Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar ve Eski Uzman Çavuşların sorunlarının çözümü için çağrıda bulundu.
ATAUZDER Genel Başkanı Mustafa Gündeşli yazılı basın açıklamasında, “Terörün ve çatışmaların en yoğun olduğu dönemlerde 1986 – 1998 yılları arasında görev yapmışlardır. PKK’lıların kökünü kazıyan Uzman Bn Çavuşlar 45 yaşında mecburi bir şekilde en düşük memur maaşı kat sayısıyla emekli edilmişlerdir.45 yaş mağduru Emekli Uzman Çavuşlar 1 derece, 3600 ek gösterge ve temsil tazminatı talep edilmektedir.” Dedi.
AKTİF GÖREVDEKİ UZMAN ÇAVUŞLARIN SORUNLARI
Başkan Gündeşli, “Uzman çavuşların özlük hakları ile ilgili sorunlar; Sağlık yönetmeliği, tayin yönetmeliği, kıdemlerin rütbeden sayılmaması ve diğer özlük haklarının düzeltilmesiyle beraber kadroya geçirilmeyi beklemektedirler. Bu düzenlemelerle beraber binlerce profesyonel mesleklerini devam edeceklerini düşünmekteyiz. Uzman Çavuşların talebi geleceğe umutla bakmak, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü canla başla korumaktır” İfadelerine yer verdi.
UZMAN ÇAVUŞLAR NEDEN GÖREV BIRAKMAK ZORUNDA KALIYOR?
1986 yılında çıkarılan 3269 sayılı Uzman Erbaş kanununda hiçbir düzenleme olmadığı gibi şartlar daha da kötüleşmiştir. Özlük haklarında iyileştirilme yapılmadığından kaynaklı yıllarca mobbing baskısı altında görev yapmak zorunda kalmışlardır. Yurt içi ve yurt dışında en kritik bölgelerde görev yapan Uzman Çavuşların özlük haklarında iyileştirme yapılmadığından kaynaklı görevinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Dünyanın en zor savaş tekniği olan meskûn mahal muharebelerinde en önde görev yapan Eski Uzman Çavuşlar 3269 sayılı uzman erbaş kanunun yetersiz olmasından kaynaklı mobbing baskısı ile görevinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Binlerce profesyonel Eski Uzman Çavuş yıllarca askerlik mesleği yaptığından dolayı sivil hayatta işsiz kaderine terk edilmişlerdir.3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5’inci maddesinde “Uzman Erbaşların 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için 2016 yılından önce 2 yıl olan hizmet yılın 2016 yılından sonra 7 yıl olarak değiştirilmiştir. Bu kanuna istinaden devlet eliyle uygun kadrolara referansız bir şekilde atama beklemekteyiz. Devletimizden beklentimiz; Emekli Uzman Çavuşların geriye dönük haklarının verilmesi, görev yapan Uzman Çavuşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri kanuna tabi olması ve Eski Uzman Çavuşların kanunen verilmiş haklarının devlet eliyle atamalarının yapılmasını beklemekteyiz” Diyerek açıklamasını tamladı.
(Dahi GEDİK)
ATAUZDER’den çözüm çağrısı
Bunlar da ilginizi çekebilir