Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla, Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) temel atma ve toplu açılış programında, Niğde Valisi Cahit Çelik’in Niğde’nin gelecekteki potansiyeli ile ilgili sözleri, bahsettiği önemli konuların yanı sıra, Bakan’a sundukları talepleri programın yoğunluğu ve programın hızlı akışından dolayı kamuoyunda ve basında biraz gerilerde kaldı.
Bizlerde bunları yeniden kamuoyu bilgisine sunmak ve Niğde Valisi Cahit Çelik’in hakkını teslim etmek adına Vali Çelik’in programdan sonra çok fazla yer verilmeyen sözlerinden oluşan bilgileri yeniden derledik.

NİĞDE POTANSİLEYİ OLAN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR
Her programda Niğde’nin geleceğinin oldukça parlak olduğunu, bu potansiyelin ortaya çıkarılması ve doğru çalışma ile projelerin hızlıca hayata geçirilmesi için emek verdiğine mesai harcadığına şehitlik ettiğimiz Niğde Valisi Cahit Çelik’in temel atma ve açılış konuşmasında eksik kalan ve yayınlanmayan kısımlarını bu haberimizde yayınlayarak, Niğde’nin sıradan bir şehir olmadığı gerçeğine bir kez daha şahit etmenizi sağlamak istiyoruz. Her satırında kadim şehrimiz Niğde’nin ülke ve milletine yakışır bir il olduğunu sadece bu potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğini bir kez daha şahitlik edeceğiz.

“Eksi̇k Kalsin İstemi̇yoruz” (1)

TÜİK güncel işsizlik rakamlarını açıkladı TÜİK güncel işsizlik rakamlarını açıkladı

BAKAN KATILIMIYLA ÖNEMLİ BİR TÖREN GERÇEKLEŞTİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) toplu açılış ve temel atma töreni katılmıış konuşmalarında da oldukça önemli konulara yer verip Niğde’ye ise “Niğde’yi ‘Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir şehir hâline getireceğiz” sözünü vererek şehrimizden ayrılmıştı.
Niğde Valisi Cahit Çelik’in Niğde OSB Müdürlüğünde yaptığı konuşmanın önemli satırbaşlarını sizler için aktarıyoruz.

VALİ ÇELİK TAM OLARAK NE DEDİ VE NE İSTEDİ?
Niğde Valisi Cahit Çelik Kürsüde şu sözlere yer verdi: “Ülkemizin milli sanayi ve teknoloji hamlesine katkıda bulunmak, ara girdi ithalatından kaynaklanan dışa bağımlılığı azaltmak, katma değeri yüksek ürünler ile uluslararası pazarda rekabet gücümüzü arttırmak, dış ticaret açığının kapatılmasına katkıda bulunmak ve yeni istihdam olanaklarının yaratılması ile gelecek nesillerimize daha güçlü bir sanayi ve daha güçlü bir Türkiye bırakmak amacıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi İlimizde de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın birçok çalışması bulunmaktadır.

13 MİLYON METREKAREDEN 77 MİLYON METREKAREYE
2005 yılında yaklaşık 13 milyon m2 olan sanayi alanımız, bugüne geldiğimizde 6 kat artarak yaklaşık 77 milyon m2’ye ulaşmıştır. Bu süreçte OSB’lerimizin alanları 8 milyon m2 den 30,5 milyon m2’ye çıkmıştır.

“Eksi̇k Kalsin İstemi̇yoruz” (2)
“BU TESİSLER POTANSİYELİNİ ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYMAKTADIR”
Niğde; güçlü olduğu madencilik, gıda ve tekstil sanayisiyle birlikte yeni açılan sanayi alanlarında üretimlerin başlamasıyla nitelikli bir sıçrama yapmayı hedeflemektedir. Bu hedef, şehrin hem tarımsal üretim potansiyeli hem sanayi alt yapısı hem de Niğde’de üretilen mamul ürünlerin iç ve dış pazarlara erişimini sağlayacak ulaştırma ağı ile uyumlu ve gerçekleştirilebilir bir hedeftir.
Bugün açılışını yapacağımız tesisler ile temellerini atacağımız tesisler Niğde’nin sanayi konusundaki potansiyelini çok iyi bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu tesislerin memleketimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

KALSİT VE MADENCİLİK POTANSİYELİ
Son yıllarda yapılan yatırımlarla kalsit madenciliği, ilimizin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir. Türkiye’nin en kaliteli ve en büyük rezerv alanı İlimizde bulunmaktadır. Bu potansiyelden faydalanarak kalsit madenciliğini geliştirmek ve bu madeni hammadde olarak kullanan sektörler için uygun yatırım ortamı oluşturarak Katma Değerli ürün haline gelmesini sağlamak amacıyla 5 milyon m2 alana sahip yeni bir OSB kurulmuştur. Yeni OSB mizin imar, parselasyon planlaması ve altyapı projelendirme çalışmaları tamamlanarak altyapı ihalesi yapılmış inşaat çalışmaları devam etmektedir. 

YENİLEENBİLR ENERJİ ALANINDA NİĞDE ÖNELİ BİR İL
Niğde, güneş enerji potansiyeli yüksek olan iller arasındadır. Bor İlçemizde toplam 25 milyon m2 bir alanda güneş enerjisinden Elektrik Üretmeye yönelik olarak Endüstri Bölgemiz bulunmakta, bugün itibariyle 200 MW lık GES tesisi işletmeye alınmış, 100 MW’ lık GES tesisi ise yıl sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ
Yine ilimizin Ulukışla İlçemizde yaklaşık 6 milyon m2’lik bir alanda Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmiş, plan ve proje çalışmaları devam etmektedir.

186 PROJEYE 525 MİLYON 58 BİN TL DESTEK SAĞLANDI
Ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı, Niğde’de bugüne kadar kamu kurumları, mahalli idareleri, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 186 projesine 525 milyon58 bin 329 TL destek sağlamıştır.

KOP PROJELERİNDE DESTEK
KOP İdaresince, 2024 yılında protokolü imzalanarak kesinleşen projeler ile birlikte ilimizde toplam 255 proje için cari fiyatlarla 258 milyon 126 bin 359 TL, 2024 yılı fiyatı ile 2 milyar 341 milyon 525 bin TL ödenek aktarımı gerçekleştirilmiştir.

DEMİRYOLU, OTOYOL VE LOJİSTİK İMKANLAR İLE ÖNEMLİ BİR PAZAR
İlimiz, Ülkemizin doğusu ile batısını birleştiren kara ve demir yolları güzergâhında bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli limanlarından biri olan Mersin limanına olan yakınlığı ile birlikte Kapıkule sınır kapısı-Habur sınır kapısını birbirine bağlayan Ankara-Niğde otoyolunun tamamlanmasıyla İlimiz, lojistik olarak çok önemli bir avantaja sahip olmuştur. Bu imkanlarla Niğde, daha güçlü bir şekilde dış pazarlara açılmasını sağlamanın yanında, yeni sanayi yatırımları içinde bir çekim merkezi haline gelmiştir.

NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’İN BAKANDAN TALEPLERİ OLDU
Niğde Valisi Cahit Çelik’İn konuşmasının son bölümünde “Niğdeli hemşehrilerim adına birkaç talebimizi zatı alinize arz ederek konuşmama son vermek istiyorum” istiyorum diyerek Niğde’nin, “Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir şehir hâline getirerebilmek” adına önemli talepleri oldu.
Bu talepler arasında OSB, çeşitli ortak projeler, iyileştirme e geliştirme projelerinin yanı sıra yatırım projeleri de yer aldı.
Niğde Valisi Çelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan 3 başlıkta desteklerini istediklerini belirtti.

İŞTE O DESTEK TALEPLERİ
Veli Çelik’in destek talepleri arasında şunlar yer aldı: 1’ncisi Niğde 2. OSB’nin tamamlanması için ödenek ayrılması hususuyla ilgili olarak Söz konusu alanın 2024 yılı Proje Tutarı 1 Milyar 162 milyon TL olup fiziki gerçekleşme oranı %10 dur. 31.12.2024 tarihinde tamamlanması talebi.
Destek talebinin 2’ncisi; Ajans’a İl Özel İdaresi ile Belediye’nin ve Üniversitenin ve kurumların SOGEP ve Anadolu’dakiler programına sunduğu 6 tane proje mevcut olup bu projelere destek.
Taleplerin 3’ncüsü ise son günlerin en çok konuşulan konularından olan Kop İdaresi’nden kırsal turizm kapsamında daha önce destek alınan Yeşilburç köyünde sokak iyileştirmesi ile ilgili destek oldu.

(Murat ÜMRANLİOĞLU)

Editör: Niğde Haber