İş Avcılığı Modeli sayesinde 100 binden fazla genç işe yerleşti İş Avcılığı Modeli sayesinde 100 binden fazla genç işe yerleşti

Gelir İdaresi Başkanlığı, (GİB) akaryakıtta usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçiriyor. UTTS, vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu karar geçtiğimiz yıl Resmi gazetede yayınlanmış 2025 yılı başı itibariyle petrol istasyonlarında bu sistemin kullanılabilmesi için hazır olması gerektiği belirtilmişti.
UTTS, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak.
SADECE VERGİ MÜKELLEFLERİ İÇİN ZORUNLU
UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Vergi mükellefleri iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024'e kadar taktırmaları gerekecek. 31 Aralık 2024'ten sonra UTTS'den düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi indirimine konu edilemeyecek. Haliyle bu tarihten sonra sistem dışı alınan her fiş fatura geçersiz sayılacak.
PLAKALAR ARTIK MANUEL GİRİLMEYECEK
Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyonu aşkın taşıtın 8 milyon civarında olanı akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veren araçlardan listeleniyor.  Bunların da 3 milyon civarında olanı ticari Taşıt Tanıma Sistemi bulunan araçları kapsarken geriye kalan ise sistem dışı kalıyor.
RESMİ GAZETENİN KAPSAMI
İncelemeden elde edilen bu verilerin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” 05.10.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğin getirdiği yeni kurallar ise şöyle belirlenmişti:
Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin en az bir pompaya nitelikleri Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün belirlediği, Darphane ya da yetkili firmaların ürettiği Taşıt Okuma Cihazı sağlanıp 31.12.2024’e kadar taktırılması zorunlu hale geldi. Kiralanan veya işletmeye dahil ve işte kullanılan taşıtlara da 31.12.2024’e kadar Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu geldi. WWW.UTTS.GOV.TR PORTALI
2025 yılı başından itibaren zorunlu olacak www.utts.gov.tr portalı Mart 2024’te paydaşların kullanımına açıldı.  UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. UTTS kapsamında yükümlü kılınmamış olan bireysel taşıt sahipleri sistemden isteğe bağlı şekilde faydalanabilecek. Vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için akaryakıt alırken UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren Ödeme Kaydedici Cihaz fişi almakla yükümlü olacak. Yeni uygulama ile birlikte UTTS kapsamındaki araçların plaka bilgisinin pompada manuel girişi sona erecek.
CİDDİ ORANDA VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK
Vergi mükellefi kişi ve kuruluşların 3 milyon aracında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde geçilip, pompada manuel plaka girişi sona erince 2025 yılından itibaren 15 milyar liralık vergi kaybı bitirilebilmesi hedeflenirken, UTTS için kayıt ve kurulum çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlanmış 2025 başı itibariyle kullanıma açılmış olacak.
DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN YETKİSİNDE
Sistemde, bu yılın Ağustos ayına kadar akaryakıt istasyonlarında yapılacak kurulumlar için teknik hazırlık çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. UTTS donanımlarının montaj, onarım ve servis işlemleri sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yetkilendireceği firmalar tarafından yürütülecek.
(Haber Merkezi)

Editör: Niğde Haber