olmaktadır.
Ahilik ilkeleri, günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında da geçerliliğini korumakta, sosyal ve ekonomik kalkınmamızda önemli bir rehber olarak bizlere yol göstermektedir. Dürüstlük, adalet ve yardımlaşma gibi değerlerin toplumun her kesiminde yaşatılması, güçlü ve sağlam bir gelecek inşa etmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu anlamlı haftada, Ahilik geleneğinin yaşatılmasına katkı sağlayan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı tebrik ediyor; başta Ahilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve bereketli günler diliyorum. Ahilik Haftası’nın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı güçlendirmesini temenni ediyorum” İfadelerine yer verdi.


TÖRENE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI BÜLENT KÜÇÜKTUNA KATILDI
Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Küçüktuna törende yaptığı konuşmada, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in il dışında gerçekleştirdiği temaslardan dolayı Niğde’de olamadığını ifade ederek şöyle devam etti; “Temelleri yaklaşık 8 asır önce atılan ve birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, dürüstlüğün en iyi önemli katkı sağlayan düzenlenen bu anlamlı törende sizlerle de bir arada olmanın onur, onur ve gururunu yaşadığımız belirtmek istiyorum. Değerli katılımcılar, Ahilik kültürü sadece ticareti şekillendiren bir teşkilat yapısı değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta da ahlakı erdemi ve dürüstlüğü ön planda çıkan bir rehber olmaya devam etmektedir. Kökleri öncesine dayanan, böylesine önemli bir kültürün yaşanması ve gelecek nesillere aktarılması sadece esnaf ve sanatkarlarımızın değil toplumumuzun tüm kesimlerinin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Ahilik kültürünü günümüz şartlarına göre yaşayan ve yaşatmayı sığdıran kıymetli esnaf ve sanatkarlarımız hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine yön vermeye devam etmektedir. Niğde Belediyesi olarak bizler de esnaf ve sanatkarlarımızın bu kentte daha iyi koşullarda faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak sağlayacak yatırım ve projeleri hayata geçirmek için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Niğde Belediyesi olarak Niğde’mizin esnafıyla, sanatkarıyla, Memuruyla, öğrencisiyle, emeklisiyle kısacası toplumumuzun tüm kesimleriyle, mutlu insanların yaşadığı bir şehir haline getirme çabamızın artarak devam edeceğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.


“İHTİYAÇ SAHİBİ OLANLARA HER ZAMAN DESTEK OLAN KÖKLÜ VE SAĞLAM BİR ESNAF TEŞKİLATLANMASIDIR”
NESOB Başkanı Alim Yeşil ,Ahilik Haftası kutlama töreninde yaptığı konuşmasında ;
“Aziz Milletimizin öz kültürü, Ahiliği yaşatmak, Ahilik değerlerini anlamak, anlatmak, kadimden gelen Ahilik esaslarını, kaidelerini gelecek nesillere aktarmak ve O’nun kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak gayesi ile düzenlenen, Türkiye’de 37.’si Niğde de 17. Ahilik Haftası Törenine hoş geldiniz.
Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygı ve güler yüzlü olma ilkelerini temel almıştır. Ahilik teşkilatının yardımlaşmaya, millî birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı temel ilke sayan el birliği ile ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olan köklü ve sağlam bir esnaf teşkilatlanmasıdır. Bu teşkilatlanmanın günümüzdeki temsilcileri esnaf ve sanatkarlarımız ile Esnaf ve Sanatkarlar meslek kuruluşlarıdır. Ahilik teşkilatının, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ülkemizin gelişmesinde en büyük etkendir. Günümüzde, Esnaf ve Sanatkarların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin, insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle, emek ve alın terini vatanseverlik duyguları ile birleştiren esnaf ve sanatkarımızın Ahilik Haftasını kutluyor bu vesile ile birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum. Bu programı gerçekleştirmemizde emeği geçen ve yanımızda olan Ahilik Kültür Haftası Komitesinde bulunan herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım” diye konuştu.




Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinliğe Vali Cahit Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile oda başkanları katıldı.
(Dahi GEDİK)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }