Başkent Niğde Vakfı Vali Çelik’i ağırladı Başkent Niğde Vakfı Vali Çelik’i ağırladı

53’ncü Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk gazetecilere yaptığı açıklamada, eczanelerde kullanılan bilgi işlem programlarıyla yeni nesil ödeme cihazların entegrasyon sorunu sebebiyle eczanelere uygulanan cezalara dikkat çekti ve ilaç fiyatlarında oluşan farkların eczacıların cebinden gittiğini söyledi.
“BU CEZAYI ECZACILARIN HİÇBİRİSİ HAK ETMEDİ”
Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk; “Bildiğiniz gibi aslında eczanelerde yıllardır yeni nesil ödeme kaydı cihazları var. Ancak vergi usul kanununda yapılan değişiklikler ve yönetmelikle alakalı yeni bir sisteme geçtik. Bu sistem bilgi işlem sistemi eczanelerde kullandığımız bilgi işlem programlarıyla bu yeni nesil ödeme cihazların entegre olması şeklinde. Ancak bu eczanelere büyük bir sorumluluk, sorun ve yük getirdi. Şöyle ki bizim kullandığımız programların bir kısmı buna entegre olamadı elimizdeki cihazlara. Yaptırmaya çalıştık yaptırmaya çalıştık fakat yürümedi veya çok geç çalıştı. Onun için başka bir marka yeni nesil ödeme kaydedici cihazı alıp yeniden başka bir program alarak eczanemizdeki programları buna entegre etmeye çalıştık. Ancak her iki yöntemle de biz istediği hızı, istediğimiz şeyi sağlayamadık. Yapılan denetimlerde birçok eczaneye ciddi miktarda ceza uygulandı ve bu cezayı eczacıların hiçbirisi hak etmedi. Ama maalesef yapılan kontrollerde Bilgi işlemle elimizdeki ödeme kaydedici cihazlar tutmayınca eczacı ceza yazdılar. Aslında bizim istediğimiz şeylerden birisi şu. Cezaların hemen kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü bunun sebebi eczacılar değil. Bunun sebebi bu bilgi işlem program yapan firmalarla ödeme kaydedici cihazların arasındaki sıkıntıdan kaynaklı. Eczacının ürettiği, yarattığı bir sıkıntı söz konusu değildi zaten.” Dedi
“FİYAT FARKI ECZACININ CEBİNDEN GİDİYOR”
Öztürk Eczacıların karşılaştığı diğer bir sorun olarak ifade ettiği ilaç fiyat farklarıyla ilgi de; “Bugünlerde eczacıya çok ciddi sıkıntılar da ben size şöyle söyleyeyim. İlaçların fiyatları sadece yüzde yirmi beş arttırıldı. Enflasyonumuz yüzde 69 bekleniyor. Bu arada kalan yüzde 35 fiyat farkı eczacının cebinden gidiyor. Şöyle ki eczacıların aynı zamanda parası üç ay SGK'da duruyor. Şimdi eczacılar buradan nasıl para kazanacak ve enflasyona karşı kendisini nasıl koruyacak? Böyle sıkıntılarımız var. Ama her zaman olduğu gibi eczacılar gene görevlerinin başında vatandaşımıza hizmet etmek için elinden geleni yapıyorlar.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber