Niğde, geçtiğimiz aylarda birtakım girişimler ve proje bazlı ziyaretler ile attığı adımların meyvesini toplamaya başladı.
2017’den beri her yıl farklı temalarla gerçekleştirilmekte ve çeşitli uzmanların katılımıyla kültürel miras unsurlarının ulusal ve uluslararası listelere geçiş süreçleri ele alınan “VIII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu” etkinlikleri için tarihe geçecek önemli bir adıma imza attı.
Bu durum Niğde’nin UNESCO dünya mirasları listesine girme serüveni ile ilgili konuları da gündeme getirdi.

NİĞDE VALİLİĞİ’NDE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Niğde Valisi Cahit Çelik başkanlığında, 24-26 Ocak 2025 tarihlerinde Niğde’de düzenlenecek olan VIII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu için planlama toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ve kurum amirleri katıldı.

NİĞDE BELEDİYESİ PAYDAŞ KURUM
Niğde Belediyesi, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve paydaş kurumların katkılarıyla düzenlenecek olan bu etkinlikte, Niğde’nin zengin kültürel ve doğal mirasının tanıtılması hedeflenirken, ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

ETKİNLİKLER 24-26 OCAK 2025 TARİHLERİ ARASINDA
Özellikle Niğde’nin sahip olduğu kültürel ve doğal miras unsurları, ilgili yerel kurumlar ve toplum kuruluşlarıyla ele alınarak 24-26 Ocak 2025 tarihleri arasında çeşitli eğitimler ve programlar düzenlenmesi planlanan UNESCO etkinliğinde UNESCO doğa mirası alanları, dünya mirası alanları ve İnsan ve Biyosfer Programı gibi konular işlenecek. Katılım işlemleri ve etkinlik UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz başkanlığında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından yürütülecek.

NİĞDE’NİN TANITIMI İÇİN MÜTHİŞ FIRSAT
Etkinlik kapsamında özellikle Niğde’nin sahip olduğu kültürel ve doğal miras unsurları, ilgili yerel kurumlar ve toplum kuruluşlarıyla ele alınarak çeşitli eğitimler ve programlar düzenlenmesi planlanıyor. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu, 2017’den beri her yıl farklı temalarla gerçekleştiriliyorken, çeşitli uzmanların katılımıyla kültürel miras unsurlarının ulusal ve uluslararası listelere geçiş süreçleri ele alınan önemi bi proje olarak biliniyor.
Bu yılki etkinlikte, UNESCO doğa mirası alanları, dünya mirası alanları ve İnsan ve Biyosfer Programı gibi konular işlenecektir.

ETKİNLİK DÜZENLEYEN KURUM VE KATKIDA BULUNANLAR
Etkinlik düzenleyen kurum ve katkıda bulunanlar arasında Niğde Belediyesi’nin yanı sıra UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, UNESCO Akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi UNESCO Kürsüsü yer alıyor.  Etkinlik, Valilik birimleri, yerel yönetimler, akademisyenler, kültürel miras uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla zenginleştirilecek.

“EMEĞİ GEÇENLERE SONSUZ TEŞEKKÜRLER”

Bakan Kacır, “Yeşil dönüşüm” yatırımlarını anlattı Bakan Kacır, “Yeşil dönüşüm” yatırımlarını anlattı

Tarihe geçecek bu etkinliğin duyurulması ile birlikte Niğde genelinden olumlu tepkiler ve tebriklerde gelmeye başladı.
Niğde’de ilk olma özelliğine sahip olan bu etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür paylaşımları yapan vatandaşlar ve gençler; “Tarihi bir adım olmuş”,  “Niğde’nin hak ettiği yeri bulabilmesinin önemli adımlarından birdi daha atıldı”, “Niğde kendini aşıyor”, “Emeği geçen herkese teşekkür ederiz”, “Şehrimizin değerini bilen ve bunu gün yüzüne çıkaran yöneticilere teşekkür ederiz”, “Bu tür organizasyon ve etkinlikler markalaşmaya hız verecektir”, “Niğde artık Kapadokya’nın giriş kapısı değil kendisi olmalıdır” şeklinde yorumlar ve paylaşımlar yapmaya başladı.

NİĞDE UNESCO İÇİN ÖNEMLİ BİR BÖLGE OLABİLİR
Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kapadokya Havzası’nda bulunan tarihi ve kültürel dokusuyla son yıllarda ise gastronomi kültürü ile öne çıkan Niğde, Tarihi süreçte günümüze miras bırakılmış, soyut ve soyut olmayan miras ögelerine ev sahipliği yapan her derinliğinde önemli tarihi hazineler barındırmaya devam ediyor. Birçoğunun gün yüzüne çıkması beklenen değerlerin yanı sıra UNESCO Dünya mirası listesine girebilecek önemli değerlere de ev sahipliği yapıyor.

2012 TESCİL SÜRECİNE DE BAKILMALI
Niğde’de tescillemek adına yapılan girişimler içerisinde uluslararası anlamda yapılan en önemli adımlardan birisi Niğde ili için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvurularak 2012’de Geçici Listeye adının yazdırılması en önemli adımlardan sayılıyor.
Öyle ki; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde “Niğde’nin Tarihi Anıtları” olarak belirtilen alanlar kent merkezinin sınırları dâhilinde gösterilen Alaaddin Tepesi Bölgesi’ndeki eserlerden oluşuyordu.
Günümüzde önemli bir çalışma ile yıkıntı ve çirkin görünümünden arındırılmaya devam edilen Niğde Kalesi başta olmak üzere, Alaeddin Camii, Sungur Bey Camii, Rahmaniye Camii, Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni, Nalbantlar Çeşmesi, Ermeni ve Rum Kiliseleri gibi birçok yapılar bu tescil listesinde yer almıştı.

“UNESCO YOLUNDA İLK ADIMLAR: GÜMÜŞLER MANASTIRI”
UNESCO etkinlikleri gündeme gelince geçtiğimiz Aralık ayında gazetemize açıklamada bulunan Gümüşler Beldesi Başkanı Bayram Uzan’ın Gümüşler Manastırı ile ilgili açıklaması bir kez daha gündeme geldi.
Gümüşler Belediye Başkanı Bayram Uzan ile gelecek yatırımları ve projeler üzerine gerçekleştirilen söyleşide, Gümüşler Belediye Başkanı Bayram Uzan Tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çeken Gümüşler Manastırı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini açıklamış “Manastırımız, dünyada benzeri olmayan ‘Gülen Meryem’ freski ile öne çıkıyor. Hristiyan sanatında Meryem Ana genellikle hüzünlü bir ifadeyle resmedilirken, buradaki fresk onu gülerken betimliyor. Bu benzersiz özellik, UNESCO sürecinde önemli bir avantaj” demişti.
Açıklamalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde manastır çevresinde kapsamlı bir restorasyon çalışması planladıklarını belirten Başkan Uzan, bu projenin sit alanı statüsündeki bölgeyi koruyarak turizme kazandıracağını vurgulayarak; “Manastırın restorasyonu Bakanlığa devredildi, bu sebeple belediye olarak doğrudan müdahale şansımız sınırlı. Ancak, Turizm İl Müdürlüğü ile ortak projeler geliştiriyoruz. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı’nı ziyaret ederek ön onay aldık. Yakında projeleri kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Bu tür etkinliklerin bu tarihi yerlerin listede almasına ön ayak olması bekleniyor.

TÜRİZM İŞLETMELERİ VE BASIN GÜÇLENDİRİLMELİ
Niğde önemli tarihi yapılara sahip olmasına rağmen, turizmde yeterli düzeyde faaliyet gösteremezken yeni adımlar ile bu kırılmaya çalışılıyor. Çünkü bölgede artacak ve gelişecek olan Turizm işletmeleri ekonomik kalkınmada ülkeler için önemli bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra bölgesel kalkınma açısından turizm işletmeleri ile basın sektörünün işleyiş ve tanıtım anlamında etkin bir rolü olduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Turizm işletmeleri ve basın sektörü, kentlerin bölgesel olarak kalkınması hususunda literatürde çok fazla çalışma yer alıyor. B
azı kesimlere göre; Niğde'nin bölgesel kalkınmada yeterli yatırım ve tanıtım desteği görmediği, ancak geliştirilebilir bir nitelikte olduğu, konaklama işletmeleri ve yöresel restoranlar konusunda yetersiz olduğu gibi konular ele alındığında son dönemdeki gelişmeler bunda önemli adımlar atılmasında büyük pay sahibi.
Tespit edilen bu sorunun çözümü için kültürel mirasa sahip çıkabilecek nitelikte turizm işletmelerinin arttırılması, soylulaştırma çabasından uzak bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi gibi konuların tekrardan ele alınarak, “VIII. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu” etkinlikleri Niğde için tarihi bir adım olacak.
(Murat ÜMRANLİOĞLU / Fotoğraf: Niğde Valiliği)

Editör: Niğde Haber