Yazar Haluk Öztekin, Çukurkuyu Beldesinde öğrencilerle buluştu Yazar Haluk Öztekin, Çukurkuyu Beldesinde öğrencilerle buluştu

Niğde Demirciler ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Köksal Kılıç, önümüzdeki hafta kutlanacak olan Ahilik haftası ile ilgili açıklamada bulunarak tüm esnafların Ahilik Haftasını kutladı.
Ahilik sanatının, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu söyleyen Oda Başkanı Köksal Kılıç, “Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir.
SAHİPLENMEMİZ GEREKEN ÇOK ÖZEL KÜLTÜRÜMÜZDÜR
Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel kültürümüzdür. Anadolu'da Ahilik, Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulmuştur, Sanat ve mesleki yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. İmparatorluğumuzun son dönemlerine kadar Ahilik mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma, örgütlenme ve denetim konularına eğilirken bir taraftan da müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkâr yetiştirmiştir. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkârlar arasında çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturmuştur. Bu günkü anlamıyla sendikacılık sistemi uygulamaya başlamış, çalışanların hakları ve alın terleri korunmuştur. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Bu bağlamada bizlere düşen görev Ahilik Kültürüne ve Geleneğine sahip çıkması ve yaşatılmasıdır” diye konuştu.
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber